Назад
Гриб сморчок: їстівність, опис, поширення, ВИРОЩУВАННЯ, правильне приготування

Навигация по разделу

Як виглядають, де ростуть і як готувати їстівні сморчки

Как выглядят, где растут и как готовить съедобные сморчкиУ людському раціоні присутній рослинна і тваринна їжа. Є й такі організми, які ні в одну з категорій не потрапляють. Це гриби. Їх виділяють в окреме царство і ділять на їстівні і отруйні . Існує окрема категорія грибів-умовно їстівні . Збирати і вживати їх в їжу недосвідченим грибникам заборонено, так як великий ризик отруїтися неїстівним представником. Одним з таких умовно їстівних грибів є сморчок. У цій статті будуть розглянуті види зморшків, ареал їх поширення, способи вирощування та приготування цих грибів.


Їстівні чи сморчки

Вважається, що за своїми смаковими характеристиками цей вид не поступається елітним трюфелям. У країнах Європи його вже більше двох сотень років збирають як делікатесну культуру, слов'янські країни досі не визнали користь цього гриба.Съедобны ли сморчки Його дійсно можна вживати в їжу, але тільки після особливої обробки. Навіть якщо сморчки планується запікати або смажити, їх потрібно попередньо проварити у великій кількості води.

важливо! виростити ці гриби в домашніх умовах дуже складно. Не розраховуйте на те, що вони будуть рости звичними грибницями. Щороку сморчки з'являються на новому місці, тому найчастіше їх вирощують як допоміжну культуру в плодових садах.

Отриманий відвар потрібно злити, так як в нього переходять всі токсичні компоненти плода. Маринування і засолюванні цей продукт не підлягає, зате в сушеному вигляді широко використовується.

Правда, після висушування його потрібно витримати протягом трьох місяців (період розпаду токсинів).Съедобны ли сморчки

Ботанічна характеристика і види зморшків

Сморчок являє собою класичний сумчастий гриб. Існує три основних види зморшків.

Сморчок їстівний

Досить великий (до 20 см у висоту) плід, який має яйцеподібну злегка витягнуту капелюшок з тупим кінцем. капелюшок щільно зростається з тілом ніжки, досягає 7 см у висоту і становить половину зростання гриба.

Дуже пориста, порожниста всередині, нагадує воскові стільники. Колір не виражений сірий, злегка охристий, до осені стає темніше, і гриб краще ховається в листі. Плодове тіло м'ясисте, пружне, теж порожнисте, що робить гриб дуже легким.

Ніжка циліндричної форми, ближче до землі потовщується і обростає лусочками. Згодом набуває бурий колір, у молодих грибів цілком Біла. М'якоть не має вираженого запаху, смаку практично не має. Структура тонка, тендітна, легко пошкоджується і кришиться. Сморчок съедобный Розмножується гриб спорами розміром в кілька мікрон. Вони формують споровий порошок цегляного кольору, який з'являється в спеціальних сумках на поверхні капелюшка. Іноді спорами виявляється покрита повністю вся капелюшок.

чи знаєте ви? у слов'янських країнах ця культура не особливо шанується, зате жителі Європи і США вважають її делікатесної. У 1980-х роках штат Міннесота зробив зморшки своїм офіційним грибом, а за кілька десятиліть до цього, в 1910-х роках, Великобританія визнала цю культуру національним надбанням.

Сморчок конічний

Представлений плодовим тілом-апотецієм, яке піднято над грунтом на товстій циліндричній ніжці. Має більш витягнуту капелюшок з тонкостінними осередками. Осередки сильно витягнуті, схожі на пухку губку. Мають коричнево-бурий окрас, тому в листі майже не видно. Темніють до кінця грибного сезону.

Капелюшок порожниста, так само як і щільна циліндрична ніжка. Ніжка має пухку, кілька зернисту структуру.Сморчок конический Чим старше плід, тим вона стає темніше. Молоді сморчки мають кремову або світло-жовту ніжку. М'якоть надмірно тендітна, злегка воскова, швидко висихає після зрізання, не має вираженого смаку і запаху. Споровий порошок надлегкий, представлений гладкими овальної форми спорами білого або кремового кольору.

Сморчок високий

Апотецій великий, до 20 см у висоту і 8 см в діаметрі. Капелюшок плодового тіла вузька і подовжена, не така широка, як у сморчка їстівного. Має темно-оливковий або насичено бурий колір. Ніжка схожа з ніжкою конічних представників — зерниста, світла, порожниста всередині.

важливо! Маленьких дітей годувати цими грибами заборонено. Навіть попереднє відварювання руйнує тільки частина токсинів в цих плодах. Що залишилися в страві токсини можуть нашкодити незміцнілому дитячому організму і спровокувати серйозні проблеми з нервовою системою.

Чим старше гриб, тим вона стає темніше. Еліпсоїдної форми спори формують споровий порошок ніжного кремового відтінку. Він зберігається в осередках і покриває капелюшок гриба.Сморчок высокий

Де ростуть гриби: Екологія та поширення

Ця культура зустрічається у всій Північній півкулі в зонах з помірним континентальним кліматом. Також він прижився в найменш посушливих регіонах Австралії. Зростає поодинці, два-три гриба разом зустрічаються рідко.

Ніколи не з'являється двічі на одному і тому ж місці, тому промислове вирощування цих грибів практично не ведеться. Виростає на вапняних грунтах, добре освітлених ділянках, згарищах і в канавах.

чи знаєте ви? вперше в домашніх умовах сморчки спробували культивувати в 1890-х роках. Француз російського походження на прізвище Рєпін заклав лісові грибниці в горщики для вазонів і вкопав їх у вологу канаву. Проросли сморчки десять років по тому і після одного разу зібраного врожаю більше в горщиках не з'явилися жодного разу.

У хвойних лісах зустрічається рідко, частіше — в листяних лісах, плодових садах. Сезон цих грибів триває два або два з половиною місяці — з квітня по травень або початок червня.

Збирати цю культуру потрібно з початку травня, так як в квітні плоди позбавлені смаку і водянисті. Великі групи можна знайти на старих лісових гарях, під впали стовбурами і близько ягідних чагарників. Зрізають їх акуратно біля самого грунту так, щоб не пошкодити тендітну ніжку.Где растут грибы: экология и распространение Збереження грибниці не дуже важлива, так як кожен рік ці плоди з'являються на новому місці. Протягом двох годин після збору сморчки потрібно очистити і обробити, щоб вони не висохли і не стали надмірно жорсткими.

Чи можна сплутати з іншими видами грибів?

Сморчки не схожі ні на який інший гриб, тому сплутати їх з отруйним лже-грибом неможливо. існує тільки один вид, подібний до цього плодом, — рядки . Рядки теж бурі або буро-коричневі, але капелюшок їх не має осередків.

радимо вам детальніше прочитати чим відрізняється сморчок від рядок .

Вона безформна, закриває шарувату ніжку майже до самої землі. Рядки теж відносяться до умовно їстівним, так що навіть якщо ви через неуважність зберете і ті, і інші гриби, після відварювання вони стануть нешкідливими.

Як вирощувати гриби

Довгий час вважалося, що в промислових масштабах виростити сморчки неможливо.Как выращивать грибы Винахідливі європейці десятиліттями спостерігали за цією примхливою культурою і вивели деякі закономірності догляду за ними.

радимо дізнатися як виростити в домашніх умовах: опеньки , печериці , гливи і чорний трюфель .

Німецький спосіб

Щоб занести в культурну грунт грибницю зморшків, їх збирають в лісі і акуратно промивають, зберігаючи воду. Очищені плоди нарізають на дрібні шматочки і розкидають в густій траві біля коріння плодових дерев. Місця посадки обприскують водою від промивання, в якій залишилися грибні спори, і рясно присипають золою.

Посадку залишають в такому вигляді до жовтня, а потім накривають опалим яблуневим і березовим листям.Немецкий способ В кінці березня шар листя знімають, грибниця прогрівається і підсихає, і на початку квітня починають з'являтися перші гриби. Така посадка буде давати середній урожай протягом трьох-чотирьох років.

важливо! при вирощуванні зморшків на присадибних ділянках знімайте захисний шар листя вручну. Граблі і спеціальні щітки для збору листя розпушують верхні шари грунту, тим самим травмуючи тонкі нитки грибниці.

Французький спосіб

Заснований на добриві грибних грядок яблучним макухою. Посадку проводять таким же чином, як в німецькому способі, але перед тим як накрити грунт листям, рясно присипають грядки гнилими яблуками та іншими яблучними відходами.

В якості укриття підійде суха солома , вона забезпечить збереження грибниці при сильних зимових морозах.

Як правильно і смачно приготувати сморчки на сковороді

Точних відомостей про токсичність цих грибів немає. Різні дослідження говорять про наявність в них токсину гіромітріна і отруйної гельвелловой кислоти. Обидва ці речовини руйнуються після термічної обробки, тому цей вид вважається умовно їстівним.

Необхідні інгредієнти

Для приготування страви нам знадобляться:

Покроковий рецепт з фото

  1. Промийте грибну масу в холодній проточній воді, освіжіть зрізи на ніжках і розріжте гриби вдол ь. Очистіть їх від залишків грунту, слідів гнилі і пошкоджених ділянок. Пошаговый рецепт с фото
  2. Залийте зморшки теплою водою і вимочуйте протягом півгодини, щоб плодове тіло стало більш пружним . Злийте воду, залийте гриби окропом і варіть 40 хвилин на повільному вогні. Пошаговый рецепт с фото
  3. Тим часом очистіть від лушпиння і дрібно наріжте цибулину. Розтопіть на сковороді вершкове масло. Обсмажте цибулю до легкого золотистого кольору. Грибний відвар злийте, гриби перекладіть на сковороду і обсмажуйте разом з цибулею, акуратно помішуючи, протягом 20 хвилин.Пошаговый рецепт с фото
  4. Додайте сметану і тушкуйте протягом 10 хвилин. Готову страву розкладіть по тарілках і подавайте до столу гарячим.Пошаговый рецепт с фото

Відео: як прігтовіть смажені сморчки

Чи всім можна вживати сморчки

Не рекомендується вживати ці плоди при індивідуальній непереносимості і алергії на грибні продукти. Протипоказані сморчки вагітним, жінкам, які годують грудьми, дітям до дванадцяти років.

Не слід їсти їх тим, хто страждає від захворювань серцево-судинної системи. Випадково залишилися в грибному блюді токсини можуть спровокувати гостре отруєння і ускладнення існуючих захворювань.

Сморчки — це гриби, які з'являються ранньою весною в лісі і на садових ділянках. Вони щороку виростають на новому місці, вважаючи за краще добре освітлені ділянки золистой грунту. Збирати їх потрібно обережно, так як крихке тіло гриба може легко пошкодитися і розкришитися.Всем ли можно употреблять сморчки Перед основним приготуванням ці плоди обов'язково потрібно промити в холодній воді і відварити протягом півгодини, щоб все що містяться в них токсини зруйнувалися.

чи знаєте ви? вперше лабораторний урожай цієї культури отримав міколог з Сан-Франциско. Він довго розраховував ідеальний субстрат для зморшків і врешті-решт зупинився на пропарених паростках пшениці. Зважаючи на високі витрати комерційного поширення цей спосіб так і не отримав.

Регулярне вживання зморшків благотворно впливає на зір — позбавляє від катаракти, глаукоми, вікової далекозорості. Дотримуйтеся міри у вживанні цих грибів і завжди піддавайте їх термічній обробці, щоб витягти з них тільки користь.


Зараз читають
Посадка цибулі на зиму в Україні: коли, де і як садити, які сорти підходять
Посадка цибулі на зиму в Україні: коли, де і як садити, які сорти підходять
Посадка цибулі під зиму: перевага даної посадки, короткий опис сортів ци ...
Сорт винограду «Зилга»: опис, фото, селекція, особливості посадки і догляду
Сорт винограду «Зилга»: опис, фото, селекція, особливості посадки і догляду
Знайомимося з виноградом «Зілга»: опис і особливості сорту, фото, рекоме ...
Де зберігати картоплю: умови збереження врожаю в квартирі
Де зберігати картоплю: умови збереження врожаю в квартирі
При якій температурі зберігати картоплю в квартирі в домашніх умовах, на ...
Основні моменти в догляді за алоказией в домашніх умовах
Основні моменти в догляді за алоказией в домашніх умовах
Алоказия в домашніх умовах: догляд, розмноження, лікування. Дотримання т ...
Хвороби баклажанів і їх лікування (з фото)
Хвороби баклажанів і їх лікування (з фото)
Хвороби баклажанів і їх лікування, опис з фото. Методи профілактичних ма ...
Чому не цвітуть півонії, і що робити в такому випадку
Чому не цвітуть півонії, і що робити в такому випадку
Чому не цвітуть півонії, і що робити в такому випадку
Кращі м'ясні породи свиней: описи, переваги, недоліки
Кращі м'ясні породи свиней: описи, переваги, недоліки
Якщо Ваше місце проживання підходить для розведення свиней, і ви хочете ...
Новое youtube видео