Назад
Гриб парасолька: фото і опис - користь і застосування

Навигация по разделу

гриб парасолька як розпізнати їстівний і не потрапити на двійника

Съедобный гриб-зонтикЦе незвичайні, екзотичні, дивовижні своїми іноді величезними розмірами і дуже смачні гриби. І тільки залишається дивуватися, як при своїй великій поширеності вони так мало відомі.


Гриб-парасолька їстівний чи ні?

Справжній гриб-парасолька цілком їстівний. багато гурмани стверджують, що у нього дивовижний грибний смак і аромат курячого м'яса. У страву вживають тільки капелюшок, а ніжку викидають.

Де ростуть і як виглядають їстівні парасольки

Назва виправдовує себе: сформований гриб може бути 45 см завдовжки, а діаметр розкритої капелюшки понад 45 см — ну чим не парасольку, правда, дитячий. Капелюшки в більшій частині покриті лускою, лише середня частина гладка з більш темним забарвленням. Порожнисті гладкі або ребристі ніжки з тришаровими кільцями, вільно переміщаються вгору-вниз.

такі їстівні гриби, як осиковий груздь, білі подгруздкі, маслюки, сироїжки, печериці, моховик, свинушки, чорні грузді, білі гриби і опеньки - джерела біологічно цінних харчових компонентів: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів.
Съедобный гриб-зонтик

Ростуть парасольки на Євразійському континенті, на півночі Африки, в Австралії та Америці, на відкритих досить освітлених площах, в грунті, багатою перегноєм. Збирати їх можна з липня і аж до пізньої осені, до останніх чисел жовтня в змішаних листяних або хвойних лісах. Там вони мешкають малими колоніями або поодинці.

Чи знаєте ви? гриби в середньому на 90% складаються з води.

Білий

Ще одна назва — гриб-парасолька Польова. капелюшок у нього, як правило, біло-сіра, іноді блідо-жовта або бежева, Огрядна з відстаючими лусочками. Розмір капелюшка в діаметрі — від 7 до 13 см, за формою у молодих грибів капелюшок яйцеподібна, потім поступово стає майже плоскою, по краях облямована мутно-білими волокнами. У центрі добре помітний коричневий горбок. Пластинки зі зворотного боку капелюшки численні і вільні, якщо гриб Старий — коричневі або з бурим відливом. Белый

Ніжка циліндрична, всередині порожниста, висотою від 4 до 14 см.злегка вигнута, до кільця Біла, нижче — темніше. При дотику набуває коричневого кольору.

М'якоть білого кольору з приємним ароматом, якщо надрізати або зрізати — колір не змінюється.

Ростуть з другої половини червня аж до кінця жовтня, люблять просіки, узлісся, луки і пасовища.

Червоніє

У нього капелюшок може бути Бежева, світло-коричнева або сіра. Лусочки на капелюшку волокнисті. Спочатку капелюшок також яйцеподібна, але в міру зростання набуває форму дзвіночка і остаточно формується в плоску, що має підсукані краю. Діаметр капелюшка - від 7 до 22 см.Пластинки колір мають білий або блідо-жовтий, якщо натиснути — з'явиться апельсиновий, рожевий або рум'яний забарвлення.Краснеющий

Ніжка порожниста, у формі циліндра, догори звужується, довжиною від 6 до 26 см.

М'якоть Біла, ламка і волокниста, з приємним запахом.

Червоніючий гриб-парасолька росте з другої половини червня до перших чисел листопада в листяних лісах, можна зустріти на вирубках, луках, а також в парках і скверах міст.

Строкатий

Строката сіра або бежева волокниста капелюшок, що має темно-коричневі лусочки. Спочатку шаро-або яйцеподібної форми, у міру зростання набуває форму конуса, повністю сформована-дуже схожа з парасолькою. Загнуті до внутрішньої сторони краю, на вершині — круглий Темний горбок. Білі або світло-сірі численні пластинки легко відокремлюються від капелюшка. Пластинки білі або світло-сірі, численні.Пестрый

Коричнева ніжка - від 10 до 35 см, однорідна, всередині порожниста, цилиндрообразной форми, до капелюшку трохи звужується. Від капелюшка легко відділяється.

