Назад
У закарпатській столиці паприки» дозріває перець

Навигация по разделу

у Закарпатській «столиці паприки» дозріває перець

Це село в Ужгородському районі Закарпатської області називають українською столицею паприки. Вирощують солодкий і гіркий перець у Великій Доброні майже в кожному домогосподарстві. Згодом перець сушать, а потім перемелюють, в результаті отримують ароматну спецію , відому на всю Україну.

Зараз у Великій Доброні ніхто без діла не сидить. Зазвичай саме в серпні тут дозріває перець. А цю сільськогосподарську культуру тут вирощують майже в кожному домогосподарстві. Місцеві жителі кажуть, що для них це і традиція, і, звичайно, спосіб заробітку. Побачити дивні» грона " з перцю можна чи не в кожному дворі.

Житель Великої Доброні пан Олександр розповідає: в цьому році урожай перцю поменше, ніж в минулому. Всьому виною сильна спека. Щоб перець краще висушився, його нанизують на нитку і після цього підвішують. А, щоб створити таке намисто з перцю, потрібно спочатку пройти майстер-клас від місцевих фермерів.

В закарпатской «столице паприки» созревает перец

Продають селяни зазвичай не свіжий перець, хоча і на нього є попит, а паприку — спецію, без якої вони вже не уявляють жодну страву. За словами пана Олександра, щоб отримати мішок паприки, потрібно перемолоти майже 100 кг.свіжого перцю. Оптова ціна за кілограм-100 грн. Цю спецію купують і везуть далеко за межі Закарпаття.

Хоча в селі вирощують і багато інших культур, до перцю тут ставляться по-особливому. Місцевий житель навіть виготовив символічний пам'ятник перцю з каменю-пісковика, привезеного з Вінниці. Саме цей макет, що зображає жінку і дитину, нанизують перець, вибрали самі жителі Великої Доброні з декількох запропонованих.

В закарпатской «столице паприки» созревает перец

Тепер "Доброньська паприка" відома не тільки в Україні, а й за кордоном, а все завдяки працьовитості місцевих жителів, які свято зберігають свої традиції.


Зараз читають
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Огляд їстівних грибів, які плодоносять в осінній період. Опис грибів, ар ...
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець сорту "Анастасія": опис і фото. Характеристики сорту і й ...
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли краще пересаджувати лілії: навесні, влітку або восени. Догляд за лі ...
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Любителям різних екзотичних рослин буде цікавий такий квітка, як аморфоф ...
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
На ринку Іраку добре продаються українські яблука сорту Гала. Сорт Голде ...
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Новое youtube видео