Назад
Їстівні і отруйні гриби Краснодарського краю: фото і опис, грибні місця

Навигация по разделу

які гриби ростуть в Краснодарському краї

Грибы Краснодарський край — справжній рай для будь-якого грибника. сприятливий клімат, огрядні землі, все це сприяє достатку грибів, а сезон їх збору триває з початку весни до кінця осені. У цій статті ми розповімо про найпоширеніші на Кубані видах отруйних і їстівних грибів, і як їх відрізняти один від одного.


Їстівні гриби

Вживаються в їжу види відрізняються оригінальним смаком, вони дуже поживні і корисні (багаті білком і мінеральними речовинами). Також їх збір-це дуже захоплююче проведення часу, відмінний вид дозвілля, що поєднує перебування на свіжому повітрі і фізичну активність.

Білий гриб

Білий гриб (боровик) має високу харчову цінність і відмінним смаком. Дуже впізнаваний на вигляд. Основні характеристики:

  1. Капелюшок - опукла (в процесі росту трохи спадає), забарвлення від світло-коричневого (майже кремового) до бордового. Чим старше боровик, тим він темніше. Шкурка гладка, іноді тріскається, невіддільна від капелюшка. Діаметр - від 7 до 30 см, іноді доростає до півметра.
  2. Ніжка бочкообразная, товста, в процесі росту витягується, але характерне потовщення знизу зберігається. Окрас світлий, іноді червонуватий, коричневий. Зазвичай спостерігається специфічна сіточка. Розміри - до 25 см у висоту і до 10 в товщину.
  3. М'якоть щільна, одночасно соковита і м'ясиста, світлих відтінків. Запах свіжого боровика несильний, але приємний.
Белый гриб Ростуть в змішаних лісах, прямо на землі. Сезон збору-літо і осінь.

Боровики гарні як приготовані свіжими, так і після засушування. можна варити, смажити, маринувати. Гармонійно поєднуються з червоним м'ясом. Особлива страва-ніжний соус з боровиків.

Гливи

Гливи, вони ж устричні гриби, є не тільки дикорослими, а й культивованими в промислових масштабах.Вешенки Зовнішній вигляд:

  1. Капелюшок переважно світло-сіра з фіолетовим відтінком, з віком темніє. Форма увігнута, у міру зростання розпрямляється. Діаметр до 20 см.
  2. Ніжка недовга (близько 10 см), світла, конусоподібної форми, розширюється, переходячи в капелюшок. Покрита щільними білими пластинками.
  3. М'якоть біла, соковита, з віком стає жорсткішою.

Людям, які дотримуються дієтичного харчування, в їх раціон відмінно підійдуть гриби гливи. Розгледіти найбільш популярні види глив , як їх засушити , заморозити і виростити в мішках .

Зустрічаються в лісах, де групами ростуть на стовбурах старих, гниючих дерев і на трухлявих пнях. сезон збору-кінець весни, початок літа і осінь.

чи знаєте ви? гливи займають почесне друге місце по промисловому вирощуванню в Росії. На першому-печериці. Їх процентне співвідношення в загальному зборі-73 і 27%.

Найкраще гливи смажити (можна з цибулею) і подавати з овочами. Також вони підходять для начинки в пиріжки, а у вареному вигляді стануть відмінним інгредієнтом супу.Вешенки

Грабовик

Його іноді називають підберезником, на який він дуже схожий. Зовні досить помітний гриб. Дізнатися його можна за такими ознаками:

  1. Капелюшок схожа на подушку з плоскою основою, округла, злегка горбиста, коричнево-сірого забарвлення, до 14 см в діаметрі.
  2. Ніжка Довга, луската, висотою від 5 до 13 см, забарвлення сіро-бура, темніє зверху вниз.
  3. М'якоть м'яка, ароматна, знизу більш волокниста, на зрізі змінює колір на світло-фіолетовий.
Росте на коренях граба, рідше берези, тополі, горіха. Сезон-Літо і перша половина осені. Придатний для приготування в свіжому вигляді (краще смажити), але особливо хороший для консервації (соління, маринади). Грабовик

Груздь дубовий

Груздь дубовий (Рижик, молочні судини, подорешнік, подрижік) умовно їстівний, через вміст гіркого соку вимагає спеціальної обробки перед приготуванням. Зовнішній вигляд:

  1. Капелюшок увігнута в середині, несиметрично округла, оранжево-рудувата, знизу покрита жовтуватими вертикальними пластинами, Максимальний радіус — 6 см.
  2. Ніжка до 7 см у висоту, 3 см в діаметрі, світліше верхній частині.
  3. М'якоть світла, з приємним запахом.

