у Закарпатській «столиці паприки» дозріває перець
Це село в Ужгородському районі Закарпатської області називають українською столицею паприки. Вирощують солодкий і гіркий перець у Великій Доброні майже в кожному домогосподарстві. Згодом перець сушать, а потім перемелюють, в результаті отримують ароматну спецію , відому на всю Україну.
Зараз у Великій Доброні ніхто без діла не сидить. Зазвичай саме в серпні тут дозріває перець. А цю сільськогосподарську культуру тут вирощують майже в кожному домогосподарстві. Місцеві жителі кажуть, що для них це і традиція, і, звичайно, спосіб заробітку. Побачити дивні» грона " з перцю можна чи не в кожному дворі.
Житель Великої Доброні пан Олександр розповідає: в цьому році урожай перцю поменше, ніж в минулому. Всьому виною сильна спека. Щоб перець краще висушився, його нанизують на нитку і після цього підвішують. А, щоб створити таке намисто з перцю, потрібно спочатку пройти майстер-клас від місцевих фермерів.
Продають селяни зазвичай не свіжий перець, хоча і на нього є попит, а паприку — спецію, без якої вони вже не уявляють жодну страву. За словами пана Олександра, щоб отримати мішок паприки, потрібно перемолоти майже 100 кг.свіжого перцю. Оптова ціна за кілограм-100 грн. Цю спецію купують і везуть далеко за межі Закарпаття.
Хоча в селі вирощують і багато інших культур, до перцю тут ставляться по-особливому. Місцевий житель навіть виготовив символічний пам'ятник перцю з каменю-пісковика, привезеного з Вінниці. Саме цей макет, що зображає жінку і дитину, нанизують перець, вибрали самі жителі Великої Доброні з декількох запропонованих.
Тепер "Доброньська паприка" відома не тільки в Україні, а й за кордоном, а все завдяки працьовитості місцевих жителів, які свято зберігають свої традиції.