Назад
Вживання папайї: користь і шкода для здоров'я

Навигация по разделу

Чим корисна папайя: застосування і протипоказання

ПапайяАмериканці називають плоди папайї»фрута бомба". І не дарма.

Ці великі жовто-зелені фрукти з приємним динним ароматом поступово завоювали весь світ.

Їх запросто можна побачити на ринках в будь-якому куточку Земної кулі, а посадки десятиметрових пальмоподібних дерев з рідної Америки дісталися вже і до Південного Кавказу. Саме там, на узбережжі Чорного моря, висаджені Експериментальні плантації.

Що ж це за фрукт такий-папайя, ніж він так привабливий, якими корисними властивостями володіє, і за що його обожнюють красуні?


Чи знаєте ви? у побуті папайю прозвали динним або хлібним деревом. Ці прізвиська пояснюються смаком свіжих плодів, що нагадує диню , і ароматом свіжого хліба, що поширюється від запечених фруктів.

Калорійність і хімічний склад папайї

Секрет популярності величезних їстівних плодів, довжина яких близько 35 см, криється в їх хімічному складі. Виявляється, в м'якоті папайї зібрані практично всі елементи таблиці Менделєєва, що пояснює Американське прізвисько фрукта . Так, так, саме фруктової бомбою і хочеться називати його, точніше – вітамінної.

Адже, з'їдаючи такий плід, людина отримує не тільки смакове насолоду, а й заряд необхідних для здоров'я речовин. Якщо враховувати, що вага одного самого маленького фрукта – близько 500 г, то цілком можна розраховувати на отримання добової норми багатьох елементів. Але на дереві є і 7-кілограмові гіганти.Растение папайя У папайї у великих кількостях міститься вітамін З (до 68 %), який невід'ємний при окислювально-відновних реакціях і захисних функціях організму. А ще мікроелементи і амінокислоти. Якщо говорити мовою цифр, то вміст 100 г їстівної частини папайї виглядає так:

Вітаміни:

  • А-47 мкг;
  • В1-0023 мг;
  • В2-0,027 мг;
  • В4 - 6,1 мг;
  • В5-0,191 мг;
  • В6-0,038 мг;
  • В9-37 мкг;
  • З-60,9 мг;
  • Е-0,3 мг;
  • Лікопін-1828 мкг;
  • Лютеїн-89 мкг;
  • К – 2,6 мкг;
  • РР-0,357 мг.
Десерт из папайи Макроелементи і мікроелементи:
  • Калій - 182 мг;
  • Мідь – 45 мкг;
  • Магній-21 мг;
  • Кальцій-20 мг;
  • Фосфор-10 мг;
  • Натрій – 8 мг;
  • Марганець-0,04 мг;
  • Селен-0,6 мкг;
  • Залізо-0,25 мг;
  • Цинк-0,08 мг.
Папайя
Папайя не єдиний екзот в наших краях - лічі , рамбутан, мангустін, око дракона, дуріан, кумкват , актинідія( вона ж ківі) , пепіно , мушмула , зизифус , фізаліс , цитрон , бамія . Багато з них вже культивують в присадибних господарствах або як Кімнатні рослини
Замінні і незамінні амінокислоти:
  • Аргінін-0,01 г;
  • Валін-0,01 г;
  • Гістидин-0,005 г;
  • Ізолейцин-0,008 г;
  • Лейцин-0,016 г;
  • Лізин-0,025 г;
  • Метіонін-0,02 г;
  • Треонін-0,011 г;
  • Триптофан-0,08 мг;
  • Фенілаланін-0,009 г;
  • Аланін-0,014 г;
  • Аспарагінова кислота-0,05 г;
  • Гліцин-0,018 г;
  • Глутамінова кислота-0,033 г;
  • Пролін-0,01 г;
  • Серин-0,015 г;
  • Тирозин-0,005 г.
Цветение папайи Жирні кислоти:
  • Омега-3 – 0,047 г;
  • Омега-6 – 0,011 г;
  • Лауринова кислота-0,002 г;
  • Миристиновая-0,013 г;
  • Пальмітинова-0,06 г;
  • Стеаринова-0,004 г;
  • Пальмитолеиновая – 0,038 г;
  • Олеїнова-0,034 г;
  • Лінолева-0,011 г;
  • Ліноленова-0,047 г.
Семена папайи Засвоювані вуглеводи:
  • Фруктоза - 3,73 г;
  • Глюкоза-4,09 г;
  • Моно - і дисахариди-7,82 г.

Серед нутрієнтів також є харчові волокна (1,7 г), вода (88 г) і зола (0,39 г). В цілому папайя складається з 11 г вуглеводів, 0,26 г жирів і 0,47 г білків при калорійності 43 ккал. Плід багато хто вважає дієтичним і вважають за краще його як джерело необхідних організму вітамінів під час дієт.

важливо! М'якоть і насіння незрілих плодів папайї надають протизаплідний дію, а при вживанні у великих кількостях можуть спровокувати аборт.

Чим корисна папайя для організму

Солодкі екзотичні плоди, міцна деревина і листя папайї знайшли своє застосування в багатьох сферах життєдіяльності людини. Наприклад, з кори і листя роблять канати. Фрукти (які, на думку вчених, є ягодами ) в силу своєї поживності рекомендують для лікування ряду недуг. Плоди особливо корисні людям з очними захворюваннями і вагітним. Чем полезна папайя

Для зору

Складові папайї дозволяють працювати на перспективу очей, позбавляючи їх від майбутньої сліпоти. У зрілому віці у людей через специфічні умови роботи часто трапляється дистрофія сітківки очних яблук, що призводить до втрати зору. систематичне вживання м'якоті плодів попереджає розвиток цих процесів, а бета-каротин сприяє поліпшенню роботи очних м'язів.

Під час вагітності

Про користь папайї для вагітних жінок можна говорити без угаву.

По-перше , це справжнє джерело необхідних вітамінів і мінеральних речовин.

По-друге, фолієва кислота в складі плодів попереджає розвиток анемії, нормалізує циркуляцію крові, що особливо важливо для формування здорового плоду.

По-третє , крім стимуляції пильності, фрукт очищає організм від токсичних речовин, не дозволяючи їм накопичуватися.

По-четверте , м'якоть рекомендована тим, у кого на шкірі помітні розтяжки.

Втім, майбутнім мамам з обережністю слід ставитися до вибору корисної ягоди. Справа в тому, що в зелених плодах з твердою шкіркою є у великих кількостях пептин, який провокує інтенсивні скорочення матки, в результаті чого навіть невелика частка з'їденої папайї може спричинити передчасні пологи.Папайя Якщо стиглих жовто-зелених екземплярів немає, а вже дуже хочеться поласувати екзотом, запечіть його в духовці або тушкуйте.

чи знаєте ви? у м'якоті папайї виявлений папаїн, за допомогою якого стародавні індіанці розм'якшували найжорсткіше і, здавалося б, не придатне до вживання м'ясо.

Папайя в кулінарії: як чистити, як їдять і з чим

Ягоди так званого динного дерева часто їдять сирими, оскільки при термічних обробках будь-якого типу все-таки втрачається частина корисних речовин. Запашну м'якоть приємного оранжево-рожевого кольору використовують для приготування салатів і соків.

Також з неї готують джеми , варення , компоти , маринади і навіть морозиво. Кілька крапель соку додають в бульйон, для того щоб волокна м'яса стали ніжними і танули в роті.

Але коли вперше тримаєш в руках подібне диво, незрозуміло, як чистити, а вже тим більше є цю папайю. Для початку зауважимо, що до їстівних частин плода відноситься тільки м'якоть. Шкірку і насіння викидають. Кулінари використовують різні способи очищення ягоди. У більшості випадків цей процес нагадує оброблення дині : плід розрізають навпіл, ложкою видаляють зерна, ділять частини на часточки і видаляють з кожної шкірку.

Інші господині діляться досвідом нарізування внутрішньої частини на квадратики прямо на шкірці часточок. Після проведених маніпуляцій різким рухом зрізається низ прямо на тарілку. А в отримані солодкі фігурки для зручності встромляються шпажки.

Якщо під руками немає ні ножа, ні ложки, якої, до речі, теж можна вибирати м'якоть на тарілку, тоді видалення шкірки і кісточок проводиться руками.

Чи знаєте ви? у деяких країнах Азії насіння папайї використовують в якості чорного перцю.
Тепер розберемося, як їдять папайю. Унікальність екзотичного фрукта-в легкості поєднання його з м'ясними стравами, десертами і овочами . Причому плід смачний як сирої, так і тушкований, смажений або запечений. Наприклад, зелені екзоти розрізають таким чином, щоб з них витік сік, і в подальшому використовують м'якоть в якості кабачків. Саме в цьому випадку м'якоть придатна для смаження, гасіння і варіння. Більш того, цей чудовий фрукт можна запікати, як шашлик, на вогні.

Застосування папайї в народній медицині

Народні знахарі радять настої з суцвіть папайї для лікування простудних захворювань і як відхаркувальний засіб.

Антимікробні властивості молочного соку зелених фруктів використовують для лікування глибоких і погано гояться ран. Наприклад, африканські народи для отримання цього лікувального зілля заготовляють нестиглі папайї. В середньому з однієї такої ягоди можна роздобути близько 10 г рідини, для тривалого зберігання її сушать на сонці до коричневого кольору. А Перуанські народні цілителі говорять про унікальні здібності листя прямо на очах затягувати рубці на шкірі.Сок папайи Існує багато методик схуднення за допомогою цих плодів. Також народна медицина радить з їх допомогою позбавлятися від серцевих недуг, виразок травного тракту, колітів, бронхіальної астми, опіків, дерматитів; вживати їх для налагодження функцій печінки і нормалізації цукру в крові, очищення кишечника, стимуляції імунітету.

Соком лікують шкіру при укусах комах, екземі, знімають біль, а в деяких країнах його призначають при недугах хребта, грижах, остеохондрозі. З насіння народні ескулапи готують глистогінні засоби.

важливо! свіжі папайї потрібно зберігати в холодильнику, але для тривалого заощадження вони не призначені. Через 14 днів плоди втрачають свою корисність.

Як використовують в косметології

У світових масштабах папайя є невід'ємним інгредієнтом в косметичних засобах для обличчя і волосся. У продажу є безліч масок і кремів з отшелушивающим ефектом з екстракту цих плодів. Також витяжки з насіння використовуються в косметології для поліпшення стану епідермісу, регенерації шкіри, видалення пігментації, бородавок, рубців і веснянок.

Нині популярний ензимний пілінг теж проводиться за участю вироблюваних динним деревом кислот. Процедура благотворно впливає на шкіру, звужує пори, видаляє вугровий висип і стимулює виробництво колагену. Після декількох сеансів особа помітно омолоджується, стає чистим, набуває здорового кольору.Применение папайи Але і це не повний перелік дивовижних властивостей чудо-ягід. Не дарма ж аборигени називали папайї»деревами здоров'я". У якісній косметиці з відбілюючим ефектом ви теж обов'язково знайдете витяжку з їх м'якоті. Вона присутня і в шампунях, і в бальзамах для волосся, і навіть в засобах для гоління і зубних пастах.

Папаїн чинить руйнівну дію на кератин, сповільнюючи таким чином небажану рослинність. Ці властивості плодів використовують в серії косметичної продукції по догляду за шкірою після епіляції.

чи знаєте ви? жителі Конго досі обгортають м'ясо в листя папайї, що є альтернативою звичним для нас холодильникам .
Особливу повагу серед дамського суспільства заслужило масло папайї, яке надає зволожуючий, очищаючий і антибактеріальний ефект. Воно легко вбирається в шари епідермісу і у взаємозв'язку з папаїном нормалізує роботу сальних залоз. Косметологи рекомендують його для догляду за нормальною і жирною шкірою обличчя.

Жінки, які регулярно роблять маски для волосся маслом цих плодів, можуть похвалитися пишною, дихаючої здоров'ям копицею. Рідина лікує пошкоджені посічені кінчики, зміцнює волосяні фолікули і живить їх. Для отримання ефекту достатньо кількох крапель, доданих до основних засобів по догляду.

Протипоказання

Екзотична папайя може і нашкодити, особливо тим, хто не вміє вибирати стиглі якісні плоди і схильний до алергічних реакцій, інших протипоказань немає. Особливо слід побоюватися зелених ягід – їх сік і м'якоть отруйні . Потрапляючи в організм, вони провокують сильне отруєння, різі внизу живота, розлад шлунка і алергію. У великих кількостях речовина перетворюється в сильнодіючий отрута.

багато здавна відомі і звичні рослини виявляється мають масу корисних властивостей варто лише придивитися до кропиві , клену , каланхое , чорній Малині , буряках , навіть бадилля , луку , моркви , яблукам , білої акації , осоту , портулаку , гороху , сливі , мальве , Лебеді , квасолі , горобині червоній , чорної , груші , петрушці , кропу і до багатьох інших-і вміло застосовуючи їх за призначенням можна істотно поліпшити своє здоров'я

Тому на стіл повинні потрапляти тільки стиглі фрукти з м'якою або пружною шкіркою, обов'язково жовто-зеленого або оранжевого кольору і з рожевою ніжною внутрішністю. Сік-білого кольору і однорідної консистенції. Якщо він водянистий і втратив колір, таку папайю краще не їсти. При найменших сумнівах в зрілості екзота приготуйте з нього смажене, парене або варене блюдо.


Зараз читають
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Чи можна кроликам перловку: в чому користь і шкода, як давати
Перловка для кроликів — чи можна давати цю крупу, чим вона корисна, з як ...
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: опис породи, особливості змісту, розведення
Російський горностаєвий кролик: Походження, зовнішній вигляд, переваги п ...
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Полуниця «Кардинал»: опис сорту, особливості вирощування та догляду, фото
Все про сорт полуниці «Кардинал»: опис, способи розмноження і посадки, з ...
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Застосування йошти: користь і шкода для здоров'я
Йошта – це назва високого плодового чагарнику з чорними ягодами, розміро ...
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горщику
Секрети вирощування цинії в горшке
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерия: правильна посадка і особливості догляду
Альстромерія: правильна посадка і особливості ухода
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислиці
Опис і фото найпопулярніших видів кислицы
Новое youtube видео