Назад
Як приготувати варення з брусниці на зиму: кращі рецепти

Навигация по разделу

Як зварити брусничне варення: прості і вишукані рецепти з фото

варенье из брусникиБрусниця не настільки популярна ягода, як плоди малини або інші дачні культури, але разом з тим вона має просто масу корисних властивостей, завдяки яким варення з неї стало таким затребуваним сьогодні. Давайте розглянемо кілька найбільш цікавих і в той же час простих рецептів консервації брусничних плодів.


Про користь брусниці

Довгий час брусниця виростала на нашій території в якості дикорослої рослини, але дізнавшись про її корисні властивості, люди почали культивувати її як культуру.брусника Так, до позитивних наслідків вживання зазначеної ягоди варто віднести:

  • Зміцнення захисних функцій організму;
  • Профілактику серцевих захворювань і простатиту;
  • Позитивний вплив на органи сечостатевої системи;
  • Прискорення реабілітаційного періоду після народження дитини;
  • Нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту;
  • Успішне лікування ревматизму та подагри;
  • Оздоровлення всього організму (зокрема, зміцнення нігтів, волосся і усунення недуг дерматологічного характеру);
  • Швидке загоєння ран;
  • Успішну боротьбу з гельмінтами.
Не тільки плоди, але і листя брусниці здатні надавати сечогінну, антисептичну та антимікробну дію на людський організм, а в деяких випадках настої і відвари з ягід застосовуються як жовчогінний і антисклеротичний засіб. При правильному приготуванні плоди рослини стануть відмінним сировиною для ліків від ревматизму, туберкульозу, енурезу, гастриту, захворювань печінки і нирок, діареї, циститу, сечокам'яної хвороби. Крім того, постійне вживання ягід і сиропу з них здатне поліпшити зір, а періодичне заварювання чаю не тільки вгамує спрагу, але і знизить температуру тіла при вірусних захворюваннях.
чи знаєте ви? незважаючи на те, що вперше культивацією брусниці в Росії намагалися займатися ще в XVIII столітті, справжній успіх в цій справі прийшов тільки в другій половині минулого століття.

Попередня підготовка ягід

Щоб сповна насолодитися смаком і користю брусничних ягід, їх для початку доведеться добути. Зробити це можна двома способами: купити на ринку або зібрати власноруч, але і в тому і в іншому випадку подальший процес попередньої підготовки сировини для варення буде однаковим:

  • Всі ягоди потрібно висипати тонким шаром на піднос і уважно оглянути;
  • Листочки, гілочки або просто зіпсовані плоди (вони будуть м'якими) потрібно прибрати;
  • Вибрані хороші екземпляри висипають в миску з водою і гарненько миють;
  • Чисту брусницю помістіть на сито і дозвольте воді стекти.
брусника Тепер у вас в руках головний інгредієнт для подальшого створення варення по одному з наступних рецептів.

Класичний варіант варення

Сьогодні можна знайти чимало найрізноманітніших рецептів приготування брусничного варення, причому кожен з них буде хороший по-своєму. Ми ж почнемо наш огляд можливих варіантів з класичного способу створення смачної, а головне корисної заготовки із зазначених ягід.

Інгредієнти

  1. Брусниця-970 г.
  2. Цукор — 1280 г.
  3. Вода-210 мл.

Рецепт приготування

  1. Вибравши із загальної кількості тільки цілі, що не зіпсовані і здорові на вигляд ягоди брусниці, їх потрібно помити так, як це описувалося вище.
  2. Як тільки плоди просохнуть, їх переміщують в глибоку миску і заливають гарячою кип'яченою водою (рідина повинна повністю покрити ягоди).ягоды
  3. Через кілька хвилин воду зливають, а саму брусницю відставляють поки в сторону: саме час зайнятися підготовкою сиропу.
  4. Для цього візьміть каструлю, в якій плануєте варити варення, залийте в неї відміряну кількість води (210 мл на 970 г брусниці) і доведіть до кипіння.
  5. Потім в практично киплячу рідину потрібно засипати цукор і трохи проварити до повного розчинення солодкого продукту. Як тільки це трапиться-засинайте брусницю.
  6. Ягоди проварюють на невеликому вогні протягом декількох хвилин після закипання, а потім настоюють 7-10 годин.ягоды
  7. Після закінчення зазначеного часу варіння варення відновлюють, помістивши настояну суміш ще на 20 хвилин на вогонь. Готове варення можна розлити по банках і закрити капроновими кришками, щоб в подальшому розмістити в холодильнику, а можна закатати звичайним способом і відправити на зберігання в комору.

Без варіння

Незважаючи на те, що основна маса рецептів приготування варення передбачає варіння ягід, існують і варіанти, що дозволяють уникнути цього етапу. Наприклад, можна просто перетерти плоди з цукром, вимочити їх або заморозити, але щоб ви не вибрали, в результаті все одно вийти смачний і корисний продукт. Розглянемо один з можливих рецептів приготування брусничного варення без варіння.

Інгредієнти

  1. Брусниця - 2 кг.
  2. Цукор-0,5-2 кг (залежить від того чи любите ви дуже солодкі або кислуваті заготовки).

Рецепт приготування

Ягоди брусниці для початку потрібно перебрати і добре промити, дозволивши воді стекти (підсушити плоди можна на тканині або серветках, добре всмоктують рідину).Брусника Потім чисте і якісну сировину потрібно пропустити через м'ясорубку і додати відведені кількість цукру, перемішуючи до утворення однорідної маси і повного розчинення кристалів.

важливо! оптимальним варіантом співвідношення ягідного пюре і цукру вважається пропорція 1:1, але в залежності від особистих переваг його кількість може змінюватися.
Поки майбутнє варення настоюється, а цукор в ньому розчиняється, можна зайнятися приготуванням банок і щільних поліетиленових кришок до них (для стерилізації скляні ємності кип'ятять або прожарюють в духовці). Готове варення (по суті це просто перетерта брусниця з цукром) розливають в банки і відправляють в холодильник, хоча можна розкласти суміш в спеціальні пластикові контейнери і заморозити.

" П'ятихвилинка»

Цей варіант приготування варення на зиму завжди вважався найшвидшим, причому зовсім неважливо, з чого саме ви готуєте заготовку. На цей раз розглянемо процес приготування саме брусничної різновиди.

Інгредієнти

  1. Брусниця-1650 р.
  2. Цукор — 1050 г.

Рецепт приготування

Перебрану, очищену від сміття і вимиту брусницю обдати окропом, залишивши в такому стані на кілька хвилин. Потім ягоди переміщують в емальований посуд з товстим дном, шарами змішують з цукром. Приблизно через годину плоди пустять сік, і їх можна буде помістити на повільний вогонь для подальшої варіння протягом 5 хвилин. Готове варення розливають по банках і закривають звичайним способом.

Бруснично-яблучне варення

Поєднання брусниці і цукру, це звичайно добре, але існує і безліч інших, не менш смачних варіантів приготування варення, наприклад, спільно з яблуками.

Інгредієнти

  1. Брусниця-1100 г.
  2. Яблука - 1100 р.
  3. Цукор-1100 г.
  4. Вода-160 мл.

Рецепт приготування

Перебрану, помиту і добре просушену брусницю відкладаємо в сторону і переходимо до підготовки яблук. Як і ягоди, їх спочатку миємо, а потім зачищаємо від плодоніжок, знімаємо шкірку, прибираємо серцевину і режим на невеликі шматочки.яблока Як тільки плоди будуть підготовлені належним чином, саме час переходити до приготування сиропу, для чого в емальовану посудину потрібно налити відведену кількість води і додати до неї цукор. Сироп необхідно постійно помішувати, ні в якому разі не допускаючи його карамелізації (якщо вказаної кількості води буде недостатньо, можна долити ще трохи). Бруснично-яблочное варенье На наступному етапі шматочки яблук разом з плодами брусниці слід перемістити в приготований сироп і прокип'ятити протягом однієї хвилини на невеликому вогні. Готова суміш повинна повністю охолонути (3 години буде достатньо), а потім її знову прогрівають практично до самого кипіння, знову дають настоятися ще 2,5 години. Бруснично-яблочное варенье Після другого простою бруснично-яблучне варення вже потрібно проварити до досягнення ним густого стану, постійно знімаючи піднімається піну і помішуючи. Готовий продукт повинен бути в'язким і трохи тягучим, після чого його можна буде перемістити в стерильні банки і закатати.

важливо! найкорисніше будуть яблука, з'їдені разом з шкіркою, адже відразу під нею міститися всі важливі для нас речовини. Так, наприклад, ви зможете збагатити свій організм великою кількістю корисної для нього клітковини, тим самим поліпшивши травні процеси.