Шукати груздь слід в листяних лісах біля коріння дуба, бука, ліщини. Там вони ростуть поодиноко або групами. сезон збору-кінець літа, середина жовтня. Груздь дубовый Їдять грузді тільки як соління, попередньо ретельно вимочивши. Сушити грузді не можна-в такому вигляді вони дуже гіркі.

Їжовик жовтий

Можна зустріти і інші його назви: Гіднум або дентинум виїмчастий. Зовнішній вигляд:

  1. Капелюшок гладка, жовтого кольору, радіус 3-6 см, гладка на дотик, у міру зростання в середині утворюється виїмка.
  2. Ніжка жовто-біла, до 8 см, розширюється знизу.
  3. М'якоть світла, ламка, з приємним фруктовим запахом. У старих грибів гірчить.
Ежовик жёлтый Росте в змішаних лісах, біля стовбурів дерев, утворює щільні групи. Сезон-з середини серпня до кінця осені (аж до заморозків). Готувати з їжачків можна практично будь-які страви, він дуже схожий на лисички. Найкраще подавати смаженими до м'яса або риби.

Лаковиця фіолетова

Лаковіца фіолетова (також аметистова або лілова) — дуже маленький і красивий гриб. Через нестандартної забарвлення, легко можна припустити, що він отруйний, але це не так.

Весь гриб відрізняється фіолетово-ліловим забарвленням, який у міру зростання вицвітає. Виглядає так:

  1. Капелюшок кругла, правильної форми, максимальний розмір — 5 см.
  2. Ніжка висока, тонка.
  3. М'якоть ніжна, майже без аромату.
Лаковица фиолетовая Росте в лісах, у вологих низинах на моховій підкладці. збирати можна з початку літа до кінця осені. Їстівна, найкраще додавати в страви, що поєднують в собі інші гриби.

важливо! поруч з лаковіца часто ростуть дуже схожі на неї отруйні гриби. Відрізнити їх можна за наявністю характерної «спіднички» або різкого запаху редьки. Якщо у вас є сумніви, то краще зовсім не брати такі гриби.

Лисичка справжня

Смачні, корисні, часто зустрічаються гриби, які складно сплутати з чимось іншим. Характеристика:

  1. Забарвлення капелюшки варіюється від жовтої до помаранчевої, форма увігнута, краї хвилясті, діаметр до 10 см.
  2. Ніжка гладка, візуально невіддільна від капелюшка, одного з нею кольору, максимальні розміри — 3-7 см.
  3. М'якоть пахне сухофруктами, на смак гострувата, щільної консистенції.
Лисичка настоящая Ростуть лисички в лісах, особливо в хвойних. збирати можна з весни по осінь, пік врожаю припадає на липень.

Готувати можна практично все, тільки попередньо вимити, висушити і проварити, щоб прибрати гіркоту. Не рекомендується засушувати.

чи знаєте ви? Лисичка практично ніколи не уражається хробаками. Вона містить протигельмінтні речовини, які вбивають їх яйця. Тому в давнину молоді гриби вживали як антигістамінні.

Маслюк зернистий

Малопомітний гриб приглушеного забарвлення.Масленок зернистый Відрізняється наступними характеристиками:

  1. Капелюшок округла, трохи опукла, відтінків коричневого, іноді з домішкою червонуватого, слизька і пориста зверху, світліша знизу. Діаметр до 20 см (але частіше близько 10 см).
  2. Ніжка пряма, тонка, світла, до 8-10 см у висоту, знизу трохи темніше.
  3. М'якоть не має запаху, але приємна на смак, брудно-жовтого кольору.

Виростає в невисокій траві, в хвойних (переважно соснових лісах), часто утворює групи. збір з травня по листопад.

Вживають маслюки найчастіше у вигляді солінь і маринадів. Також вони гарні в супі, рагу, жаркому. Деякі любителі вважають за краще вживати дані гриби в сирому вигляді. Перед приготуванням обов'язково потрібно прибрати шкірку.Масленок зернистый

Моховик зелений

Непримітний, але їстівний гриб.

Дізнатися його можна за наступними прикметами:

  1. Капелюшок темних оливкових відтінків, опукла, знизу губчаста, а зверху гладка. Діаметр зазвичай від 3 до 10 см, старі представники — до 15 см.
  2. Ніжка циліндрична, висока, неширока, світло-сірого відтінку.
  3. М'якоть світла, пухка, якщо розрізати, може набувати синюватого відтінку.

Росте в лісах і чагарниках, але вважає за краще освітлені місця (підлісок, узлісся). переважно одинокорастущій гриб. Моховик зелёный Хороший і в якості консервації, і як гаряче блюдо. Його можна попередньо не відварювати, але обов'язково знімати шкірку.

важливо! вживання старих моховиків в їжу може привести до отруєння. збирайте тільки молоді гриби маленького розміру.

Опеньки справжні

Опеньок справжній, він же осінній — гриб-паразит, але цілком придатний до вживання.Опята настоящие Характерні особливості:

  1. Капелюшок невелика, радіусом до 5 см, темніше ніжки, плоска з нерівними краями.
  2. Ніжка тонка, до 2 см в діаметрі і довга (до 10 см), часто загнута, світло-коричнева, темніє донизу.
  3. М'якоть досить щільна, світла, виділяє сильний грибний аромат.

Росте на стовбурах гинуть дерев, пеньках і чагарниках. Формує великі колонії. застати його можна в самому кінці літа і восени.

Готувати з опеньків можна абсолютно все без попередньої обробки.Опята настоящие

Підберезник звичайний

Відомий також як березовик або обабок. Виглядає гриб наступним чином:

  1. Капелюшок вигнута вгору, округла, гладка, сіро-коричнева.
  2. Ніжка циліндрична, трохи розширюється донизу, бруднувато-білого кольору, до 15 см у висоту і до 3 см в діаметрі.
  3. М'якоть світла, приємно пахне, у старого гриба консистенція втрачається.
Виростає в лісах, найчастіше в молодих березових гаях. Сезон збору-літо і перша половина осені. Готувати з підберезника можна практично все: хороший у вареному і смаженому вигляді, придатний для сушіння і маринування. Подберёзовик обыкновенный

Сморчок справжній

Досить оригінальний за своїми зовнішніми характеристиками гриб. Як розпізнати сморчок:

  1. Капелюшок висока, до 8 см в діаметрі, яйцеподібна або округла, витягнута вгору. Забарвлення-різні відтінки сірого і коричневого. Примітна форма-гриб поцяткований пористими заглибленнями в обрамленні складчастих хвилеподібних звивин.
  2. Ніжка світла, циліндричної форми, висота до 9 см.
  3. М'якоть біла, ніжна і ламка, приємна на смак і запах.

важливо! у сморчка звичайного є смертельно небезпечний двійник — строчок звичайний. Він відрізняється шапкою неправильно увігнутої форми без характерних для сморчка порожнин.

Виростає в лісах, любить піщані і моховиті ділянки, вирубки, узлісся. Сезон збору-весна, початок літа. можлива друга хвиля врожаю ранньої осені. Сморчок настоящий

Сморчок добре підходить для сушіння і заморозки, також хороший в гарячих стравах.

Трюфель білий

Білий (він же Троїцький або польський) трюфель — найпоширеніший трюфель на території Росії, хоча і не найцінніший представник цього сімейства.

Характерні особливості:

  1. Нагадує неправильної, горбистої форми картопля.
  2. Бульби практично повністю занурені в грунт.
  3. Діаметр-до 15 см.
  4. Колір жовтувато-бурий, чим старше — тим темніше.
  5. Вага доходить до 0,5 кг.
  6. Всередині світло-жовтий, по консистенції схожий з картоплею.
  7. Аромат грибний, з горіховими нотами.
Трюфель белый Місця проживання-ліси з помірно вологим, піщаним або глинистим ґрунтом. Трюфель ховається під опалим листям або хвоєю, знайти його складно. Орієнтири-горбки на землі без трави, а також специфічний запах.

Сезон врожаю припадає на кінець літа-осінь. Продукт дуже оригінальний, і цінується за свій незвичайний смак (нагадує м'ясо). Його засушують або вживають свіжим. Також дуже хороший трюфель як інгредієнт соусу або самостійна приправа.

чи знаєте ви? у деяких країнах білий трюфель — дорогий делікатес, а в інших зарахований до отруйних грибів. Наприклад, в Іспанії його продаж законодавчо заборонена.

