Назад
Гриби гливи: фото і опис видів, коли, де, на яких деревах ростуть

Навигация по разделу

гриби гливи: поширені види

ВёшенкиГливи давно вже цінуються всіма, хто дотримується правил дієтичного харчування. Ці гриби низькокалорійні і містять масу корисних елементів.

Тому сьогодні ми розповімо про їх відмінні риси, які види бувають, де ростуть і як їх можна використовувати.


Глива Дубова

Вёшенка дубоваяPleurotus dryinus

  • Синоніми: суха, плеуротус, дубовий гриб.
  • Їстівність: Так.
  • Вид . Капелюшок-напівкругла, овальна або язиковідная, м'ясиста, розміром 4-10 см.у молодих грибів — кремова або жовтувата, покрита лусочками, трохи опукла. У міру зростання випрямляється і навіть стає увігнутою. Краї-хвилясті, розсічені дрібними тріщинами і слідами покривала. Плодоніжка-бархатиста, циліндрична, на ній помітні залишки плівчастого кільця. Пластинки-часті, сповзають по ніжці майже дощенту. У молодих екземплярів-білі, з віком — кремові або брудно-жовті. М'якоть-жорсткувата, ущільнена, з легким солодкуватим ароматом.
  • Pleurotus dryinus
  • Де росте: в природних умовах росте в європейській зоні з помірним кліматом і Північній Америці. Любить стовбури широколистяних порід дерев ( дуб , в'яз ).
  • Час збору: друга половина липня-початок вересня.
  • Застосування: універсальний. Можна гасити, варити, солити, смажити, маринувати, готувати супи і соуси.

чи знаєте ви? гливи — хижаки, здатні паралізувати і перетравлювати різних черв'яків. Саме тому червиві гливи зустріти практично неможливо.

Глива лимонна

Вёшенка лимоннаяPleurotus citrinopileatus Цю гливу називають ще ильмовой. У природі зустрічається на Далекому Сході, проте її продуктивно вирощують і в домашніх умовах. Лимонним цей вид називається завдяки незвичайному яскраво-жовтому відтінку ніжки і плодового тіла, а ільмовим його називають через специфіку зростання-в природі він зустрічається на Ільмі (різновид в'яза). Для вирощування будинку ільмової гливи застосовують деревину осики, тополі і берези .

гливи можна вирощувати в домашніх умовах . Простота технології, врожайність і невередливість цих грибів робить їх доступними кожному.
  • Синоніми: золотиста, жовта, ільмак.
  • Їстівність: так.
  • Вид . Стандартний діаметр капелюшка ільмака-3-6 см, проте зустрічаються і екземпляри, що досягають 10 см.у незрілого гриба капелюшок щитковидная, а згодом покривається глибокими ямками. У зрілого гриба перефарбовується в лимонно-жовту, перетворюється в лійкоподібну, з крильчастим краєм і приймає неправильну форму. У старості капелюшок тьмяніє і стає практично безбарвною. Пластинки-тонкі, часті, рожеві, завширшки 3-4 см, далеко спускаються на ніжку. М'якоть така ж, як У інших видів глив: щільна, білого кольору. Ніжка-тонка (2-2, 5 см), довжиною 6-9 см. У незрілих екземплярів вона знаходиться майже по центру, у зрілих — ексцентрична, кремового кольору.
  • Pleurotus citrinopileatus
  • Де росте: ростуть ільмаки пучками або зростками (по 10-80 капелюшків) на валежних (зрідка – сухостійних) штамбах в'язів в широколистяних і змішаних лісових масивах в Приморському краї. Зустрічаються вони на березах в північній частині Східного Сибіру.
  • Час збору: з липня по жовтень. Пік припадає на період дощів.
  • Застосування: лимонна глива придатна для використання як в свіжому вигляді, так і для сушіння і маринування. У стиглих екземплярів в їжу використовують тільки капелюшок, тому як ніжки у них нерідко бувають грубими.

важливо! у деяких випадках доведеться видаляти загрубілі біля ніжки фрагмент капелюшки.

Глива легенева

Вёшенка лёгочнаяPleurotus pulmonarius

  • Синоніми: Букова, білувата, весняна.
  • Їстівність: так. Не має токсичних екземплярів і двійників.
  • Вид . Капелюшок гливи досить велика-до 15 см.віялової форми, світла, практично біла. У стиглих грибів темніє і стає жовтуватою або палевий. Структура-м'ясиста. Ніжка-міцна, Біла, укорочена. Платівка сповзає на ніжку. М'якоть-волокниста, водяниста. Цей вид відрізняється приємний, анісовим ароматом.
  • Pleurotus pulmonarius
  • Де росте: у природі зустрічається з боків листяних і хвойних дерев, так само як на березах, липах і осика в парковій зоні і садах.
  • Час збору: з липня по вересень.
  • Застосування : будь-який метод кулінарної обробки.

з грибів, зростаючих на деревах , можна вживати опеньки ( зимовий опеньок ), сірчано-жовтий трутовик , а березовий гриб чага славиться своїми цілющими властивостями.