М'якоть біла і нещільна, зі слабким приємним грибним запахом, на смак схожа на печериця або волоський горіх.

Зростає з другої половини червня до перших чисел листопада. Любить піщані ґрунти лісових лугів або узлісь, але зустрічається і в містах — в парках і скверах.

важливо! Не слід збирати їстівні парасольки близько автомобільних трас, підприємств і звалищ сміття — ці гриби поглинають токсичні речовини і тим самим небезпечні для людини.
Пестрый

Неїстівні види

Ці помилкові гриби за зовнішнім виглядом дуже схожі на їстівні, проте їх отруйні властивості надзвичайно небезпечні для людини, аж до смертельного результату. і найнебезпечнішими з них є парасолька гребінчастий і парасолька каштановий.

ознайомтеся з такими неїстівними грибами, як чорні грузді, сироїжки, підосичники, свинушки і ложноопята.

Гребінчастий

Цей — з сімейства печериць, капелюшок у нього від 2 до 5 см в діаметрі, у молодих схожа на дзвіночок, а у сформованих — вже розкрита, зверху капелюшки жовто-помаранчеві гостроверхі лусочки. Кольору капелюшок червоно-коричневого, діаметром до 5 см.

Ніжка у неїстівного гриба вельми тонка, в діаметрі півсантиметра, порожниста, циліндроподібна, біля основи розширюється, висотою від 7 до 10 см.кільце біле або рожеве, вузьке, дуже швидко пропадає. Колір ніжки в спектрі від желтоваого до блідо-жовтого.Гребенчатый

М'якоть у гребінчастого парасольки біла з волокнистими цятками. Запах неприємний і різкий.

Каштановий

Ще цей вид називають лепіота Каштанова. Теж з сімейства печериць. Червона або коричнева капелюшок діаметром від 2 до 4 сантиметрів. Спочатку яйцеподібна, потім — розкинута, зверху — луската, з маленькими твердими каштановими лусочками. Пластинки поступово стають жовтими.

Ніжка циліндроподібна, що розширюється донизу. Кільце біле, але з часом пропадає.Каштановый

М'якоть червонуватого або бурого тону, що добре видно якщо надрізати, з неприємним запахом. При торканні-надзвичайно тендітна.

Коричнево-червоний

Інші назви-лепіота луската або лепіота коричнево-червона. Смертельно отруйний гриб, який має в своєму складі ціаніди.

Діаметр капелюшка — від 2 до 4 сантиметрів, зустрічаються і до 6 сантиметрів. Плоска, може бути розкрита з опуклістю, блідо-жовтувата або сіро-коричнева з відливом кольору вишні. Краї трохи опущені. Зверху на капелюшку у вигляді концентричних кіл темні лусочки, що зливаються в центрі і утворюють темно-червоне суцільне покриття.Коричнево-красный

Коротка циліндричної форми ніжка, що має посередині характерне волокнисте кільце. Колір ніжки вище кільця-вершкового кольору, нижче кільця — темно-вишневого.

М'якоть ущільнена, вгорі ніжки і в капелюшку — блідо-жовта, донизу ніжки — темно-червона. Запах у молодих грибів-фруктовий, у старих або сухих — різко неприємний гіркого мигдалю.

М'ясисто-червоний

Капелюшок ало-рожева, у молодих грибів вона випнута в центрі з горбком, у зрілих — рівна, розкрита. На розломах покриву — маленькі шовковисті лусочки. Пластинки білі, вільні.

Ніжка рівна, кілька потовщена внизу. У молодих волокниста блідо-рожева, у дозрілих — гладка Червона. Кільце, що нагадує своєю формою браслет, сповзає.Мясисто-красный М'якоть білого кольору, нещільна, якщо надрізати — набуває світло-рожевий відтінок.

важливо! якщо немає впевненості, що це за гриб — чіпати його не можна!

Головні відмінності: як вибрати їстівні гриби

Стовідсоткових способів відрізнити їстівні гриби від небезпечних на око немає, проте існують ознаки, за якими можна дізнатися хороший і безпечний гриб-парасолька:

  1. Перший і найважливіший ознака — гриб повинен бути свіжим.
  2. Капелюшок в діаметрі від 8 до 25 (може і до 35) сантиметрів.
  3. Ніжка тонка і подовжена (по висоті від 10 до 25 сантиметрів і в діаметрі від 0,8 до 2 сантиметрів, потовщена донизу з частими невеликими лусочками. На ніжці має бути вільно переміщається вгору-вниз і назад плівчасте колечко.
  4. Абсолютно придатний в їжу гриб повинен бути великим, з капелюшком не менш 25 сантиметрів.
Съедобный гриб-зонтик

Ще кілька порад: брати тільки те, що добре відомо; не чіпати маленькі гриби, якщо по їх вигляду складно визначити, що за гриб; не чіпати частини грибів.

Правила зберігання грибів

Свіжі зберігати потрібно в холодильнику у відкритому посуді або паперовій упаковці для доступу повітря, проте в цьому випадку їх потрібно з'їсти протягом одного-двох днів. Ще один спосіб-засолити. Парасольки очистити, промити, пересипати сіллю і поставити під гніт в прохолодному місці. термін зберігання засолених парасольок - від двох до трьох місяців. можна також заморозити, але температура повинна бути не вище мінус 18 градусів. У замороженому вигляді парасольки зберігаються від чотирьох місяців до півроку. А можна просто засушити, тоді парасольки збережуть свої властивості близько року. Хранение съедобных грибов-зонтиков

Як приготувати парасольки в клярі

Процес готування парасольок в клярі абсолютно простий і не займає багато часу. Головне-знання, як правильно приготувати. Про це і розповімо.

Список продуктів

Для приготування парасольок в клярі будуть потрібні:

  • Розкрилися капелюшки парасольок;
  • Курячі яйця;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Італійські прованські трави( за бажанням);
  • Висушені в природних умовах парасольки (якщо є);
  • Борошно;
  • Рослинна олія.

Рецепт приготування з фото

  1. Зрізати розкрилися капелюшки парасольок — 7 штук.
  2. Видалити з капелюшків (якщо залишилися) частини ніжок, потім капелюшки добре промити і обсушити.Удалить со шляпок части ножек
  3. Розрізати кожну капелюшок на дві частини.Разрезаем каждую шляпку на две части
  4. Розбити в глибокому посуді два курячих яйця.Разбиваем два куриных яйца

  5. Додати до яєць чайну ложку з» гіркою " солі і спеції (за смаком).Добавляем соль и специи
  6. Додати половину чайної ложки перцю і дрібку прованських трав (за смаком).Добавить половину чайной ложки перца
  7. Накришити капелюшок природно висушеного парасольки (якщо є).Крошим шляпку естественно высушенного зонтика
  8. Склад рівномірно перемішати кухонним віночком.Состав перемешиваем кухонным венчиком
  9. Під час перемішування акуратно додавати борошно в пропорції на одне яйце — одна столова ложка борошна.Добавляем муку
  10. Перемішувати до зникнення грудочок.
  11. Вмочити гриби в готовому клярі і смажити на олії на невеликій відстані один від одного на сковороді.Обмакиваем грибы в готовом кляре
  12. Обсмажувати по три-чотири хвилини з кожного боку.Обжариваем
парасолька в клярі готовий. Примітка: кількість капелюшків, яєць, борошна т.д. у цьому рецепті показані як приклад.

Відео: Як приготувати гриб-парасольку

У чому користь грибів-парасольок

Користь грибів-парасольок визначає хімічний склад, який містить велику кількість корисних біоактивних речовин. Через невелику калорійності вони сприяють зниженню ваги, завдяки малому глікемічного індексу активізують травні процес і тим самим насичують, а також очищають від шлаків.

Крім того, гриби-парасольки:
  • Надають протипухлинну дію;
  • Нейтралізують бактеріальну активність;
  • Омолоджують клітини організму;
Також входять до складу грибів речовини очищають і зміцнюють судини, виводять холестерин, зменшують небезпеку виникнення хвороб серця і судин, сприяють боротьбі з онкологічними недугами, а також сприятливі для діяльності мозку і функціонування нервової системи. При регулярному вживання парасольок нормалізується гемодинаміка і склад крові, знижується рівень цукру, активізується вироблення гормонів. Съедобный гриб-зонтик

чи знаєте ви? завдяки своїм бактерицидним властивостям, порошок з висушених ніжок парасольки очищає і оздоровлює повітря в житловому приміщенні.

Склад

Парасолька щедро природою наділена цілющими речовинами, в ній:

  • Білків-2,4 г;
  • Жирів-1,3 г;
  • Вуглеводів-0,5 г;
  • Зольних сполук-1,2 г;
  • Насичених жирних кислот-0,2 г;
За вітамінним складом містить:
  • Вітамін РР (не);
  • Вітамін В1( тіамін):
  • Вітамін В2( рибофлавін);
  • Вітамін В3( нікотинова кислота);
  • Вітамін В6( піридоксин);
  • Вітамін В9 (фолієва кислота);
  • Вітамін C (аскорбінова кислота);
  • Вітамін Е (токоферол);
  • Вітамін до (філлохінон).
Съедобный гриб-зонтик

Крім цього, парасолька багата мікроелементами — натрієм, кальцієм, залізом, магнієм, фосфором. Чи не обділений він і амінокислотами, їх 17, і серед них найважливіші для людського організму глютамін, тирозин, лейцин, аргінін.

Корисні властивості

Систематичне вживання парасольок дозволить відчути позитивні зміни в самопочутті. І це завдяки корисним властивостям парасольок, за допомогою яких відбувається:

  • Поліпшення роботи серцево-судинної системи;
  • Зменшення нервозності;
  • Підвищення опірності до інфекційних недуг;
  • Зниження ризику захворіти онкологічними недугами;
  • Активізація імунної системи;
  • Антиоксидантну дію.
Съедобный гриб-зонтик

Шкода і протипоказання

Хоч і багато у парасольки корисних властивостей, але тим не менше він може і нашкодити. Гриб протипоказаний людям, що страждають недугами кишечника, печінки або підшлункової залози, шкідливий буде і маленьким діткам до п'яти років, і жінкам в період лактації.

І здоровим людям може нашкодити, якщо надмірно їсти — результатом буде біль в шлунку, метеоризм і спазми.

Гриби-парасольки-нечастий делікатес на столах. Проте з них можна готувати смачні і корисні ласощі, які щедро збагатять організм людини вітамінами та іншими цілющими речовинами.

Відгуки користувачів мережі про корисне заняття-збір грибів

Я з дитинства обожнюю збирати гриби. Мама мені розповідала, що зі мною в ліс ходила, коли мені ще й 2 років не було, мене в кенгуруху садила, а я сиділа там і по сторонах дивилася, гриби шукала. Так і повелося у нас. Хто в ліс, я з ними. Завжди більше всіх приносила грибів. Я обожнюю ходити по лісі, саме ходити в пошуках грибів. Так, У мене є свої місця, але тим не менш, бігати з місця в місце я не люблю. Раніше у нас на старій дачі Лісок недалеко був, розділений на квадрати. Так ось розділений він був дорогами, по яких вглиб і ходили. Так ось поки батьки в лісі ходили, я по дорозі бігала, кошик набирала. Ходиш по лісі, там червоненький, тут Біленький. Краса. Збираєш їх, кошик вже ледве тягнеш, а все тобі мало. Ні в один рік не пропустила похід за грибами. Практично завжди з собою беру фотоапарат, фотографую найкрасивіші грибочки. А ще у нас традиція, рахувати гриби, у кого більше. Ну ось такі ми смішні))) хтось скаже це дурість, хтось біля скроні покрутить. Але в нашій родині завжди присутня гонка. Так от за всі свої 22 роки, найбільший результат за один похід у мене був 998 червоних. Це було році так в 2004. Ми тоді з мамою кілька разів з лісу вибігали і скидали в багажних гриби. Більше такої кількості у нас не було. А в цьому році теж було пристойно. Але звичайно вже не такі розміри. У мене за раз вийшло 198 і у мами з татом на двох 198 червоних. Фото моїх у мене є, але тільки на телефон, не судіть строго. А взагалі прогулянки по лісі в пошуках грибів це ж так корисно. Іноді звичайно небезпечно, але я завжди стежу за тим, куди йду, як далеко. Так що озброюйтеся компасом і вперед.

Ksesha4ka

http://irecommend.ru/content/kak-zhe-ya-eto-lyublyu-neskolko-foto
гриби збираю з 6 років. Скільки пам'ятаю, як тільки мама побачить що хтось несе гриби, ми збираємося і вирушаємо в ліс. Найголовніше в цій справі - набрати побільше кошиків, пакетів(тому що місця можуть зустрітися дуже грибні), ножички. І одягнутися відповідно. Треба не забувати , що йдете в ліс, а не на дискотеку. Кепку, одяг з рукавами і чоботи, або зручне взуття. Подобатися сам процес пошуку грибів. Ось ти йдеш, знаходиш галявину, або узлісся і починаєш потихеньку вдивлятися, ворушачи траву, розсовуючи гілки. При цьому дихайте свіжим повітрям, милуєтеся природою, красою лісу. "Полювання" на гриби заманює. Ти просто втрачаєш лік часу, а коли гриби находяться так взагалі губишся від великої кількості знайденого. І головне на повітрі не помічаєш втоми. А як приємно гриби принести додому, і потім перебирати приводячи в порядок! А як приємно їх потім їсти взимку) або просто посмажити свіженьких. Так що ходите збирати гриби. З'єднайте приємне з корисним-і грибів зберете і повітрям надихніться!
Натулевич
http://irecommend.ru/content/samoe-poleznoe-zanyatie

Відео: їстівний гриб-парасолька


Зараз читають
Гніда кінь: опис і різновиди масті, фото
Гніда кінь: опис і різновиди масті, фото
Гніда масть коня: опис і походження назви забарвлення, його характерні о ...
Популярні види і сорти хризантем: як розрізняють квіти за формою суцвіття
Популярні види і сорти хризантем: як розрізняють квіти за формою суцвіття
Популярні види і сорти хризантем: як розрізняють за формою квіти соцвети ...
Як добувають маточне молочко, секрети бджолярів
Як добувають маточне молочко, секрети бджолярів
Як добувають маточне молочко, секрети пчеловодов
Томатна хвороба — загроза сільському господарству
Томатна хвороба — загроза сільському господарству
Хоча поширення коронавірусу викликає все більшу стурбованість, Сільське ...
Результати продажів баранини в Сент-Ондж-Ньюелл
Результати продажів баранини в Сент-Ондж-Ньюелл
Аналіз ринку баранини в Сент-Онже-Ньюелл. За повідомленням Міністерства ...
«Друга батьківщина» шиітаке на Закарпатті розширює виробництво
«Друга батьківщина» шиітаке на Закарпатті розширює виробництво
Відкрита в серпні 2019 р. в селі Концово Ужгородського району Закарпатсь ...
Пташиний грип вже в Україні! Перший випадок зафіксовано у Вінницькій області
Пташиний грип вже в Україні! Перший випадок зафіксовано у Вінницькій області
В с.Бугаків Немирівського району Вінницької області вводять карантин на ...
Новое youtube видео