Часничник звичайний

Часничник звичайний частіше використовується як приправа, тому що має специфічний запах з нотками часнику. Зовнішній вигляд:

  1. Капелюшок маленька (1-3 см) опукла, у міру зростання розпрямляється, світло-коричневого або жовтуватого кольору, суха на дотик, знизу покрита хвилеподібними світлими пластинками.
  2. Ніжка темна, тонка, порожниста всередині, висока (до 5 см).
  3. М'якоть тонка, бліда, пахне часником.
Чесночник обыкновенный Росте великими групами в лісах, на піску або глині. Сезон збору-середина літа-жовтень.

Часничник можна смажити, варити, маринувати. При термообробці або вимочуванні втрачає характерний смак, при сушінні — смак посилюється.

Печериця звичайна

Печериця звичайний — печериця) - найбільш поширений на сучасному ринку гриб. Характеристика:

  1. Капелюшок Біла, спочатку опукла, пізніше розпрямляється, шовковиста, з вивороту покрита рожево-коричневими пластинками, до 10 см в діаметрі.
  2. Ніжка також біла, циліндрична, переважно рівна, максимальна висота становить 10 см.
  3. М'якоть щільна, світла, при пошкодженнях набуває рожевого відтінку.
Шампиньон обыкновенный Зростає зазвичай в траві, вважає за краще багаті перегноєм грунти, зустрічається повсюдно. збір проводиться з початку травня по кінець жовтня.

Печериця можна готувати абсолютно будь-яким способом.

Ентолома

Ентолома Садова (Лісова, терновніковая, щитковая) вона ж розовопластіннік щитовидний або подабрікосовік. Зовнішній вигляд:

  1. Капелюшок схожа на приплюснутий конус, глянцево-Біла, до 12 см в діаметрі, має широкі рожеві пластинки.
  2. Ніжка світла, Довга, циліндричної форми, максимальна висота становить 12 см.
  3. М'якоть Біла, волокниста, може пахнути борошном або зовсім не мати запаху.
Энтолома садовая Росте в лісах, але також можна зустріти ентолому в парку або саду. Часто сусідить з малиною, шипшиною, кропивою, плодовими деревами і кущами троянд. збір проводиться в першій половині літа.

підходить для приготування маринадів, засолювання, смаження. Потребує попереднього відварювання. Энтолома садовая

Отруйні гриби

Представники цієї групи грибів характеризуються наявністю небезпечних для людини токсинів. Залежно від виду та дози можуть викликати:

  • Харчові отруєння;
  • Порушення роботи нервової системи;
  • Летальний результат.
нижче опишемо найпоширеніші небезпечні для людини гриби на Кубані.

чи знаєте ви? найбільш отруйний гриб в світі — бліда поганка. Вона широко поширена в Європі, Азії та Північній Америці.

Бліда поганка

Відноситься до роду мухоморів. Виглядає вона наступним чином:

  1. Капелюшок світла (зеленувата або сіра), плоска або трохи опукла, краї нерівні, до 15 см в діаметрі.
  2. Ніжка Біла, циліндрична, до 16 см у висоту.
  3. М'якоть Біла, майже не пахне.
Бледная поганка Поганку часто плутають з печерицею, сироїжкою або зеленушкой. щоб такого не сталося, слід запам'ятати характерні особливості поганки:
  • Наявність вольви — покривала) - світлого потовщення під капелюшком;
  • Наявність потовщення (мішечка) в основі ніжки;
  • Білі, м'які пластинки під капелюшком.

Болетус

Боровик законний або боровик ле Галь. Відрізнити від їстівних боровиків можна за такими ознаками:

  • Приземкуватість-гриб росте переважно вшир;
  • Гладка капелюшок велика, опукла, пофарбована відтінками рожевого і оранжевого;
  • Ніжка широка, роздута, зверху характерна Червона сітка.
Болетус

Мухомор червоний

Цей гриб ні з чим не сплутати. Класичний мухомор, як на дитячих картинках:

  1. Капелюшок велика (до 20 см), плоска або трохи округла, іноді увігнута. Колір капелюшки червоний. На шкірці характерні бородавчатообразние білі пластівці. Іноді від капелюшка відходить біла «спідниця».
  2. Ніжка висока, циліндрична, білого кольору.
  3. М'якоть злегка жовтувата.
Мухомор красный

Мухомор пантерний

Мухомор пантерний (Сірий) — не такий яскравий, як червоний, але не менш отруйний представник. Виглядає так:

  1. Капелюшок приглушених тонів: світло-коричневого, бурого, сірого. У діаметрі до 12 см, округла, трохи опукла. Блискуча шкірка покрита білястими пластівцями, знизу іноді звисають залишки покривала білого кольору.
  2. Ніжка пряма, циліндрична, Біла, до 12 см у висоту, іноді присутній кільце.
  3. М'якоть світла, водянистої консистенції, неприємно пахне.
Мухомор пантерный

Опеньок помилковий

Ложноопята — сукупна назва декількох видів небезпечних для людини грибів за зовнішнім виглядом дуже схожих на їстівні опеньки.

