Назад
Гриб-баран (грифола кучерява): фото і опис, де росте, як готувати

Навигация по разделу

Грифола кучерява (гриб-баран): їстівний чи ні

Грифола курчаваяСімейство грибів досить велике, проте є представники, які до сих пір мало відомі в нашому регіоні. Одним з таких вважається гриб-баран, який істотно відрізняється від більшості своїх родичів, так як зовні нагадує руно овець. Розглянемо, що він собою являє і якими корисними якостями наділений.


Інша назва

Грифола кучерява (гриб-баран) на латині називається Grifola frondosa. У народі його кличуть баранячою головою, танцюючим грибом, мейтаке або маітаке.

Чи знаєте ви? згідно з переказами,» танцюючий " гриб отримав свою назву завдяки тому, що раніше, щоб він не втратив свої лікувальні якості, при його зборі виконували ритуальний танець.

Їстівність

Грифола кучерява їстівна. Її можна без проблем вживати в їжу у вареному або сушеному вигляді. Також додають в супи, смажать або роблять начинку для пельменів. Крім смакових якостей, він має гарну харчову цінність.

В 100 г міститься 31 кКал і наступні речовини:

  • Білки-1,9 г;
  • Жири-0,2 г;
  • Вуглеводи-4,3 г.
Грифола курчавая

Також в складі присутні клітковина, вітаміни групи В, амінокислоти, полісахариди, кальцій, магній, калій та інші.

Як виглядає

Гриб цього сорту досить рідкісний в наших краях, його плутають з іншими схожими. Зростає він значними колоніями, вага однієї може бути близько 10 кг.

Щоб бути впевненими, що перед вами саме цей гриб, потрібно знати його характеристики:

  1. М'якоть світла, злегка ламка. Аромат сильний, з горіховим присмаком.
  2. Тільце являє собою велику кількість тонких капелюшків, які нагадують лопаті або півсфери. Вони розташовані на невеликих ніжках, які розгалужуються, створюючи одну підставу, яке може вирости до 50 см.
  3. Капелюшок шкіряста, краю хвилясті, а внутрішність м'ясиста. Зверху вона Бежева, а знизу Біла.
  4. В середньому гроно може важити до 4 кг.

Відео: гриб баран

Де і коли росте

Зростає грифола кучерява частіше в широколистяних лісах на території Азії, Японії, Північної Америки і Тибету, в нашій країні знайти її вкрай складно. Улюблені місця-пні, підстави плодових дерев, наприклад, вишні або абрикоса. Зустріти її можна з середини літа і до середини осені. Правда, звернути увагу на них дуже складно, так як багато хто плутає їх з деревними наростами.

чи знаєте ви? останні наукові дослідження показали, що гриб може боротися з вірусом ВІЛ, тому сьогодні ведеться розробка ліків, які в майбутньому допоможуть побороти цю хворобу.
Грифола курчавая

Користь і шкода

Як і багато інших рослин, мейтаке має переваги та недоліки. до користі можна віднести наступні моменти:

  • Згубний для гепатиту з і В;
  • Прибирає запалення і пухлина;
  • Підвищує рівень природного імунітету;
  • Відновлює роботу нервової системи;
  • Прибирає втому;
  • Знижує тиск;
  • Розщеплює жир;
  • Допомагає хворим на цукровий діабет;
  • Відновлює клітини печінки;
  • Працює як профілактика проти багатьох захворювань;
  • Зміцнює кістки;
  • Бореться з туберкульозом.
вам корисно буде почитати про те, які гриби є їстівними і отруйними , а також дізнатися як перевірити гриби на їстівність народними способами .
Грифола курчавая

важливо! сьогодні, для того щоб скористатися всіма цими корисними якостями, не потрібно вирушати в далекі подорожі на пошуки гриба. Завдяки фармакології, його можна знайти в аптеках, де він реалізується у вигляді порошку або капсул.

Крім користі, гриб-баран має деякі протипоказання, не врахувавши які можна завдати організму шкоди. розглянемо їх:

  1. Відмовтеся від вживання, маючи індивідуальну непереносимість.
  2. Не можна їсти під час вагітності або в період лактації.
  3. Протипоказаний дітям, які не досягли 12 років.
  4. Не рекомендується людям, у яких є проблеми з травленням або інші хвороби шлунково-кишкового тракту.

