Назад
Кривавий (червоний) сицилійський апельсин, харчова цінність, шкода і користь

Навигация по разделу

червоний (кривавий) сицилійський апельсин

Красный апельсинЗ круглими і смачними апельсинами асоціюється яскравий помаранчевий колір. Однак не всі апельсини помаранчеві.

Є дуже смачні представники цього роду цитрусових, які мають червону м'якоть і шкірку.

Спробуємо разом розібратися, де ж ростуть ці незвичайні фрукти, які вони на смак і чи приносять користь організму.


Опис кривавого або червоного апельсина

Вирощують червоний апельсин на сході Сицилії, навколо Етни, найбільшого діючого вулкана в Європі, між провінціями Катанія, Енна і Сіракуза. В іншій місцевості їх розведення досить важко.Красный апельсин

Подібні цитруси вирощуються в інших частинах Південної Італії, а ще в Іспанії, Марокко, Флориді і Каліфорнії, проте більшість цінителів згодні з тим, що оригінальний смак сицилійських апельсинів неможливо відтворити в іншому кліматі.

Характерний для них червонуватий колір обумовлений саме близькістю гори Етна і особливим мікрокліматом в цій області, перш за все великою різницею в температурі між днем і вночі.

як і кривавий сицилійський апельсин до цитрусових культур також відносять лаймкват , грейпфрут , помело , понцирус , світи , лимон , мандарин , цитрон .
На відміну від інших сортів помаранчевих цитрусових, які містять тільки каротин (жовто-оранжевий пігмент), червоні апельсини також містять і антоціани. Ці речовини відповідають за характерний криваво-червоний колір стиглих плодів.

чи знаєте ви? Червоний апельсин ( a urantium iudicum) був ввезений на Сицилію місіонером-генуезцем, що повертається з Філіппін, і вперше описаний єзуїтом Феррарі в письмовій праці «Hesperides» (1646 р.). До XVI століття там культивувалися тільки помаранчеві апельсини і тільки для декоративних цілей.
Сицилийский апельсин

Опис червоного апельсинового дерева:

  1. Апельсинове дерево може досягати 12 метрів у висоту. Листя м'ясисті, вічнозелені, мають подовжену форму.
  2. Квіти білі і дуже ароматні, розсіюють інтенсивний запах в повітрі, дуже ніжні. На Сицилії вони є символом чистоти, і з цієї причини їх використовують для прикраси весільних церемоній.
  3. ВИРОЩУВАННЯ апельсина можливо тільки там, де грунт дуже родюча, а клімат помірний.
  4. Кожне цитрусове дерево може виробляти до 500 плодів з більш-менш червоним забарвленням в залежності від сорту.
  5. Їх дозрівання починається в грудні-січні і триває до травня-червня на більш пізніх сортах, тому можна їсти свіжі криваві апельсини протягом більшої частини року.
Красный апельсин

Сорти кривавого апельсина:

  • «Сангуинелло»: цей сорт був виявлений в Іспанії в 1929 році і згодом поширений в інших країнах. Плід має кулясту форму з солодкою м'якоттю і іржаво-помаранчевої шкіркою з плямами червоного відтінку. Дозрівання починається в лютому, а збір врожаю відбувається між березнем і квітнем, коли плоди досягають оптимальної зрілості. Ідеально підходить для соків.
Сангуинелло
  • " Моро»: найцікавіший сорт з усіх, з гранатовою м'якоттю і дуже насиченим кисло-солодким смаком. Його неяскрава, помаранчева з іржею шкірка покрита великими розмитими плямами винного кольору. Плід має овальну або кулясту форму, практично безнасінний, зростає гронами. Дозрівання починається в грудні, відкриваючи апельсиновий сезон з нового врожаю, і триває з січня по лютий.
Моро
  • «Тарокко»: вперше почав вирощуватися на землях Франкофонті, що знаходяться в провінції Сіракузи. Це найцінніший сорт серед кривавих цитрусів. Плоди оберненояйцевидної або кулястої форми, шкірка оранжевого кольору з вкрапленнями червоних плям, у міру дозрівання плями розширюються і стають більш інтенсивними. Дозрівання починається в грудні і триває до травня. Сорт "тароко" користується більшою популярністю, ніж будь-який інший червоний цитрусовий сорт, завдяки чудовому смаку і солодощі.
Тарокко

Харчова цінність і склад

Хімічний склад (в 100 грамах фруктів):

  • Вода-87,2 г;
  • Білок-0,7 г;
  • Ліпіди( жири) - 0,2 г;
  • Доступні вуглеводи-7,8 г;
  • Розчинні цукру-7,8 г;
  • Загальне волокно-1,6 г;
  • Нерозчинне волокно — 1 г;
  • Розчинне волокно-0,6 г.

Енергетична цінність( на 100 г):

  • Калорійність-34 ккал (142 кДж);
  • Їстівна частина-80%.
Красный апельсин

важливо! оскільки в одному середньому цитрусі (100 г) містяться всього 34 кілокалорії, сік з них в про весь світ застосовують в дієтах для схуднення як низькокалорійний, але містить багато вітамінів продукт.

Завдяки відмінним характеристикам, солодкого смаку і аромату цей фрукт широко використовують в їжу. Його застосування в кулінарії різноманітно, як окремо (сік, фруктова нарізка), так і в більш складних стравах: закусках, десертах, пирогах, солодких кондитерських виробах, в перших і других стравах, в гарнірах, салатах.

З сицилійських кривавих апельсинів готують відмінні соки-фреш.

У харчовій промисловості ці фрукти застосовуються для виробництва соків, цукатів, желе, сухофруктів і джемів.

Нескладно приготувати мармелад зі свіжих сицилійських червоних цитрусів в домашніх умовах, для цього беруть м'якоть, цедру і шкірку фрукта. Також домогосподарки варять з цього апельсина (з додаванням цукру) солодкі джем або варення.Красный апельсин При всій користь червоних (кривавих) апельсинів, ні в якому разі не потрібно відмовлятися від звичних всім фруктів з помаранчевої м'якоттю. Вони теж мають масу корисних вітамінів і мінералів.

Корисні властивості червоного апельсина

Цей фрукт ефективний при лікуванні таких захворювань:

  • Варикозне розширення вен;
  • Низький рівень гемоглобіну;
  • Вірусно-респіраторні захворювання;
  • Алкогольна інтоксикація;
  • Серцеві захворювання;
  • Бронхіт;
  • Гіпертонія;
  • Туберкульоз;
  • Астма;
  • Ревматизм;
  • Пневмонія;
  • Ожиріння.

Сицилийский апельсин

важливо! дуже корисно вживати апельсиновий сік відразу ж після вичавлювання, протягом 15-20 хвилин, якщо це можливо, тому що він зберігає всі органолептичні характеристики, які при тривалому зберіганні втрачаються.

Основним компонентом сицилійського червоного цитруса є вітамін C, який:

  • Зміцнює імунну систему і є чудовим природним імуностимулятором;
  • Знижує ризик простудних захворювань;
  • Перешкоджає виникненню викидня у вагітних;
  • Сприяє активності надниркових залоз;
  • Дозволяє запобігти інфаркту міокарда та раку шлунка;
  • Допомагає пом'якшити шкоду для внутрішніх органів від куріння;
  • Стимулює підвищення рівня гемоглобіну в крові, так як вітамін C сприяє засвоєнню заліза організмом.
для зміцнення імунної системи можна вживати зизифус , імбир , гарбуз , гранат , черешню , часник .

Він також містить вітамін А, вітаміни В1, В2, В9, корисні для запобігання виникнення генетичних дефектів при внутрішньоутробному розвитку плода.Красный апельсин Він багатий вітаміном Р, що збільшує міцність і еластичність кровоносних судин, а також вітаміном Е, що захищає від серцево-судинних захворювань (ішемії) і запобігає варикозне розширення вен і целюліт.

Червоний апельсин містить корисні мінерали:

  • Кальцій;
  • Селен;
  • Бром;
  • Цинк;
  • Залізо;
  • Мідь;
  • Фосфор;
  • Магній;
  • Калій.

Всі вони корисні для здоров'я людини.Красный апельсин

чи знаєте ви? у XIX столітті культивування червоного цитруса на Сицилії набуло першорядну роль в економіці острова, що і триває аж до сьогоднішнього дня.

Лікувальні властивості:

  1. Апельсиновий сік має заспокійливу і антидепресивну дію. Його м'якоть сприяє гарній роботі шлунково-кишкового тракту; їй притаманні також і спазмолітичні властивості.
  2. Сік червоного апельсина багатий антоціанами, які, крім того що надають м'якоті і шкірці Типовий червоний колір, є відмінними антиоксидантами, виводять мертві клітини з організму, борються з вільними радикалами і мають омолоджуючі властивості завдяки наявності колагену, необхідного для створення або відновлення пошкоджених тканин.
  3. Антоціани також допомагають боротися з ожирінням, знижуючи рівень холестерину в крові і перешкоджаючи накопиченню жиру, шкідливого для здоров'я. У зв'язці з травним елементом (пептином) викликають почуття ситості, допомагаючи бажаючим скинути вагу і схуднути.
  4. У цих фруктах містяться: лютеїн (захищає від агресивного сонячного світла, ультрафіолетового випромінювання) і каротин (поліпшує зір).
Сок красного апельсина

Кому небезпечний червоний апельсин

Як і для будь-якого іншого продукту, для споживання цих фруктів теж є протипоказання.

Кому не рекомендується вживати ці фрукти:

  1. Маленьким дітям до року не дають прикорм з цих фруктів, щоб уникнути дерматологічних проявів (висипу, діатезу).
  2. Людям, які хворіють на виразку шлунка або виразкою дванадцятипалої кишки, гастритами або підвищеною кислотністю категорично не можна їсти цитрусові через високий вміст кислот.
  3. Діабетикам, беручи до уваги високий вміст цукру в сицилійських кривавих апельсинах, слід обмежити себе в їх споживанні.
  4. Людям, у яких є явно виражена алергічна реакція на всі види цитрусових (кропив'янка, схильність до набряку Квінке та інші).
Вагітним жінкам цитрусові корисні, але лікарі не рекомендують зловживати фруктами цієї групи в другому триместрі вагітності і під час лактації (годування грудьми). Красный апельсин

чи знаєте ви? чудова мозаїка вілли Дель-Казале на площі Пьяцца Армеріна свідчить про присутність на Сицилії цитрусових вже в період Римської імперії.

Враховуючи всі чудові характеристики і корисні властивості сицилійського червоного (кривавого) апельсина, можна сміливо стверджувати, що цей фрукт — справжня «комора здоров'я». Їжте із задоволенням апельсини і залишайтеся здоровими!


Зараз читають
«Байтрил» для кроликів: дозування, інструкція із застосування
«Байтрил» для кроликів: дозування, інструкція із застосування
Лікувальний засіб " Байтрил» для кроликів: склад і форма випуску, фармак ...
Черешня
Черешня "Червона Гірка": опис сорту, фото
Все про сорт черешні Червона Гірка. Опис її дерева, плодів, морозостійко ...
Жовті плями на листках груші, або як позбутися від іржі
Жовті плями на листках груші, або як позбутися від іржі
Обговорення грибкової хвороби груші, яка дає жовті плями на листках. Сту ...
Бузок вінцевий: опис і ВИРОЩУВАННЯ
Бузок вінцевий: опис і ВИРОЩУВАННЯ
Чубушник вінцевий – чудовий квітучий чагарник, який заповнить весь сад с ...
Жито як сидерат, особливості зеленого добрива
Жито як сидерат, особливості зеленого добрива
Жито як сидерат, особливості зеленого добрива
Новое youtube видео