гени диких бобів допоможуть процвітати ключовій культурі на жаркій Землі
Вчені працюють над проектом з підвищення стійкості бобових до тепла. І секрет криється в дикому їх предка, який вирощували більше 2500 років в посушливих районах Латинської Америки.
Точка незворотної зміни погодних умов все ще може перебувати на позначенні в 1 градус. Але це мало втішає людей, чиє життя вже змінилося через тепліший Клімат.
До них можна віднести споживачів одного з найбільш багатих білком продукту – квасолі , в країнах з дуже низьким рівнем доходу. Це високогірні регіони Центральної Америки і Африки.
Дослідники працюють над тим, щоб використовувати гени, відповідальні за несприятливі кліматичні умови, а саме тепло.
У сівозміні боби можна вирощувати практично перед будь-якими іншими рослинами, так як вони насичують грунт корисними речовинами і мінералами, чого Немає У інших рослин
Пряма мова: « грунту з низькою родючістю є проблемою протягом довгого часу, але точку зору про вплив спеки ми ніколи раніше і не розглядали», — сказала Селестіна Ксерінда, селекціонер бобів в мозамбіцькому інституті сільськогосподарських досліджень, посилаючись на дослідницькі пріоритети своєї установи.
Пряма мова:» у рамках цього проекту ми розраховуємо створити сорт, стійкий до теплового стресу, тому що у нас дуже високі температури, а нинішні генотипи не переносять нагрівання", — додає селекціонер.
- Українські аграрії все більше і більше звертають увагу на виробництво бобових, експорт яких за останній рік зріс на 5%, якщо не враховувати сою.
- Бразилія показує світу найвідоміший продукт-боби.