Назад
Гриби дуньки (свинушки): фото і опис, як готувати, чи можна їсти

Навигация по разделу

гриби дуньки: їстівні чи ні

Гриб дунькаГриби дуньки, або як вони ще відомі — свинушки, досить часто зустрічаються в наших лісах. Цей гриб раніше вважався умовно їстівним, але сьогодні його відносять до отруйних. У чому таїться небезпека і чи можна його насправді вживати в їжу, про це та інші важливі деталі читайте нижче.


Інша назва

Найпоширенішою назвою є свинушка, але можна почути також варіації на кшталт свинар або свинуха. На деяких територіях вони відомі під назвою солопени або солохи. Ще одне ім'я, яке побутує серед населення, — Дуні, дуньки або корівники. Так чи інакше, латинська назва гриба Paxillus involutus перекладається саме як свинушка тонка.

Чи знаєте ви? у грибів є своє царство. Вчені довго не могли визначити, чи відносяться гриби до рослин або тварин. Справа в тому, що за складом білків вони ближче до тварин, а ось за кількістю вуглеводів і інших мінералів - вони як рослини, тому їх відокремили в своє окреме царство.

Як виглядають

У грибів цього сорту досить своєрідний вид, який не дає їх сплутати з іншими неїстівними грибами.Грибы дуньки Складність в тому, що дунька не володіє якими-небудь ознаками отруйного сорту, так що цей гриб дуже схожий на всі інші види, які зустрічаються в лісах. Але свинушку можна визначити за кількома характерними ознаками.

Капелюшок

Капелюшок гриба може мати різний розмір, все залежить від віку і місця зростання. Найбільші екземпляри досягають 15 сантиметрів. У молодих грибів капелюшок опукла, по краях трохи вигнута. Чим старше гриб, тим нижчою стає центральна частина.

Згодом капелюшок набуває вигляду воронки, що затягується до основи. Плодові краю можуть також мати форму воронок, але іноді вони просто опущені, забірчасті або хвилясті.Грибы дуньки Колір молодих грибів зазвичай оливковий або оливково-коричневий. Згодом вони стають все більш сірими, набуваючи іржавий або сірувато-бурий окрас. Поверхня може бути мокрою, вологою, сухою, липкою, глянсовою — все залежить від погоди і умов місця, де росте гриб.

важливо! визначити небезпечну свинушку тонку можна по одному простому ознакою: гриб накопичує вологу в м'якоті, тому, якщо натиснути на неї або на місце зрізу, він відразу темніє. Це відмінна риса, яка допомагає відокремити дуньку від інших стандартних їстівних грибів.

Ніжка

Ніжка досить коротка, всього 8-9 сантиметрів. При цьому протягом усього зростання має сіруватий окрас. Структура у неї більш матова і щільна. У порівнянні з розмірами капелюшка ніжка досить невелика і тонка, всього 2 сантиметри завтовшки.Paxillus involutus

М'якоть

М'якоть щільна і м'яка. Колір у неї зазвичай жовтий або слабкого жовтуватого кольору, але на місцях зрізу вона сильно темніє. Аромат гриба у м'якоті практично відсутня, як і звичайний грибний смак. Пластинки розташовуються густо, вони тонкі і вузькі, легко відокремлюються від м'якого тіла. Їх колір зазвичай такий же жовтий, але можуть мати і коричневе забарвлення.

Коли і де ростуть

Дуньки ростуть великими групами. Причому зовнішній вигляд може трохи відрізнятися від стандартного опису в залежності від місця, де знаходиться група. Поселяються на узліссях лісу або поруч з болотами, так як дуже сильно люблять вологу. Селяться на повалених деревах або пеньках. Широко поширені на наших територіях.

Активно ростуть в період з початку літа до осені, поки ще не дуже холодно. Плодоносять переважно з червня до самого жовтня. Тому практично весь літній та осінній період їх можна зустрічати на територіях листяного і хвойного лісу.Paxillus involutus

Чи можна їсти

Ще пару років тому солохи вважалися їстівними, хоча і ставилися до категорії особливо небезпечних (4-я категорія — є гриби можна тільки після дуже довгого вимочування і тривалого процесу приготування), зараз вони вважаються отруйними, тому збирати їх не рекомендується і навіть заборонено.

важливо! нерідко при вживанні в їжу свинушки спостерігається летальний результат. Це пов'язано з тим, що навіть при багаторазовій і тривалій термічній обробці токсин, що міститься в м'якоті, нікуди не зникає.

Чим небезпечні гриби

Токсин лектин, що міститься в свинушках, потрапляючи в кров, провокує розкладання еритроцитів, тим самим викликаючи гемолітичну анемію, якщо доза невелика, потім нефропатію, жовтяницю і навіть ниркову недостатність в гострих формах.Грибы Особливо висока чутливість до отрути у дітей, людей після хвороб. Небезпечні гриби в тому випадку, якщо у людини сечокам'яна хвороба і схильність до алергії. Також повідомляється про те, що в солохах виявлений і мускарин — специфічний алкалоїд, який виявлений в червоних мухоморах.

радимо почитати про те, які гриби є їстівними і отруйними , які їстівні гриби ростуть восени і в травні , а також дізнатися Як перевірити гриби на їстівність народними способами .

У великих кількостях викликає блювоту, пронос, отруєння, брадикардію, порушення зору. В особливо тяжких випадках призводить до порушень дихання і набряку легенів. Сприяє появі наркотичної залежності.

важливо! зовсім небажано закушувати закоченими або вареними свинушками алкогольні напої, хоча таке і практикується, так як це викликає барвисті галюцинації, але вони дуже часто стають страхітливими. Галюцинаторна дія зумовлена вмістом у дуньках холіноміметика мускарину.
Paxillus involutus

При цьому дія токсину не таке явне, як, наприклад, у блідої поганки. Отруєння може наступати через досить довгий період часу, все залежить від кількості грибів, їх віку і стану організму. Крім того, гриб є накопичувачем радіоактивних ізотопів, особливо цезію і міді, які дуже небезпечні для здоров'я.

Ознаки отруєння і перша допомога

Проблема в тому, що визначити отруєння дуже складно. але все ж є деякі ознаки того, що з організмом не все в порядку і, можливо, гриб попався все-таки отруйний:

  • У невеликих кількостях і при тривалому вживанні токсин викликає реакцію, що нагадує кишкову інфекцію. При цьому організм дуже рідко може впоратися з ним і придушити дію отрути, тому стан тримається досить довго;
  • Нездужання тривалий період;
  • Якщо було з'їдено багато грибів, реакція настає вже через 2-4 години і має високу інтенсивність;
  • Блювота, пронос, підвищена перистальтика-самі явні ознаки отруєння;
  • Поява гематом і кровотеч, блідість;
  • При аналізах крові виявляється зміна кількості еритроцитів, спостерігається підвищення білірубіну;
  • Починається розвиток жовтяниці;
  • Звужуються зіниці, порушується зір;
  • У людини може з'являтися задишка, йому не вистачає повітря;
  • Серцевий ритм порушується.
Признаки отравления грибами

Іноді, якщо отруєння було мінімальним, знижений імунітет, сонливість, стан нездужання, блювота і пронос тривають довго, але проходять самі собою. Часом людина може і не здогадуватися, що викликало у нього такий стан.

В особливо складних випадках без діагностики в лікарні не обійтися. Обов'язково потрібно здати аналізи на показники крові. У випадках появи жовтяниці або ниркової недостатності госпіталізація обов'язкова.

чи знаєте ви? гриби існували на нашій планеті ще більше 400 мільйонів років тому, що науково доведено. Тому гриби навіть старше динозаврів і найстаріші жителі землі, поряд з папоротями.

Відео: Перша допомога при отруєнні грибами

Перша допомога, яку обов'язково потрібно надати людині, якщо є ознаки отруєння грибами, полягає в наступному:
  1. Викликати блювоту. Це допоможе очистити шлунок від великих шматочків грибів. Зробити це можна за допомогою солі, розведеної у воді, або гірчичним порошком. Потрібно пити багато води, це також викликає блювоту.
  2. Важливо-при несвідомому стані блювоту викликати заборонено, так як блювотні маси можуть потрапити в легені.
  3. Промивання шлунка.
  4. Пити активоване вугілля.
  5. У важких випадках обов'язково потрібно викликати швидку допомогу.
  6. При отруєнні свинушками похід в лікарню обов'язковий.
Свинушка

Свинушки — досить небезпечні гриби, які можуть дуже згубно впливати на організм. і хоча їх можна готувати, але вживати в їжу не рекомендується, так як останні дослідження показали, що токсин, що міститься в ньому, не руйнується. Потрібно бути дуже обережними при зборі грибів влітку і восени.

Відгуки з мережі

їсти чи не їсти Свинушку тонку - це довга дискусія, періодично піднімається на грибних форумах. Коротенько тези наступні: 1. Свинушку їли століттями і не морочилися. Я теж їв її все своє дитинство, і батьки мої їли, і їхні батьки теж. Це був мало не основний гриб. 2. Хтось (хто-невідомо) в кінці минулого століття показав, що в свинушки містяться якісь антигени, які викликають в організмі утворення антитіл, і вивів на цьому теорію, що свинушка отруйна, причому смертельно. З того часу указом Президії Верховної Ради СРСР свинушку перевели в отруйні гриби. 3. Люди, які знають про це (п.2) в основному перестали їсти свинушку, керуючись принципом "а хіба мало що, раптом правда". Я в тому числі. Тому і свинушки в лісах стало набагато більше. 4. Багато хто визнав постанову про отруйність свинушки надмірно надуманим і продовжують їсти її, керувати фактом, що раніше то її все завжди їли і проблем не знали. 5. Їсти свинушку чи ні - особиста справа кожного. Мені наприклад психологічно спокійніше не їсти її. Та й взагалі гриби мені цікаві скоріше з наукової точки зору, ніж з гастрономічною, так що я від цього упущення не страждаю анітрохи.
mvkarpov
http://forum.toadstool.ru/index.php?/topic/1655-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C/&do=findComment&comment=5577

я думаю, що збирати свинушки не варто, так більшістю мікологів світу вони визнані безумовно отруйними грибами. І аж ніяк не по важких металах-це скільки ж треба з'їсти навіть сильно забруднених грибів, щоб отруїтися! - а в силу специфічного впливу на імунну систему господаря з можливим розвитком надалі важких аутоімунних захворювань.
Най
http://forum.toadstool.ru/index.php?/topic/1655-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C/&do=findComment&comment=7068

Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео