Назад
Мед зацукрувався: що це означає, Причини кристалізації, як вплинути на процес

Навигация по разделу

Чи повинен мед цукор і чому так відбувається?

Должен ли мед сахариться и почему так происходит?Якщо ви помітили, що придбаний не так давно мед перестав бути рідким, а перетворився в густу цукристу субстанцію – це абсолютно не привід для розладу. Сьогодні ми розберемося з тим, чому так відбувається, а також з'ясуємо, як повернути продукт бджільництва в рідкий стан і не позбавити його при цьому корисних властивостей.


Рідкий і зацукрований мед: відмінності

Незалежно від того, густий мед або рідкий, продукт вважається однаково корисним.

Мед корисний для здоров'я – цей факт ні у кого не викликає сумнівів. Цілющі властивості продукту відомі з давніх часів. Вважається що найкориснішими видами меду є: гречаний , липовий , акацієвий , каштановий , еспарцетовий , соняшниковий , кульбабовий , ріпаковий , кіпрейний і буркуновий .

Його консистенція залежить від багатьох факторів, які ми розберемо трохи пізніше, а зараз розглянемо відмінності рідкого і кристалізованого продукту:

  1. Високий вміст фруктози сприяє тому, щоб ласощі залишалося рідким більш тривалий час, а якщо в ньому переважає глюкоза, то він починає дуже швидко кристалізуватися, вже через 3-4 тижні після відкачування.
  2. Чим раніше відкачали мед, тим довше він буде залишатися рідким-цим славиться травневий і акацієвий мед. А продукт, який відкачується пізніше, наприклад, гречаний і соняшниковий, швидко сахариться.

Кристали в густому продукті бджільництва можуть бути різними - від дрібних до великих:

  1. Наявність великих крупинок цукру свідчить про те, що в ньому міститься багато сахарози.
  2. Крупинки цукру середньої величини і ніжної текстури говорять про те, що в ласощах присутня велика кількість глюкози.
  3. Дрібні кристали – показник високого вмісту фруктози.
Жидкий и засахарившийся мед: отличия Також розмір кристалів залежить від температури зберігання: чим прохолодніше в приміщенні, тим крупніше зацукровані частинки в солодощі.

важливо! чим більше в ласощах корисних мінеральних речовин, тим однорідніше воно кристалізується.

Чи повинен мед цукор?

Зацукровані ласощі чомусь викликає недовіру і не так приваблює покупців, як його більш рідкий аналог. Хоча слід зазначити, що підозри повинен викликати, навпаки, занадто рідкий продукт, в який набагато простіше додати різні домішки.

Так чи ні?

Відповідь однозначна – так. Натуральний мед обов'язково повинен кристалізуватися, а в залежності від його складу, часу збору і умов зберігання цей процес може протікати швидше або повільніше, і на нього можна вплинути.

цікаво дізнатися про те, як зробити мед своїми руками з кульбаб , кавуна і гарбуза .

Чи втрачаються корисні властивості?

Зміна консистенції абсолютно не позначається на якості і корисні властивості продукту. Всі вітаміни і мінерали в ньому зберігаються, а він при цьому набуває красивий відтінок і приємну цукристість.Теряются ли полезные свойства?

Чи впливає сахаріння на термін придатності?

Відповідь на це питання негативна: кристалізація - це природний процес, який не може вплинути ні на його властивості, ні на термін придатності . Якою б не була консистенція солодощі, зберігати її можна дуже довго. Залежно від медоноса терміни зберігання варіюються від 12 до 36 місяців.

чи знаєте ви? хімічний склад меду дуже схожий з плазмою крові людини. Цей продукт засвоюється в нашому організмі на всі 100%. Прості вуглеводи, з яких він складається, швидко розщеплюються і при цьому насичують організм життєвою енергією .

Причини кристалізації

Крім того, що в продукті може бути різний вміст фруктози і глюкози, причин зацукровування меду можливо кілька:

  • Його вік;
  • Спосіб і місце зберігання;
  • Час збору;
  • Вид медоноса ;
  • Погодні умови;
  • Домішки (вода, пилок).

Відео: чому мед кристалізується

вам буде корисно дізнатися як перевірити мед на натуральність .

Через якийсь час густіє мед?

Час, який буде потрібно на кристалізацію, залежить від декількох факторів:

  1. Склад - чим більше в ньому глюкози, тим швидше він кристалізується.
  2. Час збору - чим раніше відкачали продукт бджільництва, тим довше він залишається рідким. Останній урожай, тобто зібраний в серпні – вересні, зацвітає вже через 2-3 тижні.
  3. Спосіб зберігання-при дотриманні певних правил можна довше зберегти продукт рідким.

Чи може мед не загуснути і чи добре це?

Є і такий мед, який може роками залишатися рідким, звичайно, за умови дотримання правил зберігання. А саме до таких відносять продукт, зібраний з нектару конюшини , іван-чаю , зніту , вересу , каштана , а також падевий.

чи знаєте ви? одні з неймовірно корисних компонентів входять до складу меду називається ацетилхолін, який відомий як гормон росту. Тому присутність такої солодощі в раціоні малюків сприяє розвитку дитячого організму. Також ацетилхолін необхідний вагітним жінкам для правильного розвитку ембріона.

Як вплинути на процес сахаренія

Незважаючи на всю унікальність цього продукту, ми можемо надавати певний вплив на його консистенцію, дотримуючись правил зберігання, а також купуючи його у перевірених продавців і в певний час.

Як зберегти рідкий мед

Ласощі краще купувати до кінця вересня, так як саме в цей час закінчується його збір, і шансів вплинути на збереження консистенції набагато більше.

Зберігати мед потрібно в щільно закритій скляній або дерев'яній тарі, в захищеному від сонячних променів місці. Крім матеріалу, з якого виготовлені ємності, велику роль має їх обсяг.Как сохранить жидкий мед Так, у великій тарі кристали будуть утворюватися на поверхні ласощі, а в маленькій весь мед зацукровується.

Оптимальною температурою для зберігання продукту бджільництва прийнято вважати +15-20°С.

важливо! найкраще купувати солодкість в сезон масового збору (серпень – вересень) у перевірених пасічників на спеціалізованих ярмарках.

Як швидко закристалізувати мед

Процес кристалізації можна не тільки уповільнити, але і прискорити. Якщо ви хочете, щоб ласощі швидше загусло, то необхідно додати в свіжий продукт трохи зацукрованого. Роблять це з розрахунку 9:1 і ретельно перемішують отриману суміш.

Для того щоб було легше вимішувати, можна підігріти його на водяній бані до температури +27-29°С.після цього мед поміщають в прохолодне темне місце. Через 2-3 тижні солодкість придбає приємну дрібнозернисту консистенцію і красивий золотистий відтінок.Как быстро закристаллизовать мед

Як розтопити зацукрований продукт

Здається, що все просто: для того щоб мед знову став рідким, його необхідно нагріти.

І це вірно, але зробити нагрівання потрібно таким чином, щоб продукт не втратив своїх корисних властивостей, і для цього є кілька перевірених способів:

  1. Водяна баня - ємність з солодкістю можна помістити на водяну баню і повільно розтоплювати при температурі, яка не перевищує 50°С.
  2. Тепле місце - наприклад, біля батареї або кухонної плити: через деякий час продукт під впливом тепла повернеться до свого первісного рідкого стану.

Мед - це не єдиний корисний продукт, який дають нам бджоли. Цінними також є: бджолиний віск , перга , пилок , маточне і трутневе молочко , бджолина отрута , забрус і прополіс .

Як варіант, можна взяти баночку з солодкістю в сауну або лазню: при температурі 35°з зацукровані кристали швидко розчиняться.

Відео: як розтопити зацукрований мед

Тепер ви знаєте, що густота меду ніяк не впливає на його цілющі властивості: він однаково корисний і в рідкому, і в зацукрованому вигляді. Не забувайте про дотримання правил зберігання продукту бджільництва і насолоджуйтеся солодкістю.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео