Назад
Нутовая борошно: користь і шкода для організму людини, калорійність, застосування в косметології, маски для обличчя та волосся

Навигация по разделу

Чим корисна Нутовая борошно

Чем полезна нутовая мукаУ сімействі бобових культур є такий цікавий продукт, як нут, або баранячий горох, як його називають в народі. Ці боби відомі в культурі більше 7 тисяч років — нут і борошно з нього використовувалися древніми людьми як в кулінарії, так і в лікувальних цілях. Сьогодні поговоримо докладніше про нутовой борошні і її корисні властивості.


Склад і харчова цінність нутовой борошна

Склад нутового борошна:

  • Вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, до, РР;
  • Мікроелементи: кремній, марганець, молібден, мідь, селен, цинк, залізо;
  • Макроелементи: фосфор, калій, магній, кальцій;
  • Амінокислоти: метіонін, лізин, триптофан;
  • Пуринові речовини;
  • Клітковина;
  • Мононенасичені і поліненасичені кислоти.

Харчова цінність:

  • Білки-20 г;
  • Жири-5 г;
  • Вуглеводи-60 г;
  • Калорійність — 330-360 ккал/100 г продукту.

Як отримують нутове борошно

Борошно отримують шляхом подрібнення нутових бобів. В Індії це роблять на спеціальних млинах.Как получают нутовую муку Продукт має багато назв: Грем , гарбанзо , але найбільше вживане — бесан .

радимо дізнатися чим корисні інші представники бобових: спаржева квасоля , чорна , Червона і біла квасоля .

Борошно може відрізнятися за якістю помелу, в залежності від призначення, — в випічку, десерти або для приготування закусок. Як сам горох , так і борошно з нього мають приємний горіховим смаком і не володіють сильною крахмалистостью, яка є у інших представників бобових.

Корисні властивості нутового борошна

Борошно з нуту не містить глютену, який присутній в злаках, таких як ячмінь, пшениця або жито. Тому продукт цінний для людей з непереносимістю цієї речовини (целіакія). Бесан може замінити звичну борошно в випічці без негативних наслідків.

Цінний цей продукт і для хворих на цукровий діабет. Завдяки низькому глікемічному індексу (35 одиниць) він не викликає стрибків цукру в крові. ГІ-це показник кількості вуглеводів в продукті, здатних підвищувати рівень глюкози в крові при поглинанні і розщепленні цукрів.

Бесан містить в собі складні вуглеводи, які представлені здебільшого у вигляді клітковини.

В процесі перетравлення вона уповільнює поглинання цукру організмом, але при цьому дає необхідну енергію і відчуття насичення. Така якість дозволяє вживати вироби з нутовой борошна і для корекції ваги.Полезные свойства нутовой муки Наявність клітковини виконує в організмі роль чистильника: харчові волокна не перетравлюються повністю і при виведенні з організму природним шляхом «вимітають» інші залишки неперетравленої їжі, продукти розпаду ліків, шлаки і токсини.

Властивості клітковини використовують при лікуванні органів шлунково-кишкового тракту: вона м'яко обволікає слизову, знімаючи тим самим запалення або подразнення.

до продуктів які багаті клітковиною відносяться: груша , фісташки , малина , артишок , білокачанна капуста , насіння льону , авокадо .

Важливу роль відіграють амінокислоти в складі продукту. Метіонін бере активну участь в обмінних процесах жирів, допомагає всмоктуватися вітамінів. Речовина регулює передачу нервових імпульсів, покращуючи роботу мозку (пам'ять, концентрацію уваги, швидкість реакції).

Триптофан-незамінна амінокислота, що забезпечує нормальну роботу ЦНС: речовина відповідає за нормальний сон, відсутність тривожних і депресивних станів, покращує апетит. Триптофан бере участь в синтезі «гормону щастя» серотоніну, а також вітаміну В3, що захищає печінку. Лізин необхідний для регенерації клітин, нормальної вироблення гормонів.

Ця амінокислота є будівельним матеріалом клітин сполучної і м'язової тканини. Завдяки їй в організмі виробляється достатня кількість колагену, який забезпечує еластичність судин і молодість шкірних покривів.Полезные свойства нутовой муки Кальцій, магній, фосфор потрібні дитячому організму для міцності кісток, м'язів, зубів, для нормального росту і розвитку всього організму. Вітаміни Е, група В, залізо беруть активну участь в процесах кровотворення, запобігають анемію, підтримують захисні властивості організму. Селен, калій, магній сприяють зміцненню стінок судин, регулюють серцевий ритм і запобігають утворенню холестеринових бляшок.

чи знаєте ви? вигаданий персонаж фільму "Зоряні війни" Нут Ганрей носить ім'я однієї з улюблених культур свого творця Джорджа Лукаса. Режисер є прихильником вегетаріанства.

Ці властивості корисні як зростаючому організму, так і літнім людям, оскільки знижують ризик захворювань опорно-рухового апарату, серцевих захворювань, хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

Вітамін Е, фолієва кислота, цинк, залізо, селен — ці речовини необхідні для нормальної роботи репродуктивної системи чоловіків і жінок. Вони допомагають регулювати вироблення статевих гормонів, підвищують шанси на овуляцію у жінок, покращують якість насіння у чоловіків, знижують ризик захворювань сечостатевої сфери.

Застосування в народній медицині

Страви з бесана будуть корисні для профілактики таких серцево-судинних захворювань:

  • Інсульт;
  • Інфаркт міокарда;
  • Аритмія;
  • Анемія;
  • Гіпертонія;
  • Ішемія;
  • Атеросклероз.

Рекомендується вживати в їжу нутовую борошно літнім людям для підтримки опорно-рухового апарату, профілактики таких захворювань мозку і ЦНС:

  • Остеопроз;
  • Радикуоит;
  • Артрит.
  • Депресія.
Применение в народной медицине Продукт корисний при важких фізичних навантаженнях, сприяє відновленню сил, регенерації тканин при травмах — ударах, розтягненнях, шкірних захворюваннях.

Супи і юшки корисні для лікування органів дихання, сечокам'яної хвороби, захворюваннях печінки і органів шлунково-кишкового тракту. Багатий вітамінно-мінеральний склад допоможе відновити гостроту зору, підвищити потенцію у чоловіків, підтримати здоров'я в період менопаузи у жінок.

Годуючим мамам страви з цього продукту допоможуть відновити сили, дадуть необхідну енергію, заспокоять нервову систему.

важливо! жінкам після менструації вживання страв з бесана допоможе заповнити нестачу заліза.

Рецепт юшки з нутовой борошна . Стакан подрібненого гороху варити протягом півгодини в 2 л води. У готову страву додати подрібнений мигдаль, тертий корінь селери і масло редьки. Юшку вживають протягом дня, блюдо допомагає при сечокам'яній хворобі.

Настій . Столову ложку подрібненого нуту заливають склянкою окропу, протягом півгодини наполягають, п'ють проціджений настій по 50 мл тричі на день до прийому їжі.

Тепла коржик з бесана може послужити прогріває компресом при радикуліті. Потрібно замісити борошно з гарячою водою, трохи остудити, щоб не була гарячою. Покласти на хворе місце, укрити пов'язкою.

Застосування в косметології

Насичений склад і великий спектр корисних властивостей дозволяють застосовувати нутовую борошно в косметології. Продукт очищає пори шкіри, нормалізує вироблення підшкірного сала, живить шкіру, зніме запалення, лущення. Засоби з бесана зволожують і підтягують, допомагають відбілити пігментні плями і надати здоровий колір обличчю.Применение в косметологии При регулярному використанні на волоссі і шкірі голови борошно допоможе зміцнити, оздоровити, надати шовковистість і блиск волоссю.

Скраб для тіла

Залити молоком 3 столових ложки бесана, по 2 — кукурудзяного борошна і вівсяних пластівців. Кількість молока регулюйте самі: суміш повинна вийти густою для зручності нанесення. Скраб наносять на зволожену шкіру, втираючи масажними рухами близько 5-7 хвилин. Потім змивають теплою водою і наносять на тіло зволожуючий крем на легкій основі.

Маска для волосся

Столова ложка борошна, 50 г сиру, чайна ложка лимонного соку, яєчний білок вимішуються в однорідну суміш. Маску наносять на вологе волосся, розподіляючи по всій довжині на півгодини. Якщо волосся довге, кількість інгредієнтів збільшується. Змивають маску без використання шампуню.

Відбілююча маска

1 чайна ложка домашнього коров'ячого молока (не кип'яченого) змішується з 2 чайними ложками бесана і половиною ложки лимонного соку.

Отриману суміш наносять на обличчя, виключаючи область навколо очей, на 20 хвилин, після змивають теплою водою і наносять зволожуючий крем.

Нутовая борошно може використовуватися для всіх типів шкіри, головне — підібрати правильні для кожного типу інгредієнти.Применение в косметологии Засоби по догляду за шкірою з бесана готують з молочними продуктами, відварами трав, фруктовими соками і м'якоттю, рослинними і ефірними маслами.

Змиваються кошти легко, так як не володіють підвищеною клейкістю.

Застосування в кулінарії

Нутовая борошно може використовуватися самостійно і в суміші з борошном злакових рослин. Продукт застосовують при приготуванні багатьох страв:

  • Випічка солодка і не солодка;
  • Каші;
  • Супи;
  • Котлети;
  • Підливи і соуси;
  • Панірування до м'яса та риби;
  • Десерти.

У східних країнах бесан є одним з основних інгредієнтів різних коржів, халви, нуги. Вегетаріанці печуть з неї оладки і хліб, омлети і булочки, додають в каші в якості джерела білка.

Продукт добре поєднується зі спеціями, овочами і фруктами, горіхами, медом, какао і багатьма іншими продуктами.

Млинці без глютену :

  • Нутовая борошно-150 г;
  • Зелений Чилі -1 шт.;
  • Кінза-1 пучок;
  • Імбир тертий-1 ст. л.;
  • Вода-200 мл;
  • Сіль - за смаком;
  • Рослинна олія для обсмажування;
  • Мелений чилі-третина ч. л.
Применение в кулинарии Змішати в мисці борошно, сіль, мелений перець, додати воду і вимішати в однорідну суміш без грудок. кінзу і перець дрібно нашаткувати, додати в масу разом з імбиром , відкласти на півгодини.

Борошно під впливом вологи повинна злегка набрякнути.

Сковороду прогріти з невеликою порцією масла, кількість слід регулювати, щоб млинці не вийшли занадто жирними. Смажити з одного і з іншого боку до рум'яної скоринки. Подавати з соусом або свіжою зеленню.

Нутовий пиріг з персиками :

  • Персики - 400 г;
  • Вершкове масло-75 г;
  • Бесан-100 г;
  • Яйця - 4 шт.;
  • Цукор-70 г;
  • Цукрова пудра-100 г;
  • Нежирний сир-250 г;
  • Натуральний йогурт - 100 г;
  • Ваніль і кориця за смаком.

М'яке масло збити з цукром, додаючи яйця по одному, додати корицю і ваніль. Потроху додавати борошно, вимішуючи однорідне тісто.

Вимиті фрукти розрізати на половинки і укласти на дно форми, змащеної вершковим маслом. Залити персики тестом і поставити в духовку, розігріту до 160 °С, на 45-50 хвилин.

Поки пиріг печеться, збити сир з йогуртом і цукровою пудрою. Готовий пиріг остудити і покрити сирною масою.

Нутовий кекс зі шпинатом :

  • Борошно з нуту - 30 г;
  • Нут-60 г;
  • Шпинат (заморожений) - 100 г;
  • Вода-50 мл;
  • Сіль, перець - за смаком.
Применение в кулинарии Нут попередньо відварити, шпинат розморозити і віджати воду. Борошно змішати з водою так, щоб не було грудок, додати в масу інші інгредієнти. Викласти у форму, застелену пергаментом, і випікати 40 хвилин при 200 ° С.

чи знаєте ви? у Єгипті при розкопках споруд, що відносяться до періоду правління Ехнатона, вчені знаходили фрески із зображенням фараона, який тримає в руці нутовую гілку. Зі збережених папірусів отримані відомості про те, що стародавні єгиптяни вірили в здатність продукту позитивно впливати на чоловічу силу.

Протипоказання

Оскільки нут є алергенним продуктом, до борошна з нього також слід ставитися з обережністю людям, схильним до алергії. Знайомство з продуктом починають з малих порцій.

Велика кількість пуринів в складі бесана робить її шкідливою для хворих на подагру, виразку, гострими формами хвороб шлунково-кишкового тракту, тромбофлебітом і захворюванням нирок. Дані захворювання пов'язані з великим рівнем сечової кислоти в організмі, а пурини — це речовини, які при руйнуванні в клітинах утворюють цю саму сечову кислоту.Противопоказания Крім того, білки в складі бобових не перетравлюються повністю і можуть викликати метеоризм і здуття, що вкрай небажано при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

важливо! надмірне вживання бобових може викликати розлади шлунка і кишечника навіть у здорової людини, тому при вживанні слід знати міру.

Живильні і смакові якості турецького гороху завоювали популярність усього світу. Збір врожаю цієї корисної культури зростає з кожним роком. Нутовая борошно заслужила любов різних народів і культур, а світова кулінарія поповнюється все новими рецептами на основі чудового продукту.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео