Назад
Варення з агрусу: кращі рецепти заготовки корисних ягід на зиму

Навигация по разделу

Як зробити агрусове варення: покрокові рецепти з фото

Варенье из крыжовникаВсі ми любимо взимку поласувати смачним варенням . Для його приготування використовуються найрізноманітніші фрукти і ягоди . У нашій статті буде представлено кілька варіантів варення з агрусу , за якими кожен зможе приготувати вдома цю смакоту.


Підготовка агрусу

Початку варіння належить важливий етап — підготовка самих ягід. Найчастіше в рецептах можна зустріти позначку про те, що вибирати необхідно злегка недостиглі плоди, так як у них більш щільна шкірка і пружні ягідки. Це пов'язано з тим, що в такому агрус міститься найбільше пектину, який необхідний для желирования. Однак іноді може використовуватися і вже дозрілий агрус.

важливо! агрус містить дуже багато клітковини, тому людям, у яких діагностована виразка або гастрит, не слід захоплюватися цією ягодою.

В цілому підготовка ягід включає в себе такі етапи :

  • Сортування-необхідно перебрати плоди і відокремити погані від придатних для варіння;
  • Видалення хвостиків;
  • Миття ягід;
  • Сушка плодів.
Крыжовник Іноді для варіння використовують заморожені ягоди. В такому випадку попередньо слід їх розморозити. Для цього можна використовувати 2 способи. Перший полягає в тому, щоб насипати ягоди в каструлю, засипати їх цукром і залишити в холодильнику на ніч. За цей час вони розморозяться. Другий метод полягає в приготуванні густого цукрового сиропу, в який необхідно висипати заморожені ягідки. Вже через кілька годин вони будуть придатні до варіння.

Дізнайтеся більше про корисні властивості і способах заготовки агрусу, а також ознайомтеся з кращими рецептами приготування джему з агрусу .

Варення з зеленого агрусу: рецепт

Пропонуємо вашій увазі рецепт варення з зеленого агрусу.

Інвентар та кухонна техніка

Для того щоб зварити ласощі, варто заздалегідь приготувати такі предмети:

  • Миски;
  • Шпильку;
  • Ніж;
  • Банки;
  • Кришки;
  • Ложку;
  • Друшляк;
  • Черпак.

Необхідні інгредієнти

Для варіння вам знадобляться наступні продукти:

  • Зелений недозрілий агрус — 1 кг;
  • Цукровий пісок-1,5 кг;
  • Вишневе листя-20-25 штук;
  • Вода-1,5 склянки.

Покроковий рецепт

Пропонуємо ознайомитися з етапами приготування варення з зеленого агрусу:

  1. Ягідки необхідно помити і звільнити від хвостиків.
  2. Шаг 1
  3. Потім слід вийняти з них насіння. Для цього з одного боку робиться надріз і дістається насіння за допомогою шпильки або шпильки.
  4. Шаг 2
  5. Після цього перебрані ягоди промивають — це допоможе усунути залишилися насіння.
  6. Шаг 3
  7. Потім зливаємо воду. Чисті ягоди пересипаємо в миску. Моєму вишневе листя. Зверху ягід викладаємо вишневе листя для аромату і збереження зеленого кольору. Роблять це, чергуючи шари: ягоди, потім листя, потім знову ягоди, листя і так далі. Останній шар повинен складатися з листочків. Ми залишаємо миску з ягідками і листям на 5-6 годин.
  8. Шаг 4
  9. Прибираємо листя і відкидаємо ягоди на друшляк.
  10. Шаг 5
  11. В таз наливаємо воду і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, сипем в неї цукровий пісок. Доводимо 2 рази до кипіння.
  12. Шаг 6
  13. Висипаємо в сироп агрус і вимикаємо газ, помішувати, залишаємо ягідки в сиропі на 3-4 години.
  14. Шаг 7
  15. Включаємо газ і ставимо на нього ємність з плодами і сиропом, доводимо до кипіння, варимо 5-7 хвилин.Шаг 8 Вимикаємо газ, залишаємо на 5-6 годин. Повторюємо це 2-3 рази. При появі пінки її прибираємо.
  16. Охолоджуємо таз з ласощами в тазу з холодною водою.
  17. Шаг 9
  18. Стерилізуємо банки, витираємо їх насухо. Розливаємо холодну масу по банках. Закручуємо їх сухий стерильною кришкою.
  19. Шаг 10

дізнайтеся, якими способами можна простерилізувати банки в домашніх умовах.

Варення з червоного агрусу

Розглянемо, як приготувати ласощі з червоного агрусу.

Інвентар та кухонна техніка

Перед початком цього цікавого процесу варто підготувати:

  • Миски;
  • Зубочистку;
  • Банки;
  • Кришки;
  • Ложку;
  • Каструлю.

