Назад
У закарпатській столиці паприки» дозріває перець

Навигация по разделу

у Закарпатській «столиці паприки» дозріває перець

Це село в Ужгородському районі Закарпатської області називають українською столицею паприки. Вирощують солодкий і гіркий перець у Великій Доброні майже в кожному домогосподарстві. Згодом перець сушать, а потім перемелюють, в результаті отримують ароматну спецію , відому на всю Україну.

Зараз у Великій Доброні ніхто без діла не сидить. Зазвичай саме в серпні тут дозріває перець. А цю сільськогосподарську культуру тут вирощують майже в кожному домогосподарстві. Місцеві жителі кажуть, що для них це і традиція, і, звичайно, спосіб заробітку. Побачити дивні» грона " з перцю можна чи не в кожному дворі.

Житель Великої Доброні пан Олександр розповідає: в цьому році урожай перцю поменше, ніж в минулому. Всьому виною сильна спека. Щоб перець краще висушився, його нанизують на нитку і після цього підвішують. А, щоб створити таке намисто з перцю, потрібно спочатку пройти майстер-клас від місцевих фермерів.

В закарпатской «столице паприки» созревает перец

Продають селяни зазвичай не свіжий перець, хоча і на нього є попит, а паприку — спецію, без якої вони вже не уявляють жодну страву. За словами пана Олександра, щоб отримати мішок паприки, потрібно перемолоти майже 100 кг.свіжого перцю. Оптова ціна за кілограм-100 грн. Цю спецію купують і везуть далеко за межі Закарпаття.

Хоча в селі вирощують і багато інших культур, до перцю тут ставляться по-особливому. Місцевий житель навіть виготовив символічний пам'ятник перцю з каменю-пісковика, привезеного з Вінниці. Саме цей макет, що зображає жінку і дитину, нанизують перець, вибрали самі жителі Великої Доброні з декількох запропонованих.

В закарпатской «столице паприки» созревает перец

Тепер "Доброньська паприка" відома не тільки в Україні, а й за кордоном, а все завдяки працьовитості місцевих жителів, які свято зберігають свої традиції.


Зараз читають
Хвороби баранів, овець і ягнят: їх симптоми, лікування, профілактика
Хвороби баранів, овець і ягнят: їх симптоми, лікування, профілактика
Захворювання овець різної етіології, як розпізнати хворобу, яке лікуванн ...
Каучуконосний фікус Мелані: особливості догляду в домашніх умовах
Каучуконосний фікус Мелані: особливості догляду в домашніх умовах
Різновид каучуконосного фікуса Мелані: опис, особливості догляду та утри ...
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Поради з підготовки грунту, посадки і зберігання часнику, щоб отримати х ...
Полуниця «Альба»: опис сорту, характеристика, врожайність, фото
Полуниця «Альба»: опис сорту, характеристика, врожайність, фото
Полуниця «Альба»: посадка й догляд, опис, вирощування суниці з насіння, ...
Пахира в домашніх умовах: догляд, розмноження, пересадка
Пахира в домашніх умовах: догляд, розмноження, пересадка
Що собою являє пахира, опис і характеристика. Основні правила і секрети ...
Види агави з описом і фото
Види агави з описом і фото
Види агави з описом і фото
Виробництво продовольчого зерна в Індії в 2019-2020 роках досягне рекордного рівня в 291,95 мільйона тонн
Виробництво продовольчого зерна в Індії в 2019-2020 роках досягне рекордного рівня в 291,95 мільйона тонн
Виробництво пшениці за 2019-2020 роки оцінюється в рекордні 106,21 млн т ...
Новое youtube видео