Назад
Фізаліс овочевий і ягідний: рецепти приготування на зиму

Навигация по разделу

Як заготовити фізаліс на зиму: рецепти приготування ягідного і овочевого фізалісу

Фізаліс в обійстях українських садівників не рідкість. Декоративні сорти американського однорічника полюбилися нашим квітникарям завдяки екзотичним вогненно-червоним чашолисткам з невеликою ягідкою всередині. А овочеві та ягідні різновиди цієї рослини гідно оцінили місцеві господині за багатющий склад поживних речовин і баланс між складовими цукрами і кислотами. За рік плідний кущик може принести до 200 плодів, тому виникла необхідність в зимових заготовках. Як готувати фізаліс, ми розповімо в статті.


Збір врожаю для зберігання на зиму

Залежно від особливостей сорту плоди фізалісу з'являються на 80-100 день після сходів насіння.

Стиглі екземпляри можуть самостійно обсипатися і неушкодженими зберігатися на Землі близько десяти днів. Збирання врожаю відбувається поетапно: щотижня необхідно збирати опале коробочки і зривати ті, що дозріли.

Важливо, щоб до настання заморозків все ягоди були зняті з куща, оскільки в підмороженому вигляді вони незабаром почнуть псуватися. Намагайтеся не пошкодити їх, щоб в м'якоті втрималося якомога більше корисних елементів і кислот. У дощову або сиру погоду краще не планувати збір плодів. Дочекайтеся, поки чашолистки підсохнуть.

Дізнайтеся більше про заготівлі на зиму абрикоса , яблук , чорноплідної горобини , дині , кизила , агрусу .
Якщо хочете на зиму залишити фізаліс в непереробленому вигляді, перед закладкою в сховище його теж бажано підсушити. Слідкуйте за температурним режимом в приміщенні. Він повинен бути в межах 12 – 14 градусів тепла. Урожай необхідно скласти тонким шаром в гратчасті пластмасові ящики з застеленим папером дном. Стиглі зразки пролежать близько двох місяців, а зелені можуть дожити до березня. Періодично оглядайте свої засіки на предмет зіпсувалися плодів.

Чи знаєте ви? у народній медицині фізаліс застосовують як сечогінний, знеболюючий і знімає запальні процеси, жар кошти, а також рекомендують в профілактичних цілях від жовчнокам'яної хвороби.

Овочевий і ягідний фізаліс: в чому різниця

Всі фізаліси належать до сімейства пасльонових. Зовні вони являють собою Декоративні чагарники висотою 50 – 100 см з дуже розгалуженими потужними корінням, прямими стеблами і тонкими овальними листям зі злегка зубчастими краями.

Ботаніки нарахували близько 117 видів цих рослин і лише десять з них придатні для споживання в їжу. Серед їстівних різновидів розрізняють овочеву і ягідну групу.

Всі сорти овочевого фізалісу або, як його ще називають, мексиканського об'єднують великі помаранчеві плоди вагою до 150 г з низьким вмістом сухих речовин. Найчастіше в присадибних господарствах культивуються «Корольок», «Кондитер», «Грибовський грунтовий», «Томатілло».

важливо! у складі плодів фізалісу виявлено 3-6 % цукрів, 1-2,5 % білків, дубильні речовини, пектини, лимонна , яблучна , Янтарна кислота , стероїдні сполуки, ефірні масла, вітаміни групи В, З, РР, макро - і мікроелементи.
Ягідні (або флоридські) опушені різновиди відрізняються дрібними світло-зеленими ягодами розміром з горошину, важать близько 3 м перевагою їх є приємний солодкий смак і яскраво виражений аромат. У таких зразках міститься до 15% фруктози, що прирівнюється до ягід малини і суниці. Популярністю користуються сорти» філантроп«,» Чарівник«,» Сюрприз«,»Колумб".