Необхідні інгредієнти

Вам знадобиться:

  • Червоний агрус - 1 кг;
  • Цукор-1 кг.

Покроковий рецепт

Для того щоб приготувати смачні ласощі, дуже важливо дотримуватися покрокових рекомендацій.

чи знаєте ви? згідно з легендою, коли Катерина Друга спробувала варення з зеленого агрусу, вона була настільки захоплена його смаком і красивим кольором, що подарувала Кухарці свій перстень з смарагдом. З тих пір такі ласощі називають смарагдовим.

Пропонуємо вашій увазі докладний рецепт.

  1. Промиваємо і перебираємо агрус.
  2. Шаг 1
  3. Протикаємо ягідки зубочисткою наскрізь і кладемо їх в посуд, в якій будемо варити плоди.
  4. Шаг 2
  5. Засипаємо агрус цукровим піском і залишаємо на пару годин.
  6. Шаг 3
  7. Ставимо ємність на газову плиту, доводимо до кипіння.
  8. Шаг 4
  9. Кип'ятимо 5 хвилин, знімаємо пінку.
  10. Шаг 5
  11. Залишаємо ласощі при кімнатній температурі до охолодження (6-8 годин). Проварюємо варення ще раз.
  12. Шаг 6
  13. Стерилізуємо баночки. Розкладаємо варення по банках, накриваємо щільно приготованими кришками.
  14. Шаг 7
  15. Перевертаємо банки і залишаємо в такому положенні до повного охолодження.

Варення з апельсином і лимоном

Розглянемо докладно рецепт варення з додаванням цитрусових.

Інвентар та кухонна техніка

У процесі приготування вам знадобляться:

  • Ножиці;
  • Миски;
  • Каструля;
  • Ніж;
  • М'ясорубка або блендер;
  • Банки;
  • Кришки;
  • Черпак.

Необхідні інгредієнти

Для приготування варення потрібні такі складові:

Покроковий рецепт

  1. Промиваємо ягоди і обрізаємо хвостики за допомогою ножиць.
  2. Шаг 1
  3. Лимон ріжемо на часточки і видаляємо насіння. Зрізаємо хвости з часточок лимона. Часточки викладаємо в м'ясорубку.
  4. Шаг 2
  5. Знімаємо з апельсина шкірку. Розламуємо апельсин на часточки і видаляємо кісточки.
  6. Шаг 3
  7. Перекручуємо в м'ясорубці лимон і апельсин. Перекручуємо агрус в м'ясорубці. Перемішуємо суміш.Шаг 4
  8. Висипаємо в неї цукровий пісок. Ми залишаємо на 30 хвилин.
  9. Шаг 5
  10. Ставимо каструлю з варенням на газ, доводимо до кипіння, знижуємо температуру, знімаємо піну.
  11. Шаг 6 Проварюємо 10 хвилин. Вимикаємо газ і залишаємо на 5 годин.
  12. Кип'ятимо суміш, знімаємо піну.
  13. Шаг 7
  14. Розливаємо гарячу масу в стерилізовані банки. Закручуємо їх простерилізованими кришками.
  15. Шаг 8
  16. Перевертаємо банки і чекаємо 10-12 годин, поки вони охолонуть.

Варення з прянощами

Якщо ви хочете надати варення особливий смак, варто додавати в нього незвичайні інгредієнти.

важливо! дієтичне варення не містить цукру, тому не може зберігатися довго. Закочувати його варто виключно в стерильні банки і обов'язково поставити в холодильник.

Наприклад, великою популярністю користується варення з прянощами, рецепт якого буде наведено нижче.

Інвентар та кухонна техніка

У процесі приготування вам знадобляться:

  • Каструля;
  • Шумівка;
  • Голка або зубочистка;
  • Миски.

Необхідні інгредієнти

Якщо ви вирішили скористатися даними рецептом, вам знадобиться:

  • Агрус-1 кг;
  • Вода-1,5 л
  • Цукор-1,35 кг
  • Лимонна кислота - 2 чайні ложки;
  • Ізюм - 200 грам;
  • Кориця - 0,5 чайної ложки;
  • Мелений імбир - 0,5 чайної ложки;
  • Ванільний цукор-1 чайна ложка.

Покроковий рецепт

Пропонуємо вашій увазі покроковий рецепт приготування:

  1. Наливаємо в Ємність 1,5 літра води, кип'ятимо. Насипаємо в неї 150 грам цукрового піску.
  2. Шаг 1
  3. Додаємо 2 чайні ложки лимонної кислоти. Заважаємо, чекаємо, поки розчиниться цукор.
  4. Шаг 2
  5. Агрус проколюємо голкою або зубочисткою. Висипаємо плоди в киплячий сироп і вимикаємо вогонь. Ми залишаємо плоди на 2 хвилини в гарячому сиропі.
  6. Шаг 3
  7. Переміщаємо за допомогою шумівки ягоди в ємність з холодною водою.
  8. Шаг 4
  9. Рідину, що залишилася переливаємо в іншу ємність. Потім в чисту каструльку наливаємо 300 мл цієї рідини.
  10. Шаг 5
  11. Додаємо 1,2 кг цукру, перемішуємо. Включаємо невеликий вогонь, ставимо на нього каструлю.
  12. Шаг 6
  13. Чекаємо, поки цукор розчиниться. У киплячий сироп додаємо родзинки, перемішуємо.
  14. Шаг 7
  15. Додаємо корицю, мелений імбир, знову перемішуємо.
  16. Шаг 8
  17. Додаємо в каструлю агрус, вимикаємо вогонь.
  18. Шаг 9
  19. Залишаємо масу на 5 годин для охолодження, кришкою не накриваємо, але прикриваємо пергаментом або газетою.
  20. Потім відправляємо масу на холод на 5 годин.
  21. Кип'ятимо.
  22. Залишаємо на 5 годин до охолодження.
  23. Додаємо в масу ванільний цукор.
  24. Доводимо до кипіння, варимо 8-10 хвилин, вимикаємо.
  25. Охолоджуємо масу.
  26. Холодним розливаємо варення по стерилізованим банкам, закриваємо стерилізованими кришками.

Що ще можна додати для смаку і аромату

Щоб приготувати смачні ласощі з агрусу, в нього можна додавати різні допоміжні інгредієнти. Найбільш популярними серед них є:

Досить часто практикують додавання в варення вишневого листя. Завдяки їм блюдо набуває прекрасний смак, аромат, гарний колір.Крыжовниковое варенье

Де найкраще зберігати варення

Для того щоб готова маса простояла якомога довше і не зіпсувалася, необхідно дотримуватися правил її зберігання.

Варення, яке не піддавалося термічній обробці, містить в собі набагато більше корисних речовин і вітамінів, проте зберігати його потрібно в холодильнику або прохолодному погребі не більше 12 місяців.

Якщо ж варення варилося, його варто зберігати в темному прохолодному місці, при цьому термін зберігання дещо збільшується — до 24 місяців.

Корисні поради для господинь

Безсумнівно, у кожної господині є свої секрети приготування варення, які вони рідко розкривають. Якщо ви хочете, щоб приготоване ласощі було смачним, красивим і корисним, пропонуємо вам кілька рекомендацій:

  • Щоб зберегти насичений колір ягідок, додайте у воду 10-15 свіжих листочків вишні і прокип'ятіть їх, тільки після цього додавайте в воду агрус;
  • Для того щоб плоди увібрали в себе сироп, їх варто проколювати голкою або зубочисткою;
  • Залишаючи настоюватися агрус в сиропі, не накривайте його кришкою, тоді ягідки добре просочаться і не матимуть зморщений вигляд;
  • У процесі варіння обов'язково знімайте піну-якщо цього не робити, варення може заграти.
Варенье из крыжовника Агрус-ягода, яка містить величезну кількість вітамінів. У сезон потрібно намагатися з'їсти якомога більше цих плодів, а також зробити заготовки на зиму, щоб в холодну пору року заповнити недолік корисних речовин.
Зараз читають
Місячний посівний календар для городника і садівника на 2019 рік для Підмосков'я
Місячний посівний календар для городника і садівника на 2019 рік для Підмосков'я
Основні факти про місячному календарі і найбільш сприятливі і несприятли ...
Емфізематозний карбункул (ЕМКАР) великої рогатої худоби: ознаки, лікування, вакцинація
Емфізематозний карбункул (ЕМКАР) великої рогатої худоби: ознаки, лікування, вакцинація
Емфізематозний карбункул у великої рогатої худоби: симптоми захворювання ...
Першотравнева порода курей: опис, продуктивність, Походження, фото
Першотравнева порода курей: опис, продуктивність, Походження, фото
Першотравневі кури, що це за порода і які її особливості? Найкращий варі ...
Томати «Семко-Синдбад»: опис і характеристика гібрида
Томати «Семко-Синдбад»: опис і характеристика гібрида
Опис томатів сорту "Семко-Синдбад". Характеристика пом ...
Спірея березолістная: опис, посадка у відкритий грунт і догляд, фото
Спірея березолістная: опис, посадка у відкритий грунт і догляд, фото
Повна інструкція по вирощуванню спіреї березолістной: посадка молодого к ...
Шпалери для винограду своїми руками, фото
Шпалери для винограду своїми руками, фото
Опори для винограду: типи, розміри, матеріал для виготовлення. Як зробит ...
Новое youtube видео