Як використовують

Для вживання і застосування в медицині і косметології рекомендується вибирати молоді гриби, так як старі не тільки неприємні на смак, але і втрачають велику кількість корисних якостей.Грифола курчавая

В кулінарії

Так як мейтаке на 90% складається з води, страви на його основі низькокалорійні, але при цьому досить ситні завдяки іншим речовинам в складі. Завдяки насиченому смаку з явним горіховим присмаком його додають в багато страв. Він є компонентом складних рецептів або може бути самостійною стравою в залежності від уподобань.

Сьогодні відомі такі варіанти його приготування:

  1. В Америці додають подрібнений порошок до чайних листів, виробляючи чай в пакетиках.
  2. В Японії він входить в рецепт супу місо.
  3. У Кореї їх смажать або готують на пару.
  4. Запікають з додаванням креветок, спецій і сиру.
  5. Готують тонізуючі напої на основі сушених плодів.
  6. Гриби-відмінний інгредієнт для салатів.
  7. На основі їх готують соуси, супи з овочами.
радимо почитати про способи правильного маринування , сушки , засолювання і заморозки грибів.
Грифола курчавая в кулинарии

важливо! якщо ви знайшли або купили гриб-баран в свіжому вигляді, знайте, що його потрібно зберігати тільки в холодильнику. До того ж гриби краще з'їсти або переробити протягом двох діб після зрізання.

В медицині

У нашій країні корисні властивості гриба-барана для медицини тільки почали вивчати і втратили багато. так як грифола кучерява-один з важливих складових китайської медицини вже багато років, а все завдяки ряду властивостей:

  • Прибирає запалення;
  • Ефективно бореться з багатьма вірусами і бактеріями;
  • Виконує загальностимулюючі та імуномодулюючі дії;
  • Нормалізує обмін речовин в організмі;
  • Нормалізує рівень холестерину в крові.
Грифола курчавая

Порошки на основі цього гриба використовують для лікування дерматологічних проблем або онкологічних захворювань. Можливість відновлювати обмінні процеси зробила його компонентом засобів для схуднення.

В косметології

Грифола кучерява — частий компонент великої кількості косметичних засобів для догляду за шкірою в Кореї і Японії. Це можливо завдяки протизапальним, антиоксидантним і заспокійливим якостям.

Кошти на основі цього компонента:

  • Оновлюють клітини епідермісу;
  • Підвищують пружність шкіри;
  • Прибирають ознаки раннього старіння;
  • Живлять шкіру;
  • Очищають пори.
Грифола курчавая

Сьогодні косметичні засоби на основі гриба можна знайти у вигляді порошків, кремів, мазей та іншої продукції. Познайомившись з цим грибом, кожен сам вирішує, скористатися його корисними якостями чи ні. Головне-врахувати всі протипоказання і тоді можна в повній мірі насолоджуватися ним без шкоди для здоров'я.


Зараз читають
Венерина мухоловка: як виростити з насіння в домашніх умовах
Венерина мухоловка: як виростити з насіння в домашніх умовах
Венерина мухоловка: опис, як виростити з насіння, схема посіву, догляд з ...
Травна система корів: схема, будова
Травна система корів: схема, будова
Будова травної системи корови: ротова порожнина, слинні залози, стравохі ...
Як доглядати за шефлери в домашніх умовах: умови і правила вирощування рослини
Як доглядати за шефлери в домашніх умовах: умови і правила вирощування рослини
Як доглядати за шефлери в домашніх умови, що робити якщо опадає листя, я ...
Підживлення томатів в теплиці під час посадки, плодоношення і цвітіння, відео
Підживлення томатів в теплиці під час посадки, плодоношення і цвітіння, відео
Підживлення і добрива томатів під час плодоношення в теплиці. детальний ...
Як заморозити хрін (корінь і листя) на зиму
Як заморозити хрін (корінь і листя) на зиму
Як заморозити хрін на зиму: різні способи заготівлі, терміни зберігання, ...
Як виростити черешню з кісточки в домашніх умовах??
Як виростити черешню з кісточки в домашніх умовах??
Як виростити черешню з кісточки в домашніх умовах: плюси і мінуси способ ...
Сцилла (проліска): ВИРОЩУВАННЯ, розмноження, вигонка
Сцилла (проліска): ВИРОЩУВАННЯ, розмноження, вигонка
Як виглядає сцилла, види даної рослини, особливості посадки і догляду на ...
Новое youtube видео