Рецепти приготування солодкого фізалісу

Плоди опушеного виду, як правило, вживають в свіжому вигляді, а також для приготування компотів, киселів, варення та інших солодощів. Ми пропонуємо вам добірку кращих і доступних заготовок з ягідного фізалісу.

Чи знаєте ви? Назва "фізаліс «грецького походження і в перекладі означає»міхур". Очевидно, таке найменування рослина отримало завдяки своїм специфічним чашолистки.

Варення

Для приготування цих ласощів знадобиться 1 кг фізалісу Флоридського виду.

Його потрібно очистити від чашолистків, промити в теплій воді і кожен плід проколоти голкою. Потім приготувати сироп з півкілограма цукру і півлітра води. Після того як суміш закипить, витримати на вогні ще п'ять хвилин. Готової рідиною залити ягоди і залишити на чотири години. Потім додати ще півкілограма цукру, все розмішати і, постійно помішуючи, варити близько десяти хвилин. Після закінчення зазначеного часу знову відставити в сторону. Через шість годин висипати в каструлю ще півкілограма цукру і, помішуючи, поставити на вогонь, варити до повної готовності. Потім готовий продукт розлити в чисті банки і закатати металевими кришками.

чи знаєте ви? таджики використовують фізаліс для приготування ліків від простудних захворювань і стоматиту у дітей.

Цукати

Ця страва готується зі свіжого варення фізалісу. Необхідно вийняти з сиропу цільні плоди і висушити їх.

Для цього деякі господині просто перекидають ємність з варенням в сито, відціджують ягоди і викладають їх на підігрітий деко. Зверху накривають картонним листом або інший щільним папером і відправляють нудитися в духову шафу при температурі 40 градусів.

важливо! у готовому варення пінка збирається до центру каструлі, ягоди стають напівпрозорими і рівномірно розподіляються в сиропі, цукровий сироп стає густим.
Деякі не використовують духовку, а сушать в кімнатних умовах, але цей процес займає набагато більше часу. Коли цукати підсохнуть, зверху їх обробляють цукровою пудрою, зсипають в скляну ємність і закривають кришкою.

Компот

Приготувати смачний компот з екзотичних плодів можливо, тільки вибравши стиглі екземпляри з м'якою шкіркою.

Насамперед їх необхідно очистити, вимити проточною водою від пилу і бруду. Розрізати немає потреби, оскільки цілющий сік і аромат повинні зберегтися. Потім підготовлені ягоди викладіть в миску і обшпарте окропом, залишивши на кілька хвилин в цій же ємності.

Акуратно ложкою або шумівкою вийміть продукт з окропу і перекладіть в іншу миску з крижаною водою. Бланшування позбавить продукт від слизу і гіркуватого післясмаку. Потім у воді розчиняють за смаком цукор, додають ягоди і варять на повільному вогні. Для поліпшення смаку можна додати на свій розсуд чорнослив, курагу або інші сухофрукти і лимонну кислоту.

Готовий компот розливають в банки і закочують.

Ізюм

Для приготування родзинок теж потрібні дуже стиглі плоди.

Як і у всіх рецептах, їх слід очистити, помити і блонд. Потім на ягодах необхідно видалити тонку прозору шкірку і розкласти їх тонким шаром на деко.

Сушити в духовці при температурі 60 градусів, періодично перевертаючи. Можна підготовлений фізаліс викласти на клапоть тканини або щільного паперу і сушити під сонячними променями. Подібне ласощі вживають для випічки, компотів і пудингів.

Як заготовити овочевий фізаліс на зиму

Овочеві види цієї рослини через легкої гіркуватості в смаку більш придатні для маринувань і солінь. Але з їх ягід теж можна приготувати дивовижне варення. Ось доступні для будь-якого кухаря рецепти з фізалісу овочевого на зиму.

Солоний

На дно кожної банки покладіть по зубчику часнику , шматочку кореня хрону і гіркого червоного перцю , гілочці кропу , вимиті листя смородини і вишні . Також за смаком можна додати естрагон , м'яту , базилік , селера , фенхель , петрушку (на 1 кг ягід розраховуйте 50 г прянощів). Зверху висипте очищений і помитий фізаліс.

Тим часом підготуйте розсіл. Для цього розчиніть в 1 л гарячої води 60 г солі, доведіть до кипіння. Залийте рідиною вміст банок і накрийте їх двошаровою марлею або інший не дуже щільною тканиною. Поставте на тиждень в тепле місце для бродіння. Періодично знімайте з'явилася зверху білу піну. Плоди будуть готові, коли розсіл стане кислим. Злийте його і прокип'ятіть, потім знову розлийте в банки і закатати металевими кришками.

важливо! після розкупорювання банки з варенням продукт можна зберігати в холодильнику не більше 14 днів .

Маринований

Для консервування 1 кг фізалісу овочевого у вигляді маринаду знадобляться очищені і вимиті плоди.

Поки з них буде в друшляку стікати вода, підготуємо маринад. Закип'ятити 1 л води, додамо 50 г цукру, 40 г солі, 10 г оцту, лавровий лист , щіпку меленої кориці, 4 горошини запашного перцю і 5 гвоздик .

Ягоди викладаємо в банки і заливаємо підготовленою рідиною. Зверху накриваємо кришками і стерилізуємо ще 15 – 20 хвилин. Після можна закупорювати банки закаточним ключем і, укутавши теплою ковдрою, поставити остигати.

Ікра

Смачну ікру можна приготувати з півкілограма зрілих плодів. Їх обов'язково витягти з чашолистків, помити теплою водою і розрізати на чотири частини. Потім нагріти сковорідку і обсмажити на соняшниковій олії кожен шматочок окремо з усіх боків. Посолити, поперчити, присипати дрібкою цукру, додати лавровий лист, подрібнені 4-5 зубчиків часнику, дрібно посічену зелень кропу і петрушки, перекручені на м'ясорубці цибуля і морква (по 200 г).

вам буде цікаво дізнатися, що ікру готують так само з патисонів .
Всі інгредієнти змішати, додати подрібнений корінь петрушки, висипати на сковорідку, залити рослинним маслом і тушкувати до готовності. Таке блюдо можна готувати на зиму або подавати до столу миттєво. У разі консервування банки слід простерилізувати і в кожну додати половину столової ложки оцту.

Мочений

Помиті плоди слід обшпарити окропом, після чого занурити в холодну воду. Потім з кожного зняти прозору шкірку і висипати в підготовлені банки. Вміст залити розсолом з 1 л води, 10 г солі і 35 г цукру.

Зверху на кожну ємність поставити гніт, а через тиждень прибрати його і накрити банки капроновими кришками. Зберігати в холодильнику.

чи знаєте ви? в Азії вважають, що родзинки потрібно сушити виключно в тіні. Для цих цілей там зводять глинисті зруби з безліччю отворів в стінах. Подібна технологія дозволяє продукту зберігати свій натуральний колір.

Варення

На відміну від ягідного овочевий фізаліс знадобиться не тільки промити теплою водою, але ще і панкреатити, щоб пішла гіркота в смаку і слизовий наліт.

Поки ягоди будуть підсихати в друшляку, приготуємо сироп. Для цього на 1 кг плодів знадобиться півлітра окропу, в якому потрібно розчинити 500 г цукру і витримати на вогні не більше п'яти хвилин. Готову рідину виливаємо в каструлю з фізалісом і залишаємо на чотири години. Потім додаємо ще півкілограма цукру, акуратно перемішуємо, варимо на слабкому вогні після кипіння ще десять хвилин. Витримуємо близько шести годин і знову додаємо 200 г цукру, доводимо до кипіння і варимо 15 хвилин. Варення з овочевого фізалісу готово. Розливаємо в банки і консервуємо.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео