Назад
Як правильно називати плід кавуна: це ягода, фрукт, овоч або тиквіна??

Навигация по разделу

Чому кавун вважають ягодою і чи так це

АрбузЯскраве забарвлення кавуна є символом спекотного серпня. Саме з цього місяця він радує нас своїми смаковими якостями і застосуванням в кулінарії, косметології, а також в лікуванні хвороб за рецептами народної медицини. Про це чудовому плоді в нашому раціоні і його застосуванні в повсякденному житті і піде мова.


Коротко про історію кавуна

Справжня батьківщина кавуна-Африка. Предком сучасного кавуна вважається дикий колоцинт з африканських пустель. Ця рослина має найпотужнішою кореневою системою і невеликими непоказними гіркими плодами. Легенди свідчать, що серед цих плодів траплялися і солодкі, вони допомагали караванам долати величезні відстані по пустелях. Саме через них і почалося окультурення колоцинта.

На південноамериканському континенті зустрічається інший різновид диких кавунів-кавун цитронний. Більшість сучасних сортів веде свій початок від цього виду. Перші згадки про культурні сорти цього смачного плоду можна зустріти в ієрогліфах, що прикрашають стіни єгипетських храмів.История арбуза Незважаючи на відсутність зовнішньої схожості, цей плід є родичем огірка, гарбуза і кабачка. Кавун звичайний є однорічним трав'янистою рослиною, що належить сімейству гарбузових.

Чи знаєте ви? тюркська назва «ослиний огірок» плід отримав завдяки тому, що ослики дуже люблять їсти кавуни і часто здійснюють набіги на баштан.

Як правильно називати плід кавуна

Питання про те, до якого розряду віднести кавун – ягоди, овочі або фрукти, є дискусійним. Часто так відбувається від того, що трактування одного і того ж об'єкта засобами різних наук дає різні визначення. Це не означає, що трактування невірна, просто їх кілька. Щоб з'ясувати правильне визначення, необхідно ознайомитися з основними термінами і їх значеннями.

Фрукт

"Фрукт" походить від латинського терміну fructus, що означає «Плід». Слово "фрукт" не є ботанічним терміном. Це побутова назва, що прийшла в 1705 році з польської мови. Фрукт-це плід, який складається з м'якоті і насіння і виростає з квітки. Звичний для нас в побутовому сенсі фрукт – це плід, який росте на дереві. Тому більшість звичайних людей не вважає цей плід фруктом.

Арбуз

Овоч

Овоч також не є ботанічним терміном. У кулінарії овочами вважають їстівні частини трав'янистих рослин. У давньоруській мові овочами називалися будь-які плоди, які росли в господарстві селянина.

За В. і. Далю, до овочів відносяться:

  • Городина-те, що виросло в городі;
  • Бадилля, яку можна їсти;
  • Всі види їстівних коренів.
овочі класифікують за групами:
  • Ті, коренева система яких представлена бульбами, називаються бульбоплоди;
  • Ті, коренева система яких представлена їстівними корінням, це коренеплоди;
  • А також – салатні, пасльонові, капустяні, бобові, десертні, баштанні, пряні, цибулинні, Зернові.

АрбузУ побутовому значенні овочі-це все те, що росте не на дереві. Таке трактування дозволяє стверджувати, що кавун – це овоч. Але овоч не повинен бути солодким, і це суперечить змісту, який вкладають в побутове поняття «овочі».

Ягода

Термін "ягода" також є побутовим. Ягодою вважається невеликий плід, який росте на чагарнику, напівчагарнику або в траві. Ботанічне визначення терміна-це соковитий плід, у якого безліч насіння і майже непомітна тонка шкірка. Кавун росте на трав'янистому стеблі, але звична нам ягода повинна бути маленькою. Тому не всі вважають кавун ягодою.

чи знаєте ви? найпопулярнішим міфом про кавун є нібито велика кількість містяться в ньому нітратів, які ніяк не можна побачити, але вони там є. Для того щоб переконатися в їх відсутності або наявності, занурте кавунову м'якоть в стакан з водою. Якщо вода почервоніла, то плід містить нітрати. Просто помутніла вода свідчить про їх відсутність.

Тиквіна

АрбузТиквіна-це плід рослини, яке відноситься до сімейства гарбузових. Такий плід утворюється на трав'янистої ліані з зав'язі. Так само, як і ягода, має багато насіння, але відрізняється структурою. Ягода-це соковитий плід однакової м'якої консистенції, а тиквіни є м'якими всередині і твердими зовні. Такі плоди можуть досягати великих розмірів, тому в ботанічному сенсі – це гарбузова ягода. Інше визначення тиквін-помилкова ягода. Значить, кавун-це помилкова ягода.

смаком кавуна можна насолодитися не тільки влітку, але і взимку, якщо ознайомитися зі способами довгострокового зберігання ягоди і рецептом маринованих кавунів .

Корисні властивості і застосування кавуна

Кавун на 80% складається з води. причому така вода вважається структурованої і відноситься до найбільш корисним видам рідини. Вона має правильну кристалічну структуру, що сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, діяльності ендокринної системи, зниження запальних процесів.

Це також низькокалорійний продукт, що сприяє нормалізації ваги. Його м'якоть містить не більше 38 калорій на 100 г. у 100 г цієї тиквіни містяться 0,7 г білків, 0,2 г жирів і 13 г вуглеводів. плід багатий вітамінами і мінералами: ретинолом, тіаміном, калієм і іншими компонентами. Насіння містить близько 25% олії, яка за смаковими якостями нагадує оливкову, а за властивостями – мигдальну. Арбуз

важливо! Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, жовчно-кам'яною хворобою вживати кавун не можна. Також слід з обережністю ставитися до нього жінкам в період лактації через сильний сечогінний ефект.

В народній медицині

Комплекс мікроелементів і вітамінів забезпечує широке застосування цієї ягоди для лікування і профілактики різних захворювань:

  1. Фолієва кислота бере участь в синтезі серотоніну і норадреналіну. Серотонін забезпечує згортання крові і зупиняє кровотечі. Норадреналін називають гормоном оптимізму, так як він допомагає швидше впоратися зі стресом, позбутися від меланхолії і депресії, відновити сили.
  2. Вітамін В4 (холін) захищає печінку від шкідливих впливів, виводить з організму холестерин, перешкоджає розвитку атеросклерозу. Сприяє передачі нервових імпульсів, покращує пам'ять, підвищує концентрацію уваги. Перешкоджає розвитку сечокам'яної хвороби, нормалізує цукор в крові.
  3. Вітамін Р (рутин) нормалізує окислювальні процеси в організмі, оберігає вітамін З від руйнування.
  4. Вітамін з (аскорбінова кислота) управляє обмінними процесами в організмі, підвищує імунітет, допомагає регенерації тканин, стимулює вироблення колагену.

АрбузВміщені в ягоді вітаміни уповільнюють процеси старіння, покращують роботу внутрішніх органів, підвищують імунітет і загальний тонус організму.

Користь окремих компонентів:

  1. Пектин виводить радіонукліди з організму.
  2. Каротиноїди захищають Серцевий м'яз і забезпечують профілактику розвитку доброякісних і злоякісних пухлин.
  3. Залізо лікує анемію і перешкоджає розвитку недокрів'я.

Насіння є хорошим глистогінним засобом. Сік використовується як сечогінний і жовчогінний засоби, також корисний при шкірних захворюваннях. Кавуновий сік добре знімає жар при ангіні.

вам напевно буде цікаво дізнатися, фруктом, овочем або ягодою є зливу , виноград , диня , гарбуз , томати , гранат .

Терапевтичний ефект від вживання кавуна відзначають при наступних патологіях:

  1. Загальне отруєння організму і стан після анестезії лікують вживанням 2 кг м'якоті. Сік виводить з організму токсини і нейтралізує їх вплив.
  2. При набряках застосовується відвар з кірок. 100 г висушених подрібнених кавунових кірок заливають 0,5 л окропу, накривають кришкою і залишають для охолодження. Вживають по 100 мл 5 разів на добу.
  3. Для лікування гельмінтозу 100 г сухого насіння (з шкіркою) заливають літром води. Після закипання залишають настоюватися в термосі. Застосовують по 200 мл 3 рази на день. Можна залити насіння не водою, а молоком. Приймати такий склад слід по 0,5 склянки 2 рази на день.
Семена арбуза
важливо! в їжу малюкам кавун можна вводити не раніше, ніж в 1 рік.

В косметології

У косметології кавун застосовують завдяки його здатності тонізувати і зволожувати шкіру, зупиняти запальні процеси. Він використовується у вигляді масок і засобів для протирання шкіри.

Відновлювальні властивості кавунового соку проявляються в масках для різних типів шкіри. При цьому деяка кількість м'якоті розмішується з медом , який надає масці в'язкість і збагачує додатковими поживними, протизапальними і антибактерицидними компонентами.

Перед нанесенням маски шкіру необхідно очистити і розпарити, щоб відкрити пори для доступу поживних речовин. Всі маски наносяться на 20-30 хвилин, при цьому бажано, щоб наноситься маса була теплою. Після процедури маска змивається теплою водою, а шкіра змащується живильним кремом. Не рекомендується виходити на вулицю відразу після процедури: шкіра повинна охолонути протягом 15-20 хвилин.

ВІДЕО: МАСКА ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ З КАВУНОВИХ КІРОК

Маска від зморшок і для вікової шкіри складається з меду і кавунової м'якоті в співвідношенні 1:2. У тонізуючу маску крім м'якоті додаються 1 сирий жовток, густа манна каша і рослинне масло (по 2 ч.ложки). Склад для нормальної шкіри включає жовток, м'якоть, сметану, масло. Для густоти в суміш додають хлібні крихти або ячмінну муку.

Для протирання сухої шкіри обличчя використовується лосьйон, який складається з рівних частин кавунового і огіркового соку і спирту. Засіб добре підсушує шкіру і знімає запальні процеси в підлітковому віці, перешкоджає закупорці пір, нормалізує стан жирної шкіри.

Кавун зменшує сплутування волосся, знижує їх жирність. Маска для волосся складається з м'якоті, яку блендером подрібнюють до кашкоподібного стану. Її потрібно нанести на 20 хвилин по всій довжині сухого волосся. Потім помийте волосся як зазвичай.

В кулінарії

В першу чергу кавун-це самостійний десерт, який не потребує доповнень: він особливо хороший, якщо перед вживанням його охолодити. великий вміст рідини породжує наступний вид використання тиквіни – соки, крюшони, алкогольні напої. І звичайно ж, вона використовується в заготовках на зиму у вигляді варення або солоних кавунів. До екзотичних видів застосування відноситься використання в салатах, як фруктових, так і м'ясних.

Для десертів використовують тонкокорі кавуни з ніжною м'якоттю, для компотів – з розсипчастою. у фруктових салатах використовуються суміші: цитрусові, м'якоть кавуна і листочки салату як підкладка для оформлення і як інгредієнт. Заправляються такі салати соком цитрусових, подаються на стіл охолодженими. Десерт из арбуза

При виготовленні закусочних салатів використовуються сир, зелень, м'ясо курки. Заправляються такі салати оливковою олією і приправами. Шматочки кавуна прожарюються в грилі близько 2 хвилин для додання їм необхідної для такої страви консистенції.

У приготуванні морозива або щербета з кавуна крім головного інгредієнта використовуються соки цитрусових, малини , вишні - для додання відповідного смаку. Для аромату додається м'ята. Суміші охолоджуються в морожениці або морозильній камері близько 6 годин перед подачею на стіл.

Кавун є універсальним продуктом, який широко застосовується в народній медицині, косметології та кулінарії. Його корисні властивості затребувані в дієтичному харчуванні, в лікуванні і профілактиці різних захворювань. І навіть якби він не був корисний, то все одно залишався б одним з найсолодших дарів літа.


Зараз читають
Таврування кроликів (маркування на вухах) в домашніх умовах: навіщо, коли і як правильно робити
Таврування кроликів (маркування на вухах) в домашніх умовах: навіщо, коли і як правильно робити
Таврування кроликів: для чого і в яких випадках потрібна процедура, осно ...
Томат «Скороспілка»: опис сорту і характеристика врожайності помідора (фото)
Томат «Скороспілка»: опис сорту і характеристика врожайності помідора (фото)
Ранній сорт помідорів «Скороспілка»: опис, врожайність, вибір розсади, о ...
Чим корисний фрукт лонган для організму людини
Чим корисний фрукт лонган для організму людини
Що потрібно знати про екзотичному фрукті лонган: які корисні властивості ...
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Як домогтися цвітіння каланхое? Причини за якими каланхое не цвіте. Пере ...
Знайомимося з сортом черешні "Валерій Чкалов"
Знайомимося з сортом черешні "Валерій Чкалов"
Якщо у вас виникло бажання посадити в своєму саду черешню, то потрібно п ...
Колумбійські вчені створили 3D-принтер, який друкує їжу
Колумбійські вчені створили 3D-принтер, який друкує їжу
Вчені Колумбійського університету винайшли перший принтер, який може дру ...
Новое youtube видео