Назад
Що можна смачно приготувати з часникових стрілок: рецепти, фото

Навигация по разделу

Готуємо часникові стрілки: рецепти страв, заморожені, смажені

Стрелки чеснокаНапевно для багатьох людей наша стаття буде цікавою, оскільки мало хто знає, що з часникових стрілок можна приготувати дуже смачні і оригінальні страви. На початку літа часник випускає квітконоси, які городники в обов'язковому порядку видаляють, щоб отримати вдалий урожай у вигляді великих головок.

Більшість просто відправляють їх у відро для сміття. Ми ж пропонуємо задіяти зелені пагони в кулінарії і наводимо добірку рецептів того, що можна приготувати з часникових стрілок.


Як готувати стрілки часнику

Стрілки часнику - це наземна частина рослини, яка представляє собою довгі зелені «трубочки». З'являються вони в червні. Після того як досягнуть довжини 10-15 см, їх необхідно обламати, щоб всі поживні речовини йшли на розвиток часникових головок.

Із зеленої частини часнику можна приготувати величезну кількість смачних і корисних страв. З них можна зварити соус, додати в салат, їх можна посмажити, відварити в супі, замаринувати, приготувати особливим способом по-корейськи, по-китайськи або заквасити.

вживання стрілок часнику може принести як користь так і шкоду організму, дізнайтеся, кому можна їсти стрілки часнику, а кому не варто.

Стрелки чеснока ростуть квітконоси всього лише 2 тижні. зрозуміло, термін придатності у них дуже маленький, проте їх можна заготовити про запас — законсервувати або заморозити, приготувати з них масло, щоб в зимовий період, що характеризується частими епідеміями вірусних інфекцій, споживати вітамінний продукт і лікувальний засіб.

Часникові стрілки покращують травлення, діяльність кишечника, запобігають розвитку атеросклерозу, гіпертонії, інфекційних хвороб. Вони здатні навіть вбити дизентерійну паличку, стафілокок, різні патогенні грибки.

Чи знаєте ви? часник належить до одного з найстаріших рослин, яке окультурили приблизно 6 тисяч років тому. Імовірно, вперше це зробили в Середній Азії. А вже з цієї місцевості рослина поширилася до стародавніх греків, єгиптян і римлян. На територію сучасної Росії часник завезли візантійці.

Рецепти приготування страв

Нижче ви знайдете список страв, одним з інгредієнтів яких є часникові стрілки. Також ми пропонуємо вам рекомендації, як заготовити їх на зиму.Стрелки чеснока

Заморожені

Найкращим способом зберігання овочів і зелені в зимовий період є заморозка. У такому вигляді зелена частина часнику зберігає більшу частину своїх вітамінів, привабливий зовнішній вигляд, колір і масу. Причому при заморожуванні у зелені йде різкий смак і гіркоту, властиві часнику.

Пропонуємо вам ознайомитися з покроковою інструкцією правильної заморозки часникових квітконосів.

Інвентар:

  • Ніж або ножиці;
  • Каструля;
  • Ложка;
  • Пакети або контейнери для заморозки.
Інгредієнт:
  • Часникові пагони;
  • Сіль.
Стрелки чеснока

Спосіб приготування:

  1. Зелені квітконоси добре промиваємо під водою.
  2. Зрізаємо верхню частину, де формуються суцвіття.
  3. Зелень, що залишилася нарізаємо шматочками по 3-5 см.
  4. Ставимо каструлю з водою на грубку і доводимо до кипіння.
  5. Окріп подсаливаем.
  6. Поміщаємо зелень.
  7. Варимо 5 хвилин.
  8. Зливаємо воду.
  9. Зелені "трубочки" охолоджуємо.
  10. Поміщаємо їх в пакети або лотки. Пакети зав'язуємо. Контейнери закриваємо кришками.
  11. Відправляємо в морозильну камеру.

У зимовий час пагони годі й розморожувати, а відразу поміщати на розігріту сковороду з рослинним маслом для приготування гарячої закуски. Буде потрібно лише обсмажити цибулю і додати сметану.

Зберігати заморожені пагони можна протягом 10 місяців. Повторна заморозка заборонена.

важливо! стрілки часнику не рекомендується вживати людям, які мають серйозні захворювання нирок, в тому числі жовчнокам'яну хворобу, проблеми з кишечником, виразку шлунка.

Відео: як заморозити часникові стрілки

Смажені

Приготувавши смажені часникові стрілки, Ви, безсумнівно, будете здивовані, наскільки це блюдо просте, ароматне і смачне одночасно. Смак його дещо нагадує гриби, обсмажені з часником. Воно відмінно доповнить страви з картоплі, рису, м'яса.

Інвентар:

  • Ніж;
  • Сковорода;
  • Лопатка для помішування.

Інгредієнти:

  • Часникові квітконоси-0,5 кг;
  • Рослинна олія (кукурудзяна, соняшникова, оливкова, кунжутна) - 4 великі ложки;
  • Сіль, перець-за смаком.
Жареные чесночные стрелки

Спосіб приготування:

  1. Часникові пагони моєму.
  2. Поміщаємо на паперовий рушник з метою просушування.
  3. Нарізаємо шматочками по 6-7 см.
  4. Розігріваємо сковороду, додаємо масло. Вогонь робимо малим.
  5. Поміщаємо пагони.
  6. Смажимо 5-7 хвилин, при цьому безперервно заважаємо.
  7. Додаємо сіль, перець. За бажанням — сік лимона, цедру.
У ще одному варіанті, перед тим як обсмажити часникові пагони, їх відварюють в підсоленій воді протягом 5 хвилин. В процесі 15-хвилинної смаження додають соєвий соус (50 мл). Після зняття з вогню домішують кунжут (порошок), червоний мелений перець (на кінчику ножа).

чи знаєте ви? на честь часнику американці назвали одне зі своїх міст. Чикаго-в перекладі з індіанської мови означає»дикий часник".

Відео: смажені часникові стрілки

По-корейськи

Інвентар:

  • Ніж;
  • Сковорода;
  • Лопатка для помішування.
Інгредієнт:
  • Зелені квітконоси часнику-2-3 пучка;
  • Рослинна олія — 40-50 мл;
  • Сіль, перець-за смаком;
  • Приправа для корейської моркви - 1 велика ложка;
  • Лавровий лист-3-4 штуки;
  • Цукровий пісок-половина великої ложки;
  • Оцет яблучний-1 велика ложка.
Чесночные стрелки по-корейски

Про користь зелені багато сказано, дізнайтеся, як заготовити кріп , кінзу , петрушку , зелена цибуля , щавель на зиму .

Спосіб приготування:

  1. Часникові квітконоси моєму.
  2. Видаляємо з них верхівки.
  3. Ріжемо ножем на шматочки по 6-7 см.
  4. Розігріваємо сковороду, додаємо масло.
  5. Поміщаємо пагони.
  6. Тримаємо на сковороді 5 хвилин при слабкому вогні, при цьому безперервно заважаємо.
  7. Додаємо сіль, перець, приправу, «лаврушку», цукор, оцет.

Відео: Як приготувати часникові стрілки по-корейськи

Мариновані стрілки

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка;
  • Банки.

Інгредієнти:

  • Зелені квітконоси часнику - 1 кг;
  • Вода-700 мл;
  • Цукровий пісок-півсклянки;
  • Оцет (яблучний) - ¼ склянки;
  • Сіль-1 велика ложка;
  • Томатна паста-500 г;
  • Перець горошком, лавровий лист, зерна гірчиці — за бажанням і смаком.
Стрелки чеснока спосіб приготування:
  1. Готуємо маринад-кип'ятимо воду і поміщаємо в неї цукор, сіль. Через деякий час-томатну пасту.
  2. Квітконоси добре миємо, сушимо і ріжемо шматочками.
  3. Поміщаємо їх в маринад.
  4. Варимо в киплячій воді 15 хвилин.
  5. Вливаємо оцет.
  6. Тримаємо на печі до моменту, поки рідина не закипить.
  7. Поміщаємо в банки.
  8. Закриваємо кришками.

чи знаєте ви? позбутися від різкого запаху часнику з рота після його вживання допоможе молоко, жирний молочний продукт або петрушка в поєднанні з корицею.

Відео: як замаринувати стрілки часнику

Квашені

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка;
  • Банки.
Інгредієнт:
  • Зелені часникові квітконоси-0,5 кг;
  • Кріп-3 гілки;
  • Вода-1,5 склянки;
  • Сіль-1 велика ложка;
  • Оцет (4%) - 1,5 великі ложки.
Стрелки чеснока

Спосіб приготування:

  1. Стрілки помити і посікти шматочками по 3-6 см.
  2. Закип'ятити воду і покласти в них шматочки на 2-3 хвилини.
  3. Потім перенести стрілки в холодну воду.
  4. У банку або бутель помістити 2 гілки кропу.
  5. Укласти стрілки.
  6. Коли банку буде заповнена, покласти залишився кріп.
  7. Підготувати розсіл: помістити в гарячу воду сіль для розчинення, додати оцет.
  8. Розсіл охолодити і залити стрілки.
  9. Банку закрити тарілкою і поставити гніт.
  10. Тримати при кімнатній температурі 12-14 днів.
  11. Протягом усього часу знімати пінку, додавати розсіл.
  12. Квашені стрілки часнику відправити на зберігання в холодильник.
Квашенные стрелки чеснока

З морквою

Інвентар:

  • Ніж;
  • Сковорода;
  • Лопатка для помішування.

Інгредієнти:

  • Зелені пагони часнику-0,5 кг;
  • Морква - 2 штуки;
  • Цибуля ріпчаста-2 головки;
  • Рослинна олія-7 великих ложок;
  • Сіль, перець, спеції - за смаком.
Чесночные стрелки с морковью и луком

Спосіб приготування:

  1. Квітконоси обполоснути водою і висушити.
  2. Порізати на шматки по 5-7 см.
  3. Цибулю нарізати півкільцями.
  4. Морква крупно натерти.
  5. Сковороду розігріти.
  6. Додати масло.
  7. Помістити на сковороду цибулю і обсмажити його до золотистого кольору.
  8. Додати моркву.
  9. Обсмажити овочі 10 хвилин, безперервно помішуючи.
  10. Додати порізані квітконоси.
  11. Всипати сіль, перець, спеції.
  12. Смажити до готовності.
  13. Перед подачею на стіл прикрасити свіжою зеленню.

важливо! часникові стрілки необхідно готувати, поки вони ще м'які. Загрубілі пагони в їжу не придатні, оскільки стають волокнистими і жорсткими. Після того як їх зрізають, термін їх придатності — не довше 7 днів.

Відео: Як приготувати часникові стрілки з морквою і цибулею

Суп

Є кілька варіантів приготування супу-звичайний і пюре. Ми пропонуємо вам спробувати обидва рецепти.

Суп з куркою.

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка.
Інгредієнт:
  • Бульйон з курки - 1,5 л;
  • Часникові стрілки-2-3 пучка;
  • Рис-100 г;
  • Морква-1 штука;
  • Цибулина-1 штука;
  • Сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Квітконоси помити і нарізувати шматочками по 2-3 см.
  2. Рис промити до прозорої води.
  3. Моркву нарізати кружальцями.
  4. Цибулю подрібнити.
  5. Бульйон закип'ятити і посолити.
  6. Помістити в нього стрілки, рис, морква, цибуля.
  7. Варити 20 хвилин.
  8. Подавати зі сметаною.

Куриный суп с чесночными стрелками

Суп-пюре.

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка.
Інгредієнт:
  • Часникові квітконоси подрібнені-півсклянки;
  • Цибуля-порей — 1 штука;
  • Рослинна олія (бажано оливкова) - 1 велика ложка;
  • Часник-2 зубчики;
  • Гарбуз-1 кг;
  • Чорний перець мелений-чверть чайної ложки;
  • Сіль - за смаком;
  • Соєвий соус - 2 великі ложки.
спосіб приготування супу-пюре:
  1. Попередньо готуємо бульйон з овочів.
  2. Часникові пагони миємо й просушуємо, дрібно нарізаємо.
  3. Подрібнюємо цибулю.
  4. Поміщаємо його в каструлю, в попередньо підігріте масло.
  5. Тушкуємо 6 хвилин.
  6. Часник подрібнюємо, всипаємо в каструлю.
  7. Гарбуз ріжемо кубиками по 2 см.поміщаємо до овочів.
  8. Вливаємо бульйон.
  9. Солимо, перчимо.
  10. Тримаємо на плиті, поки рідина не закипить.
  11. Тушкуємо на слабкому вогні до того моменту, поки гарбуз не розм'якшиться (приблизно півгодини).
  12. Вливаємо соєвий соус.
  13. Суп охолоджуємо. Збиваємо блендером.
Суп-пюре

Закриваємо на зиму

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка;
  • Банки.

Інгредієнти:

  • Зелені часникові квітконоси — 1 кг;
  • Вода-1 л;
  • Цукровий пісок-50 г;
  • Оцет (9%) - 100 мл;
  • Сіль-50 г;
  • Перець горошком, лавровий лист, зерна гірчиці — за бажанням і смаком.
Стрелки чеснока на зиму

дізнайтеся, як закрити аджику , пікулі , овочеве асорті на зиму.

Спосіб приготування:

  1. Молоді пагони помити, висушити і нарізувати шматками 5-6 см.
  2. Помістити в киплячу воду і проварити 2 хвилини.
  3. Остудити.
  4. Банки простерилізувати.
  5. На дно помістити перець, «лаврушку», гірчицю.
  6. Щільно заповнити банки стрілками.
  7. Приготувати маринад: вода + цукор + сіль + оцет.
  8. Залити в банки. Простерилізувати 5 хвилин.
  9. Закатати кришками.
  10. Перевернути ємності догори дном.
  11. Дати охолонути.
  12. Помістити на зберігання в місце з прохолодною температурою, куди не проникають сонячні промені.

важливо! закривати стрілки бажано в півлітровій тарі, щоб після відкриття заготовку відразу ж вжити і не зберігати у відкритому вигляді .

Відео: заготівля часникових стрілок на зиму

Без стерилізації

Інвентар:

  • Ніж;
  • Каструля;
  • Ложка;
  • Банки.
Інгредієнт:
  • Часникові стрілки - 1 кг;
  • Вода-1 л;
  • Цукровий пісок-50 г;
  • Оцет (9%) - 100 мл;
  • Сіль — 50 г.
Чесночные стрелки

Спосіб приготування:

  1. Часникові квітконоси поміщаємо в киплячу воду.
  2. Проварюємо їх 1-2 хвилини.
  3. Зливаємо гарячу рідину і заливаємо в ємність холодну воду.
  4. Коли пагони охолонуть, розподіляємо їх по банках.
  5. У воду поміщаємо сіль і цукор.
  6. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  7. Варимо 2 хвилини.
  8. Знімаємо з вогню, вливаємо оцет.
  9. Банки доверху заповнюємо гарячим маринадом.
  10. Закриваємо закручуються або поліетиленовими кришками.
  11. Продукт зберігаємо в холодильнику близько 7 днів.
  12. Потім переміщаємо заготовки в підвал або інше холодне приміщення.
відео: як приготувати часникові стрілки без стерилізації

Сподіваємося, Після прочитання нашої статті ви більше не будете викидати такий цінний продукт, як часникові стрілки. Спробуйте приготувати з них різні страви. З перерахованих вище Напевно ви знайдете будь-яке собі до душі. А можливо, і не одне. Крім описаних рецептів, часникові пагони також готують в томаті, в сметані, з додаванням овочів, сиру, у вигляді масла, паштету, в омлеті. Їх гасять, додають до курки, свинячим реберцям.


Зараз читають
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Все про криптантус: ботанічний опис, правила вирощування, розмноження та ...
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Опису екстер'єру і продуктивних особливостей корів породи Шароле. Їх пер ...
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: терміни і умови, розмноження живцями і їх заготівля, уко ...
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Скумпія: посадка і догляд, види, розмноження. Особливості догляду за рос ...
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
Все про протигрибковий препарат Ордан: рекомендації агрохіміків, інструк ...
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - південної олійної культури
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичного растения
Новое youtube видео