Глива королівська (Степова)

Вёшенка степнаяPleurotus eryngii

  • Синоніми: Степова, степовий білий гриб, ерінга.
  • Їстівність: так.
  • Вид . Королівська глива має середню (4-13 см), м'ясисту, випирає капелюшок. Дорослішаючи, вона стає гладкою, злегка пластинчастої, воронковідной. У незрілих грибів капелюшок біла або сіро-руда. У міру розвитку стає жовтою. Пластинки-широкі, нещільні, у молодих грибів — білі, у дозрілих — кремові, жовті, біло-рожеві. М'якоть-молочна або жовтувата, ущільнена, м'ясиста, при визріванні стає пухкої. Присмак-легкий грибний. Ніжка-білувата, невелика (до 4 см) і широка (до 2 см), щільна.
  • Pleurotus eryngii
  • Де росте: на противагу іншим вешенкам, не виростає на деревах, а вважає за краще гірничо-степові або напівзасушливі зони, пасовища. Росте на віджилих коренях ферули або інших насаджень зонтичного типу.
  • Час збору: вересень-жовтень.
  • Застосування : цей вид вважається найбільш делікатесним з усіх глив. Гриби можна сушити, маринувати або використовувати в свіжому вигляді. У зрілих екземплярів використовують тільки капелюшки.

чи знаєте ви? Вешенками назвали гриби не просто так, а тому, що вони розвиваються в специфічному «підвішеному» стані.

Глива звичайна

Вёшенка обыкновеннаяPleurotus ostreatus

Сьогодні це найбільш популярний їстівний вид.

  • Синоніми: устрична глива, брила, устричний гриб.
  • Їстівність : так.
  • Вид . У гриба м'ясиста, велика (3-25 см) капелюшок, що зовні нагадує устрицю, зверху — гладка, зрідка — хвиляста. Основне забарвлення-сіре. Однак в нормі є бурий, сірий і жовтий відтінки. Ніжка-невелика, але помітна, від капелюшка Розширена. Має кремовий відтінок, гладка, біля основи буває жорсткою і ворсистою. М'якоть-соковита, ніжна, щільна. У дорослих грибів стає жорсткою, зустрічаються щільні волокна.
  • Pleurotus ostreatus

важливо! іноді ніжка може взагалі бути відсутнім.

  • Де росте: природне оточення — листяні (переважно верби, берези, осики), часом — хвойні ліси. Поширений практично по всій території колишнього СРСР.
  • Час збору: середина вересня-кінець грудня. Якщо стоїть прохолодна погода, може з'явитися і влітку.
  • Застосування: широко застосовується в кулінарії. Придатний для смаження, маринування, тушкування, консервування, засолювання, сушіння, заквашування, заморожування. У медицині використовується при лікуванні онкопатологій, при радіо - і хіміотерапії.

Глива Осіння

Вёшенка осенняяPanellus serotinus

  • Синоніми: Вільхова, свинуха Вербова (Panellus serotinus), панеллюс пізній.
  • Їстівність: так.
  • Вид . Цей гриб має односторонню, витягнуту, асиметричну капелюшок у формі вуха, довжиною 10-12 см і шириною до 6 см.у незрілих грибів вона сіра або сіро-бура, а у дорослих — сіро-вохриста. М'якоть-білувата, з м'яким грибним присмаком і ароматом. У непогожий період стає водянистою. Пластинки у молодих екземплярів білі, а потім стають сіро-бурими. Ніжка-злегка опушена, коротка, щільна.
  • Panellus serotinus
  • Де росте: на пнях і штамбах листяних дерев: осика, клен , вільха , ветла і т.п. середовище проживання — помірна Лісова площа неоднорідних і листяних масивів.
  • Час збору: серпень-грудень.
  • Застосування : вживають в смаженому, замаринованому, засоленому, сушеному, замороженому і вареному вигляді.

ознайомтеся з технологією сушки і заморозки глив, а також загальними порадами по маринування і соління грибів.

Глива помаранчева

Вёшенка оранжеваяPhyllotopsis nidulans

  • Синоніми: філлотопсис гніздоподібний або гніздоподібний.
  • Їстівність: умовно-їстівний.
  • Вид . Шкірочка гливи помаранчевої пухнаста, діаметр капелюшка — 7-8 см.капелюшок — яскрава, забарвлена соковитими фарбами. М'якоть-гірка, водяниста, біла або золотиста, з динним ароматом. Плодоніжка-невелика або взагалі відсутня.
  • Phyllotopsis nidulans
  • Де росте: мешкає в листяних лісах, на прогнилих пнях, хмизі, знесилених березах, липах, осиці.
  • Час збору: вересень-листопад.
  • Застосування: задіють в кулінарії виключно молоді гриби. Дорослі екземпляри жорсткі, з неприємним ароматом, що нагадує гнилу моркву.

важливо! всі гриби потрібно вживати обережно. Крім індивідуальної непереносимості, вони створюють відчуття тяжкості в шлунку.

Глива покрита

Вешенка покрытаяPleurotus calyptratus Називається так через плівки, що покриває пластинки ранніх грибів. Це покривало в міру старіння рветься і його залишки помітні по краях капелюшки.

  • Синоніми: одиночна.
  • Їстівність: ні.
  • Вид . Капелюшок молодняка виглядає як біла нирка. У міру розвитку гливи капелюшок нагадує розкритий віяло з виступаючою поверхнею і підігнутими краями. Поверхня-рівна, трохи липка, з чіткими вологими смужками, що розходяться від стовбура. Колір-сірувато-коричневий або тілесно-коричневий. При нестачі вологи стає сіро-сталевий. Старіючи, капелюшок тьмяніє і стає практично білою. Плодоніжка гриба важко розрізняється. Пластинки-жовто-кремові. М'якоть-Біла, туга, по аромату походить на сиру картоплю.
  • Pleurotus calyptratus
  • Де росте: на хмизах осики в неоднорідних лісах Центральної та Північної Європи.
  • Час збору: квітень-червень.
  • Застосування: практично неїстівний.

чи знаєте ви? гливи почали розводити в період Першої світової війни, оскільки вони йшли в солдатський раціон.

Глива рожковидна

Вёшенка рожковиднаяPleurotus cornucopiae

  • Синоніми: рясна.
  • Їстівність: так.
  • Вид . Ці гриби мають закруглену, опуклу (з віком — рожковідкую) білу або жовтувату капелюшок розміром 3-13 см.у міру дозрівання капелюшок темніє і отримує коричневий відтінок. Ніжка-закруглена, коротка, всього 1 см, біля підніжжя — тонка. Колір-молочний або палевий. Пластинки-негусті, світлі, час від часу переплітаються і утворюють незвичайний візерунок. М'якоть-туга, м'ясиста, з легким ароматом і чудовими смаковими якостями.
  • Pleurotus cornucopiae
  • Де росте: вибирає пні в'язів, дубів, осик, беріз, кленів, горобин. Поширена ця глива в Китаї, Приморському краї, Японії.
  • Час збору: травень-вересень.
  • Застосування: рожковідную гливу можна варити, запікати, тушкувати і смажити. Для заготовок (маринування або соління) не годиться. Вживають виключно капелюшки-плодоніжка у гриба груба.

важливо! в їжу беруть тільки нестарі екземпляри, оскільки з віком втрачається поживна цінність і смак.

Глива рожева

Вёшенка розоваяPleurotus djamor

  • Синоніми: фламінго.
  • Їстівність: так.
  • Вид . Формується зростками. Капелюшки-яскраво-рожеві, злегка опуклі. У міру старіння стають плоскими, округлими або язиковіднимі, з тріснутими кінчиками, а колір блідне. Діаметр - 3-5 см.М'якоть — світло-рожева, з легким маслянистим присмаком і своєрідним ароматом. Ніжка-дрібна, довжиною 2 см.з капелюшком з'єднується збоку. Пластинки-червонувато-рожеві, з часом світлішають.
  • Pleurotus djamor
  • Де росте: її можна знайти лише на Далекому Сході, в Примор'ї або в країнах субтропічного клімату на штамбах листяних дерев.
  • Застосування: варення, смаження. Смакові якості-невисокі.

Як бачимо, глива — унікальний гриб, який можна збирати з весни і до самої зими. А різноманітність видів дозволяє не тільки вживати їх в кулінарії, але і застосовувати в нетрадиційній медицині і ландшафтному дизайні.


Зараз читають
Сказ у кроликів: симптоми, лікування, заходи профілактики
Сказ у кроликів: симптоми, лікування, заходи профілактики
Сказ у кроликів: наскільки можливе інфікування, симптоми і перебіг хворо ...
Чим годувати індичат в домашніх умовах з перших днів життя і старше
Чим годувати індичат в домашніх умовах з перших днів життя і старше
Чим годувати індичат віку: добу, 1 тиждень, 2 тижні,1 місяць, 2 місяці, ...
Карликовий фікус Кінкі: Як правильно доглядати за рослиною в домашніх умовах
Карликовий фікус Кінкі: Як правильно доглядати за рослиною в домашніх умовах
Фікус Кінкі: опис, особливості догляду в домашніх умовах, вимоги до грун ...
Коли садити картоплю за місячним календарем: Поради для городників
Коли садити картоплю за місячним календарем: Поради для городників
Посадка картоплі за місячним календарем в кінці весни і початку літа, сп ...
Строчок осінній: опис і зовнішній вигляд, місця поширення, їстівність, правила приготування
Строчок осінній: опис і зовнішній вигляд, місця поширення, їстівність, правила приготування
Гриб строчок: опис, де і в яку пору року можна його знайти, зовнішній ви ...
Обираємо найкращі сорти полуниці
Обираємо найкращі сорти полуниці
Обираємо найкращі сорти клубники
Україна нарощує імпорт заморожених овочів
Україна нарощує імпорт заморожених овочів
Протягом трьох перших місяців цього року Україна експортувала 2,4 тис. з ...
Новое youtube видео