Бруснично-Грушеве

Непоганою альтернативою бруснично-яблучному варення стане його бруснично-грушевий аналог, що відрізняється своїм характерним смаком і не меншим запасом корисних речовин.

Інгредієнти

  1. Брусниця-520 г.
  2. Груші - 690 р.
  3. Цукор-510 г.
  4. Лимон - 65 р.
  5. Вода-310 мл.
  6. Сік лимона-1 ст. л.

Рецепт приготування

В цьому випадку процес приготування варення починається не з брусниці, а з груш, які після миття потрібно очистити від шкірки і в цілому вигляді залити водою. Потім натираємо цедру лимона, видавлюємо сік. Брусничні ягоди потрібно промити під струменем проточної води і разом з залишилася шкіркою груші і лимонною цедрою помістити в емальовану каструлю, заливши 310 мл води.варенье Готову суміш проварюємо на невеликому вогні протягом 12 хвилин, після чого протираємо її крізь сито в ємність для варіння варення. Груші, які вже встигли добре вимочитися, слід порізати тонкими пластинами і додати до вже готового пюре з брусниці (серцевину потрібно обов'язково вийняти). У цю ж посуд висипаємо і цукор, щоб після змішування можна було проварити все це протягом 40 хвилин і розлити по стерилізованим банкам. Готове варення закочує стандартним способом.

Бруснично-гарбузове

Якщо поєднання фруктів і ягід при консервації — більш звичне для нас явище, то використання гарбуза разом з брусницею часто викликає подив. Якщо ви приготуєте варення згідно з наступним рецептом, то на власному досвіді переконайтеся, що це не тільки смачно, але і неймовірно корисно.Бруснично-тыквенное варенье

Інгредієнти

  1. Брусниця-1 кг.
  2. Гарбуз - 0,5 кг.
  3. Цукор-250 г.
  4. Гвоздика - 2 р.
  5. Кориця - 5 р.

Рецепт приготування

Брусницю потрібно спочатку перебрати, промити і трохи просушити, дозволивши воді стекти. Потім ягоди слід визначити в каструлю для варіння і відправити на невеликий вогонь на півгодини, постійно помішуючи майбутнє варення. Поки брусниця вариться разом з цукром, очистіть гарбуз, наріжте її невеликими шматочками і додайте до брусниці разом з корицею і гвоздикою. Суміш цих інгредієнтів варто варити до м'якості гарбуза, що і визначає готовність варення, яке в підсумку просто розливають по банках і закочують.

Бруснично-цитрусове

Дуже оригінальний варіант, який цінується за вишукані цитрусові нотки в звичному солодкому варення. Як доповнення до брусниці можна використовувати лимон, апельсин або навіть мандарин, але виходячи з наявних відгуків, найвдалішим варіантом буде саме бруснично-апельсинове варення, рецепт якого представлений нижче.Брусника

Інгредієнти

  1. Брусниця - 2 склянки.
  2. Апельсини - 2-4 (залежно від розміру).
  3. Цукор-1,5 склянки.

Рецепт приготування

Процес приготування бруснично-апельсинового варення починається зі звичайної процедури сортування та очищення ягід, після чого хороші і чисті екземпляри слід відкласти в окрему ємність і зайнятися підготовкою цитрусових. Апельсини очищають від шкірки і нарізають невеликими частинами, потім додаючи їх до ягід брусниці. Каструлю із зазначеними інгредієнтами потрібно відправити на плиту і довести до кипіння, після чого можна буде додати і цукор (приблизно через 10 хвилин кипіння).

важливо! справжні гурмани можуть додатково додати і корицю, на вказану кількість продуктів її можна взяти не більше 3-х ложок.
Ретельно перемішавши всі інгредієнти, їх залишають нудитися на невеликому вогні ще 10 хвилин, періодично розминаючи брусницю великою ложкою. Після закінчення зазначеного часу залишається тільки зняти варення, і остудивши до кімнатної температури, розлити по банках.

Брусничне варення зі спеціями

Брусниця непогано поєднується з популярними спеціями, причому для отримання смачного і корисного варення Вам навіть не доведеться шукати більш екзотичні добавки до неї. Розглянемо один з таких рецептів її приготування.

Інгредієнти

  1. Ягоди брусниці-1 кг.
  2. Цукор-0,5 кг.
  3. Гвоздика-3 штуки.
  4. Кориця-1 паличка.
  5. Вода-100 мл.

Рецепт приготування

Підготувавши брусницю (перебравши, помивши і підсушити), її потрібно залити на кілька секунд окропом і висипати на друшляк, чекаючи поки вода повністю стече. Після цього ягоди перекладають в каструлю і додають до них відміряну кількість води і цукру, щоб після ретельного перемішування відправити на вогонь.Брусничное варенье Помішуючи суміш, почекайте поки вона закипить, додайте всі вищевказані спеції. В такому стані брусницю потрібно проварити на повільному вогні, розмішуючи майбутнє варення протягом п'яти хвилин. Після закінчення зазначеного часу можете вимкнути плиту, і поки варення ще гаряче, розлити його по стерилізованим банкам.

Що зробити, щоб брусниця не гірчить

Якщо ви вже стикалися з брусничними ягодами, то знаєте про присутню в них гіркоти, яка цілком може зіпсувати кінцевий смак вашої заготовки. Саме тому, щоб поліпшити смакові якості брусничного варення, перебрані і очищені ягоди бланшують в окропі протягом декількох хвилин, або просто ошпарюють.

З чим ще можна поєднувати

Брусниця вже сама по собі може послужити відмінною основою для приготування варення без будь-яких доповнень, але якщо ви хочете трохи поекспериментувати, то можете додати до ягодам не тільки цитрусові (додадуть пікантності і легкої кислинки), але і деякі інші не зовсім звичайні інгредієнти:

  • Зелені соснові шишки (заздалегідь заливають водою і вимочують протягом 1,5 доби, а після 10-хвилинної варіння разом з цукром і водою додають до них і плоди брусниці). Таке варення матиме незвичайний зовнішній вигляд і такий же аромат.
  • Ревінь . Як і цитрусові, цей продукт характеризується приємною кислинкою, а якщо врахувати, що і сама брусниця не позбавлена цієї особливості, то для оптимального рівня солодощі доведеться додати більше цукру. Ревінь вже давно успішно використовується при приготуванні варення, оскільки він здатний добре утримувати форму і надає готовому блюду більш святковий вигляд.
  • Журавлина і чорниця - кращі друзі описаної ягоди, які в поєднанні з нею створюють просто неймовірний вітамінний мікс. Навіть 1 чайна ложка такого варення вже позитивно позначиться на стані організму в період сезонних вірусних інфекцій, допомагаючи не тільки запобігти їх розвиток, а й впоратися з причиною недуги.
Зелёные сосновые шишки

З чим подати на стіл

Найчастіше брусничне варення подають до чаю, але разом з тим воно непогано поєднується з різноманітною випічкою або навіть звичайними смаженими млинцями. При бажанні з нього можна зробити начинку для рулету або пирога, а також включити до складу вітамінних коктейлів. Одним з найбільш незвичайних варіантів використання ласощі є його подача разом зі смаженою салакою або м'ясними стравами, правда для цього варення має бути кисло-солодким.

Як би ви не вирішили вжити в їжу брусничне варення, в будь-якому випадку залишитеся тільки у виграші, адже разом з смачними ласощами ваш організм отримає і цілий набір корисних вітамінів. Потрібно тільки правильно приготувати таку корисну заготовку.
Зараз читають
Сичівська порода корів: характеристика, фото, переваги і недоліки, Догляд та утримання
Сичівська порода корів: характеристика, фото, переваги і недоліки, Догляд та утримання
Сичівська порода корів: історія виникнення, основні характеристики, опис ...
Інкубатор «Рябушка 130»: огляд, опис характеристик і інструкція із застосування
Інкубатор «Рябушка 130»: огляд, опис характеристик і інструкція із застосування
Все про інкубаторі «Рябушка 130»: опис, габарити, функціонал, інструкція ...
Ялівець «Мінт Джулеп»: опис, вирощування і догляд, фото
Ялівець «Мінт Джулеп»: опис, вирощування і догляд, фото
Ялівець «Мінт Джулеп»: опис зовнішнього вигляду і характеристик, особлив ...
Нематоди на полуниці: кращі методи боротьби
Нематоди на полуниці: кращі методи боротьби
Нематода на полуниці — небезпечний паразит на дачній ділянці: в чому пол ...
Як розводити павичів в домашніх умовах
Як розводити павичів в домашніх умовах
Як розводити павичів в домашніх умовах
Новое youtube видео