Назад
Що готують на Масляну, крім млинців: 5 старовинних рецептів

Навигация по разделу

частування на Масляну: що можна приготувати, крім млинців

МасленицаУ слов'янських народів Масляна традиційно асоціюється з млинцями в самих різних варіантах їх приготування.

Однак, крім цієї страви, на столі часто присутні багато інших, які так чи інакше пов'язані з цим святом.


Страви на Масляну: чи не млинцями єдиними

Масляна — це хороший привід зібратися всією сім'єю за святковим столом, щоб не тільки обговорити останні новини, а й покуштувати смачні страви. Наші предки славилися своєю гостинністю, тому столи завжди ломилися від достатку їжі, причому більшість смакоти також вважалися символом Масляного тижня.

Булки, пироги, ватрушки, вареники та багато інших борошняних виробів доповнять собою будь — який стіл, головне-їх правильно приготувати. Як саме це зробити, і на які страви краще звернути увагу в наш час — ми вам зараз розповімо.

Чи знаєте ви? До XVII століття Масляна була відома під іншими назвами. Весь період святкувань часто називали "сирної» або "мясопустной" седмицею.

Що приготувати на Масляну: старовинні рецепти

Серед безлічі старовинних рецептів, які поколіннями передаються в наших сім'ях, варто виділити страви і напої з такими незвичайними назвами, як драчена, каймак, збитень, варенець, ну і вже більш знайомі кожному — ватрушки.

Незважаючи на хитромудрі назви, самі рецепти досить прості, і зараз ви в цьому переконаєтеся.

Королівська ватрушка: відео

Ватрушка царська (королівська)

По суті, ватрушка-це та ж булочка, тільки з відкритою начинкою, але ось до святкового столу більше підійде Її «Королівська» варіація у вигляді пирога. Приготування цієї смакоти не забере у вас дуже багато часу, та й на продукти особливо витрачатися не доведеться.

Інгредієнти для тіста:

  • 3 склянки борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 1 склянка цукру;
  • ½ чайної ложки солі;
  • ½ чайної ложки соди.
Для теста

Інгредієнти для начинки пирога:

  • 0,5 кг сиру (бажано домашнього);
  • 1 склянка цукру;
  • 4 яйця;
  • 1 чайна ложка ваніліну.
Для начинки

Кухонне начиння: глибока миска, блендер, терка, форма для випікання.

важливо! по можливості краще використовувати розкривається форму, щоб не пошкодити ватрушку при вилученні.

Процес приготування складається з наступних етапів:

  • Для початку змішуємо сир, яйця і цукор, щоб отримати начинку для майбутнього пирога.
  • До перебитої блендером суміші додаємо ванілін і ще раз все добре перемішуємо до повної однорідності.
Начинка
  • Відставивши в сторону миску з начинкою, переходимо до приготування тіста і натираємо на крупній тертці охолоджене в холодильнику масло.
  • Додаємо в миску з маслом борошно, цукор і дрібку солі.
  • Ретельно розминаємо все руками до отримання дрібної крихти.
  • Беремо форму для випікання, змащуємо її вершковим маслом і висипаємо приблизно половину отриманого тесту-крихти.
Высыпаем тесто-крошку
  • Вирівнявши поверхню, робимо бортики нашого пирога, просто приминаючи тісто по краях пальцями.
  • Виливаємо начинку.
Выливаем начинку
  • Висипаємо зверху залишилася крихту, акуратно розрівнюючи поверхню.
Высыпаем вторую половину крошки
  • Нагріваємо духовку до +150 °C і ставимо форму з пирогом пектися на 40 хвилин.
  • Готову випічку дістаємо з духовки, даємо охолонути, а потім ріжемо і подаємо до столу.

Начинка королівської ватрушки на вигляд дуже нагадує заварний крем і відмінно доповнює смак такого незвичайного тесту.

Каймак

Ця страва зовсім не схоже на попереднє, та й стравою каймак можна назвати насилу. Насправді, це дуже ніжний молочний продукт, який за своїми смаковими характеристиками є чимось середнім між сметаною, маслом і сиром.

При бажанні його можна використовувати як начинку до млинців або пирогів, а можна подавати тільки як десерт.

Каймак з кип'ячених вершків: відео

Інгредієнти:

  • 3 склянки свіжих вершків;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 лимон ;
  • ¼ пакетика ванільного цукру.

Кухонне начиння: каструля, деко для запікання (якщо ви вирішите запекти продукт).

Процес приготування:

  1. Змішуємо дві склянки вершків зі звичайним і ванільним цукром і варимо на повільному вогні до готовності (визначити цей момент можна, просто капнув суміш в стакан з холодною водою: якщо вона загусне до консистенції густої сметани, значить, саме час зняти каструлю з вогню). При варінні обов'язково стежимо, щоб каймак не пригоріла.
  2. Після завершення процесу швидко охолоджуємо наш продукт (досить помістити каструльку в ємність з холодною водою), збиваємо його лопаткою і додаємо лимонний сік (по краплі).
  3. Потім додаємо до отриманої маси останній стакан вершків і відправляємо все в холодильник.
  4. Через кілька годин каймак можна буде подавати до столу, причому як самостійно, так і в якості начинки для пирогів і тортів.
Каймак

важливо! якщо ви хочете надати продукту якусь родзинку, можете запекти каймак в духовці, помістивши його туди відразу після варіння. У цьому випадку на поверхні з'явиться цікава коричнева скоринка.

Драчена

Ця страва російської, білоруської та частково української кухні готують самими різними способами як з використанням борошна, яєць і молока, так і на основі картоплі. Останній варіант вважається білоруської різновидом драчени і відмінно підходить до святкового столу на Масляну.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі ;
  • 2 цибулини ;
  • 2 морквини (середні або великі);
  • 2 ст. ложки манної крупи або борошна;
  • 2 яйця;
  • 200 г сиру (бажано домашнього);
  • 0,5 кг печериць ;
  • Рослинна олія для обсмажування;
  • Щіпка солі і трохи перцю (за смаком);
  • 1 кубик Грибної приправи.

Білоруська драчена: відео

Кухонне начиння: сковорода, терка або м'ясорубка, форма для випікання, деко, силіконова щіточка для розподілу соняшникової олії за формою.

Процес приготування драчени в цьому випадку виглядає так:

  • Для початку займемося начинкою: чистимо і нарізаємо цибулю (кубиками) і печериці (півкільцями). Обсмажуємо їх на сковороді, солимо, додаємо грибний кубик і залишаємо остигати.
Начинка
  • Поки начинка остигає, очищаємо картоплю, моркву і ще одну цибулину, і все це натираємо на тертці або пропускаємо через м'ясорубку.
  • Солимо і перчимо нашу основу за смаком, додаємо яйця і манку, ретельно все перемішуючи.
  • До вже наявних інгредієнтів додаємо сир і знову все добре перемішуємо.
  • Беремо форму для випікання, застеляємо дно пергаментним папером і змащуємо її соняшниковою олією (разом зі стінками).
  • Викладаємо половину картопляної основи, добре розрівнюючи поверхню.
Выкладываем половину картофельной основы
  • Розкладаємо зверху грибну начинку і «вкриваємо» все залишилася картопляною масою.
  • Форму з драченою відправляємо на годину і 15 хвилин в розігріту до 180 °C духовку.
Готовая драчена

важливо! якщо ви застеляєте пергаментним папером тільки дно форми, тоді її разом з драченой потрібно додатково поставити на деко, щоб картопля не витікала в щілини.

Готову страву можна подавати до столу разом зі сметаною або грибний підливою.

Збитень

Крім рецептів смачних страв, наші предки передали нам знання і про приготування не менш корисних і смачних напоїв, які також відмінно підійдуть до святкового столу. Одним із старовинних варіантів такого доповнення застілля вважається збитень-східнослов'янське питво, приготоване з води, меду і прянощів.

При правильному підході до його створення ви не тільки зможете втамувати спрагу холодним напоєм в літній час, а й отримаєте смачний, зігріваючий і протизапальний еліксир для зимового періоду.

Збитень медовий: відео

інгредієнти:

Ингредиенты

Кухонне начиння: невелика каструлька (можна на 1,5 л), дрібне ситечко.

Процес приготування:

  • Очищаємо імбирний корінь і нарізаємо його тонкими пластинками.
Нарезаем имбирь
  • З'єднуємо в каструльці воду, цукор і мед.
  • Додаємо до них спеції і цедру з половини лимона, все це добре перемішуючи.
Смешиваем ингредиенты
  • Ставимо каструльку на плиту і доводимо її вміст до кипіння.
  • На середньому вогні проварюємо суміш близько півгодини, не накриваючи ємність кришкою (бажано періодично помішувати напій).
  • Після закінчення зазначеного часу вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю і наполягаємо напій протягом 30 хвилин.
  • Готовий настій необхідно процідити через дрібне сито і перед подачею на стіл ще раз підігріти.
Процеживаем

Для посилення смаку можна додати в чашку кружечок лимона.Готовый напиток

Варенець

Ще один старовинний російський напій, в цьому випадку приготований на основі топленого коров'ячого молока і закваски зі сметани або вершків.

Російський варенець: відео

інгредієнти:

  • 6 склянок домашнього молока;
  • 1 склянка домашньої сметани.

Кухонне начиння: чавунна каструля.

Процес приготування:

  1. Виливаємо молоко в каструлю і відправляємо в духовку для випарювання до появи жовтої скоринки нагорі (при середньому вогні цей процес займе близько 1,5 години).
  2. Дістаємо молоко з духовки і акуратно знімаємо пожовклу плівку.
  3. Почекавши, поки воно трохи охолоне, додаємо до нього сметану і акуратно все розмішуємо.
  4. Відправляємо напій в холодильник на кілька годин.

Готовий варенець подають до столу як самостійний густий напій або ж як додаток до вареників або млинців (він може замінити сметану).Русский варенец

чи знаєте ви? згідно з однією з легенд, Масляна отримала свою назву на честь язичницької богині Лелі, яка саме в ці дні змінювала свій вигляд тендітної дівчини на веселу і повнотілу бабу. Її-то люди і прозвали масляною.

Як провести останній день Масляної: спалюємо солом'яне Опудало

Багато людей згадують про Масляну тільки в останній день свята, коли приходить час спалювати солом'яне Опудало. Звичайно, в містах такий обряд зустрічається нечасто, а ось сільські жителі досі шанують цю традицію.

Опудало уособлює зиму і торішній урожай, а його спалення має стати початком нового року і принеси успіх у вирощуванні нової городини.Сжигание соломенного чучела

Крім того, в цей день віруючі люди закінчують вживати молочні продукти і готуються до Великого посту, який почнеться вже з Понеділка. Якщо вам є за що просити прощення у рідних і близьких, то краще за все зробити це саме зараз — в Прощену неділю. Швидше за все, у відповідь ви почуєте: «Бог простить».

Походи в гості і пишні застілля — це, звичайно, цікаві і дуже приємні звичаї, але не варто забувати і про духовну складову свята. Весь тиждень віруючі люди зобов'язані готуватися до майбутнього Посту: не тільки фізично, а й духовно, викорінюючи всі згубні звички і гріховні думки.


Зараз читають
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Все про криптантус: ботанічний опис, правила вирощування, розмноження та ...
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Опису екстер'єру і продуктивних особливостей корів породи Шароле. Їх пер ...
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: терміни і умови, розмноження живцями і їх заготівля, уко ...
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Скумпія: посадка і догляд, види, розмноження. Особливості догляду за рос ...
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
Все про протигрибковий препарат Ордан: рекомендації агрохіміків, інструк ...
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - південної олійної культури
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичного растения
Новое youtube видео