Назад
Джем з агрусу: кращі рецепти заготівлі корисних ягід на зиму

Навигация по разделу

Як зробити джем з агрусу: найапетитніші рецепти

Джем из крыжовникаАгрус - досить поширена рослина, знайти яке можна в самих різних куточках світу: не тільки в наших краях, але і в Америці, і навіть в Африці. Своєю популярністю воно багато в чому зобов'язана корисного складу плодів, які люди їдять не тільки в свіжому вигляді, але і заготовляють у вигляді варення або джемів.

Про способи приготування останнього і піде мова далі, але спочатку поговоримо про корисні властивості рослини.


Про користь агрусу

У кожній ягоді є щось корисне для людського організму, а якщо мова йде про агрус, то сумніватися в цьому взагалі не доводиться. Це справжнє джерело корисних вітамінів, макро-і мікроелементів , серед яких особливо хочеться виділити фосфор, аскорбінову кислоту, каротин, антоціани, дубильні речовини, вітаміни А, В, РР.

Дізнайтеся більше про корисні властивості і способах заготовки агрусу на зиму, а також ознайомтеся з рецептами приготування агрусового варення .

Завдяки своєму багатому складу плоди рослини просто незамінні при гіпертонічній хворобі, захворюваннях сечостатевої системи, запаленні нирок і сечового міхура (володіють хорошим сечогінним і жовчогінним ефектом). Також агрус здатний заповнити запаси заліза і фосфору, замінивши синтетичні вітамінні препарати.Джем из крыжовника Про користь рослини говорять і дієтологи, особливо якщо мова йде про порушення метаболізму, розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, запорах і ожирінні . Крім того, агрус надає організму енергію і підвищує працездатність, одночасно захищаючи його від появи злоякісних новоутворень, впливу шкідливих радіоактивних елементів і проблем дерматологічного характеру. Вживання плодів рослини рекомендується і при захворюваннях водянкою, причому позитивний результат не змусить себе довго чекати.

Знадобляться корисні властивості агрусу і при турботі про жіноче здоров'я, оскільки відвар і свіжі ягоди добре вживати при порушенні менструального циклу і маткових кровотечах.

Чи знаєте ви? у монастирських садах Київської Русі агрус можна було знайти ще в XI столітті, а на початку XVIII століття аристократична знати масово висаджувала його на території своїх маєтків. У XIX столітті англійські селекціонери вивели рослина з солодкими і великими плодами, яке швидко знайшло визнання в Росії, поступово витісняючи дрібноплідні сорти.

Рецепт 1

Агрус зазвичай застосовується для приготування компотів і варення, а ось джеми, тим більше з використанням хлібопічки, не такий поширений варіант. Проте, і він має свої переваги, що виражаються в доступності продуктів і легкості процесу, в чому ви зараз і переконаєтеся.Крыжовниковый джем

Інвентар та кухонна техніка

Крім тарілок і інших ємностей, які напевно знайдуться на кожній кухні, для приготування джему згідно з цим рецептом вам знадобиться тільки хлібопічка.

Необхідні інгредієнти

  • Плоди агрусу - 600 г.
  • Цукор — 500 г.
  • Пів-лимона.
  • Пектин-1 пакетик.
  • Ваніль-півпалочки (розрізається по довжині і вискоблюється з одного боку).

Покроковий рецепт

Нічого складного в приготуванні агрусового джему Немає, тим більше, якщо для цього використовується техніка з вбудованими функціями (в даному випадку хлібопічка виконає основну частину роботи замість вас). Процес приготування заготовки виглядає наступним чином:

  • Для початку весь агрус необхідно добре помити і перебрати, відбракувавши зіпсовані і зів'ялі екземпляри;
  • Потім все плоди слід висипати в хлібопічку і додати до них відведену кількість цукру, трохи лимонної цедри, пектин і ваніль;
  • А далі залишається тільки закрити кришку приладу і вибрати в меню потрібний режим.
Все, ви можете займатися своїми справами і повернутися до джему, тільки коли він буде готовий.

чи знаєте ви? найпростіший спосіб перевірити готовність желе або джему — просто капнути крапельку варива на тарілку, і якщо вона не розтікається, значить, прийшов час вимикати своє творіння.

Рецепт 2

Зазвичай для приготування будь-яких заготовок використовуються тільки стиглі, а іноді і перезрілі плоди, але зараз ми розповімо, як можна приготувати неймовірно смачний агрусовий джем із зелених, кислуватих екземплярів.

Інвентар та кухонна техніка

Як і в попередньому випадку, ніяких незвичайних приладів вам не знадобиться, і потрібно підготувати тільки:

  • Блендер;
  • Ємність для подрібненого агрусу (бажано таку, щоб її можна було відразу помістити на плиту).

Необхідні інгредієнти

  • Зелений агрус - 500 г.
  • Цукор-250 г.
  • Желфікс - 20 г (містить пектин цитрусових і яблук, будучи натуральним продуктом).

чи знаєте ви? ягоди агрусу використовуються в кулінарії не тільки для приготування різноманітних заготовок, з них також виходять першокласні кисло-солодкі соуси, що додають пікантність курці, качці і баранині. При бажанні можна додати їх до гарнірів і навіть перших страв.

Покроковий рецепт

Як завжди, весь процес приготування складається з декількох послідовних етапів:

  • Очистіть і добре промийте агрус під проточною водою, щоб позбутися від прилип листя і бруду;
  • Шаг 1
  • Помістіть плоди в чашу блендера і збийте до однорідної маси (без цукру);
  • Шаг 2
  • Тепер в окремій ємності необхідно змішати півпачки желфікса і 2 столові ложки цукру (тільки добре перемішайте їх);
  • Шаг 3
  • А потім висипати отриману суміш в ємність зі збитим агрусом, рівномірно розподіляючи її по всьому об'єму;
  • Шаг 4
  • Після змішування миску з майбутнім джемом відправляють на невеликий вогонь і чекають, поки її вміст закипить, при цьому постійно помішуючи зелену рідину;
  • Шаг 5
  • Як тільки майбутній джем закипить, потрібно додати цукор, що залишився, ще раз все ретельно перемішати і залишити на плиті ще три хвилини після повторного закипання;
  • Шаг 6
  • Після закінчення цього часу слід зняти пінку, ще раз перемішати і після закипання — вимкнути.
  • Шаг 7

важливо! не варто лякатися, якщо вам здасться, що джем раптом став не таким густим, він обов'язково придбає желеподібну форму, як тільки трохи охолоне.

На цьому все, ваша смачна і корисна заготовка з зеленого агрусу вже повністю готова до розподілу по банках або відразу до вживання, правда в останньому випадку рекомендується почекати кілька годин, щоб джем краще застиг.

Рецепт 3

Змішати агрус з цукром і приготувати джем — нескладно, за що вищеописані рецепти так полюбилися багатьом господиням. Однак це зовсім не означає, що варто відмовляти собі в реалізації більш екзотичних варіантів, наприклад, приготуванні джему з імбиром. Цей процес практично такий же простий, як і попередні, тому ніяких складнощів виникати не повинно.

Інвентар та кухонна техніка

  • Каструля 6 л — 2 шт. (одна для проварювання агрусу, а друга для сцеженного соку).
  • Друшляк.
  • Банки для закочування соку.
  • Ложка для розмішування в процесі варіння.

Необхідні інгредієнти

  • Чорний агрус - 6 кг.
  • Вода-0,5 л.
  • Цукор-приблизно 1,8 кг (в розрахунку 600 г на 1 л отриманого соку).
  • Імбир-1 ч. л.

Покроковий рецепт

Послідовність виконання всіх дій в даному випадку виглядає наступним чином:

  • Спочатку чистий і перебраний агрус необхідно пересипати в шестилітрову каструлю і залити півлітра води;
  • Шаг 1
  • Потім ємність з агрусом необхідно помістити на плиту і, дочекавшись кипіння, зменшити вогонь, закрити кришкою і варити протягом 40 хвилин;
  • Шаг 2

важливо! на цьому етапі сила вогню повинна бути нижче середнього, інакше майбутній джем просто спливе.
  • Після закінчення зазначеного часу потрібно дозволити агрусу охолонути і процідити його через складену в декілька шарів марлю або мішечок з бавовняної тканини, попередньо поміщений в ємність такого ж обсягу (при можливості обрана тканина повинна бути якомога щільніше, щоб обмежити потрапляння розварених частин плодів в сік);
  • Шаг 3
  • Коли весь сік стече, в нього потрібно додати цукор (600 г на 1 л) і на повільному вогні довести до кипіння, постійно помішуючи до повного розчинення цукру;
  • Шаг 4
  • Тепер можна зробити вогонь побільше (десь до середини його допустимої сили) і продовжувати варити джем до повної готовності, регулярно його помішуючи (може пригоріти);
  • Шаг 5
  • Через 2,5 години слід додати ложечку імбиру, ще раз все добре перемішати і залишити на плиті ще хвилин на 10.
  • Шаг 6

Тепер залишається лише розлити готовий джем по стерилізованим банкам і закатати. У гарячому вигляді він буде ще рідкуватим, але, постоявши трохи, стане більш в'язким і густим. Якщо ж ви хочете, щоб він був дуже щільним, тоді додайте трохи більше цукру і довше проваріть.

дізнайтеся, якими способами можна простерилізувати банки в домашніх умовах.

Рецепт 4

Багато господинь готують агрусовий джем просто подрібнюючи плоди, не позбавляючись від кісточок і невеликих чорних хвостиків, але таке рішення подобається далеко не всім. Тому пропонуємо вашій увазі ще один рецепт — на основі соку.

Інвентар та кухонна техніка

  • Соковижималка.
  • Дві глибокі миски (одна для цілого агрусу, друга для його соку).
  • Каструлька для приготування джему.
  • Ополоник.
  • Ложка для помішування.
  • Підготовлені належним чином банки для закочування готового виробу.

Необхідні інгредієнти

  • Агрус — скільки їсти.
  • Цукор — кількість визначається виходячи з отриманого в результаті соку (на 1 л соку має припадати 1 кг цукру).

Покроковий рецепт

Процедура приготування джему згідно з цим рецептом дещо відрізняється від попередніх, що багато в чому пояснюється необхідністю використання соковижималки:

  • Очищений і перебраний агрус потрібно тричі пропустити через соковижималку (другий і третій раз пропускають Макуха);
  • Шаг 1
  • Готовий сік краще додатково процідити через марлю, так як навіть самий хороший прилад може пропускати насіння плодів;
  • Повністю очищену крижовніковую рідина переливаємо в ємність побільше і додаємо стільки цукру, скільки соку вийшло (перемішувати потрібно повільно, поступово додаючи солодкий продукт);
  • Шаг 3
  • Розмішувати цукор слід практично до повного його розчинення, після чого миску з майбутнім джемом потрібно перемістити на плиту і довести до кипіння на повільному вогні;
  • Шаг 4
  • Як тільки рідина закипить, зберіть з неї пінку і продовжуйте помішувати сік, щоб він не пригорів;
  • Шаг 5
  • Поки джем доходить до готовності на дуже повільному вогні, можна зайнятися підготовкою банок і кришок для закочування готового продукту: кришки прокип'ятити, а банки прожарити в духовці.
  • Шаг 6

важливо! пінку з поверхні соку слід видаляти протягом усього процесу варіння, навіть якщо в наступні рази її з'являється зовсім мало.

По банкам можна розливати тільки абсолютно чистий сік-джем, а закочувати їх слід після його повного охолодження, можна і на наступний день (на ніч ємності просто прикривають кришками).

Що ще можна додати для смаку і аромату

Ми описали найпростіші рецепти приготування смачного і корисного джему з агрусу, але якщо ви захочете надати своєму творінню особливі смакові якості або аромат, тоді можете використовувати і інші інгредієнти, а не тільки самі плоди і цукор.

Так, з агрусом дуже добре поєднуються ківі, м'ята , апельсин, лимон , смородина , які додаються до нього ще на початкових етапах приготування джему. При бажанні можна поєднати його і з іншими сезонними ягодами, тільки в цьому випадку варто обов'язково враховувати їх солодкість. Тут вже доведеться діяти методом проб і помилок. Джем из крыжовника Приклавши зовсім небагато зусиль для створення агрусового джему по вищеописаним рецептами, у вас обов'язково вийде смачна і корисна заготовка на всю зиму, яку можна використовувати просто як доповнення до чаю або ж зробити її частиною випічки та інших страв.


Зараз читають
Сходинки в ландшафтному дизайні: фото і зразки садових сходів, вибір матеріалів, як декорувати на ділянці
Сходинки в ландшафтному дизайні: фото і зразки садових сходів, вибір матеріалів, як декорувати на ділянці
Сходинки в ландшафтному дизайні: їх функція, стиль, декор, вибір матеріа ...
«Байтрил» для кроликів: дозування, інструкція із застосування
«Байтрил» для кроликів: дозування, інструкція із застосування
Лікувальний засіб " Байтрил» для кроликів: склад і форма випуску, фармак ...
Сидерати для полуниці: які культури підходять, коли і як садити
Сидерати для полуниці: які культури підходять, коли і як садити
Все про користь сидератів для полуниці. Коли і які рослинні добрива посі ...
Трава канупер (пижмо бальзамічна): лікувальні властивості, застосування і протипоказання рослини
Трава канупер (пижмо бальзамічна): лікувальні властивості, застосування і протипоказання рослини
Як використовувати пижмо бальзамічну в кулінарії. Які хвороби під силу в ...
Калімаг: застосування калій магнієвого добрива
Калімаг: застосування калій магнієвого добрива
"Калімаг": добриво препаратом, застосування засобу різними способами. Пе ...
Удобрюємо грунт за допомогою фацелії
Удобрюємо грунт за допомогою фацелії
Фацелія відноситься до сімейства водолісткових (гідрофілів) і є однорічн ...
Новое youtube видео