важливо! помилкові опеньки люблять ті ж місця, що і справжні, і селяться точно такими ж колоніями на пнях і деревах. Якщо у вас є хоч найменші сумніви — не збирайте такі гриби!

Найголовніша відмітна ознака помилкових опеньків — відсутність «спіднички», плівчастого кільця на ніжці. Крім того, існують і інші ознаки небезпечних опеньків:

  • Неприємний запах( схожий на земляний);
  • Яскраве забарвлення капелюшків (варіації жовтого і червоного) і їх гладкість;
  • Темні пластинки під капелюшками (у справжніх опеньків вони світлі).
Опёнок ложный

Сатанинський гриб

Хворіє сатанинський — близький родич їстівного боровика.

Особливості:

  1. Капелюшок округла, подушковидна, велика (до 30 см), білувато-сіра, з брудними розлученнями.
  2. Ніжка яскрава (червоних відтінків), коротка і товста.
  3. М'якоть в капелюшку жовта, в ніжці — червона, на зрізі синіє, неприємно пахне.

Гриб має дуже специфічний вигляд, сплутати його з чимось іншим досить складно.Сатанинский гриб

Свинушка тонка

Свинушка (корівник, Кобилка) сама по собі не отруйна, але небезпечна тим, що накопичує в м'якоті всілякі токсини із зовнішнього середовища.

Свинушка з'являється задовго до інших грибів і рясно плодоносить до пізньої осені. Розгледіти найбільш популярні види свинушок .

Дізнатися її можна за такими характеристиками:

  1. Капелюшок велика (до 15 см), зазвичай плоска, але може мати опуклість або воронку в середині, м'ясиста, бура.
  2. Ніжка тонка (1,5 см в діаметрі), але довга (до 9 см у висоту).
  3. М'якоть пухка, жовтувата, в місцях пошкодження стає бурою.

Деякі грибники вважають свинушку умовно їстівної. але грибникам-любителям використовувати такий вид грибів строго забороняється. Свинушка тонкая

Ентолома отруйна

Крупніше інших видів ентолом. Характерні особливості:

  1. Велика капелюшок (до 25 см) різних відтінків сірого, щодо плоска, неправильно-округлої форми.
  2. Ніжка циліндрична, сіра, досягає 15 см у висоту.
  3. М'якоть біла, має прогірклий запах.
Энтолома ядовитая Отруйну ентолому можна сплутати з подвишенніком, садової ентоломой, печерицею, рядовкою і говорушкой. Відрізнити від них отруйний гриб можна за такими ознаками:
  • Широкі, рідкісні пластинки на капелюшку;
  • Відсутність кільця на ніжці.

Маючи належну теоретичну підготовку ви зможете без праці відрізнити отруйний гриб від їстівного. важливо бути гранично уважними, і не зривати гриби, в походженні яких ви не повністю впевнені.

Відео: їстівні гриби в лісах Краснодарського краю


Зараз читають
Бройлерні качки — породи і їх опис: як вирощувати, утримувати і годувати домашню птицю
Бройлерні качки — породи і їх опис: як вирощувати, утримувати і годувати домашню птицю
Бройлерні породи качок і їх опис. Особливості харчування, секрети догляд ...
Види і сорти пахіподіума з описом і фото
Види і сорти пахіподіума з описом і фото
Знайомимося з пахіподіумом: види рослини і їх фото, деякі рекомендації п ...
Що таке сапропель, як використовувати речовину в сільському господарстві
Що таке сапропель, як використовувати речовину в сільському господарстві
Сапропель-унікальне добриво для будь-яких культур і рослин. Де брати, як ...
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і названия)
Догляд за эпифиллумом в домашніх умовах
Догляд за эпифиллумом в домашніх умовах
Догляд за эпифиллумом в домашніх условиях
Селекціонер із Закарпаття вивів новий сорт морозостійких ківі
Селекціонер із Закарпаття вивів новий сорт морозостійких ківі
Уродженець Ужгорода, біолог-селеционер і підприємець Генріх Стратон, вив ...
У лютому очікується подорожчання молочної продукції
У лютому очікується подорожчання молочної продукції
У лютому очікується подорожчання молочної продукции
Новое youtube видео