Назад
Варення з пасльону: користь, рецепт приготування покроково, фото

Навигация по разделу

Як приготувати варення з пасльону: рецепт приготування

Варенье из пасленаЛюди здавна знали про лікарські та поживні властивості пасльону чорного і навчилися застосовувати його рослинну сировину і плоди в народній медицині, а також готувати з ягід соуси, варення, повидло і начинки для здоби. У даній статті ми розповімо, як приготувати варення з цих плодів, а також про його користь для організму.


Опис

Паслін чорний є однорічним трав'янистою рослиною висотою до одного метра, яке зустрічається всюди на Євразійському континенті, крім північних районів. Його улюблені місця зростання-городи, сади, ріллі, береги водойм. Стебла у рослин прямостоячі, гіллясті, слабоопушенние. Є чергові загострено-овальні листки до 13 сантиметрів в довжину і до 8 сантиметрів завширшки.

Паслен

Невеликі білі квіти скупчені в схилені суцвіття у вигляді парасольок. Плоди зустрічаються чорні, іноді білі і зелені, круглі, розміром до 1 сантиметра і дуже соковиті. Період цвітіння-всі літні місяці, плодоношення починається в липні і закінчується в жовтні.

важливо! Всі частини пасльону чорного, крім повністю дозрілих ягід, мають отруйні властивості, тому неприпустимо самолікування цією лікарською рослиною. Препарати на основі цієї рослини повинні призначатися тільки лікарем, і вживати їх потрібно строго по призначеної дозуванні.

У ягодах, траві і листі рослини виявлено високий вміст наступних елементів:

Паслен

  • Фарбувальних і дубильних речовин;
  • Каротину;
  • Сахаров;
  • Органічних кислот;
  • Дулькамаріна (гіркий глікозид);
  • Глікоалкалоїдів (соланін, солацеїн).

Через лікувальних якостей паслін зарахований до лікарських рослин. плоди мають такі цілющі властивості:

Паслен

  • Жовчогінний;
  • Жарознижуюче;
  • Протизапальний;
  • Відхаркувальний;
  • Протиревматичне;
  • Заспокійливе;
  • Сечогінний;
  • Дезінфікуючий;
  • Очищаюче.

як і паслін жарознижувальними властивостями володіє: лох сріблястий , барбарис , родіола рожева , таволга , ожина , калина , кизил , Верес , терен .

Вживати ягоди, а також надземну частину рослини у вигляді відварів, настоїв і соку рекомендують при наступних порушеннях здоров'я:

Паслен

  • Атеросклерозі;
  • Диспепсії;
  • Гіпертонії;
  • Хворобах сечостатевої системи;
  • Епілепсії;
  • Шкірних захворюваннях;
  • Розладах нервової системи;
  • Онкозахворюваннях крові (лейкоз);
  • Больових синдромах;
  • Пієліті;
  • Запаленнях горла;
  • Гнояться яснах.

Маззю з листків рослини виліковують:

  • Лишаї;
  • Фурункули;
  • Виразки і гнійні рани.

Чи знаєте ви? англійським професором віком Моррісом (інститут харчових досліджень Великобританії) доведена здатність пектинів, що знаходяться в варення з яблук, слив, абрикосів, чорної смородини і пасльону, блокувати зростання онкоклітин, завдяки знаходиться в них білку галектину-3.

Користь варення з пасльону

Описаними вище корисними якостями рослини володіють і продукти харчування з нього, зокрема, пасльонове варення. у численних збірниках рецептів народної медицини радиться щодня вживати до п'яти столових ложок варення з цих соковитих плодів при наступних показаннях:

Польза варенья

  • Очищення організму від шлаків;
  • Як загальнозміцнюючий засіб;
  • Регуляція артеріального тиску;
  • Як засіб від запорів;
  • Як протизапальний;
  • Засіб, що поліпшує склад крові;
  • Легке заспокійливе;
  • При частих головних болях;
  • При стресах;
  • У профілактиці шлунково-кишкових отруєнь (натуральний сорбент).

Інгредієнти

Тепер безпосередньо розповімо, як приготувати ці цілющі ласощі. Спочатку вкажемо необхідні інгредієнти для варення, а також, який посуд і інструменти будуть потрібні.

Варенье из паслена

Вам будуть потрібні:

  • 1,5 кілограма стиглих плодів;
  • 1,5 кілограма цукру;
  • Друшляк або сито для промивання ягід;
  • Ємність з кришкою для варіння варення (Каструля з нержавіючої сталі);
  • Шумівка для зняття пінки з поверхні варення в процесі його приготування;
  • Ложка для перемішування ягід;
  • Стерилізовані 0,5-літрові банки;
  • Стерилізовані консервні кришки;
  • Закаточная машинка.

чи знаєте ви? до сімейства пасльонових належать приблизно 1400 видів рослин, а одне окреме рослина пасльону за один сезон здатне зробити більше тридцяти тисяч насіння.

Приготування варення покроково

Далі-покроковий рецепт приготування продукту:

  1. Зібрані ягоди перебрати від листочків і зіпсованих або недостиглих плодів, покласти в сито або друшляк, і промити під проточною водою. Дати воді повністю стекти.
  2. Приготовление варенья
  3. На дно каструлі насипати цукор і розрівняти ложкою, щоб вийшов шар приблизно в 1 см.
  4. Приготовление варенья
  5. Далі на шар цукру насипати шар ягід і розрівняти.
  6. Приготовление варенья
  7. Чергувати шари цукру і ягід, розрівнюючи їх ложкою.
  8. Приготовление варенья
  9. Верхній шар з ягід також посипати шаром цукру і вирівняти поверхню.
  10. Приготовление варенья
  11. Накрити кришкою і залишити для виділення соку на 8-10 годин.
  12. Приготовление варенья
  13. Після закінчення цього часу перемішати ягоди з соком, що виділився і залишками не розчинився цукру.
  14. Приготовление варенья
  15. Поставити на плиту і включити середній вогонь, помішуючи суміш.
  16. Приготовление варенья
  17. З моменту закипання зменшити вогонь і варити 20-30 хвилин, постійно його помішуючи і знімаючи шумівкою піднялася пінку.
  18. Приготовление варенья
  19. Розлити готовий десерт по стерилізованим баночках і закатати їх за допомогою закаточной машинки прокип'яченими консервними кришками.
  20. Приготовление варенья

Відео: варення з пасльону

важливо! варення з пасльону досить калорійно — на 100 грам продукту припадає близько 220 кілокалорій, тому часте вживання цих ласощів не бажано для осіб, які прагнуть до зниження ваги.

Рецепти варення з пасльону з іншими інгредієнтами

Щоб посилити цілющу дію варення з пасльону на організм, а також поліпшити його смакові якості, можна готувати ці ласощі з додаванням інших корисних продуктів, наприклад, цедри лимона і айви. Далі наводимо рецепти приготування десерту з поєднанням зазначених інгредієнтів.

Варення з пасльону з цедрою лимона

Склад продуктів:

  • 1 кілограм плодів пасльону;
  • 1 кілограм цукрового піску;
  • Цедра 1 лимона, натерта на дрібній тертці;
  • Сік 1 лимона;
  • 1-2 пакетика ванільного цукру.

Варенье из паслена с цедрой лимона

Процес приготування:

  1. Перебрати ягоди, промити під проточною водою і дати воді стекти.
  2. Пересипати плоди в каструлю і змішати з цукром. Дати постояти 10 годин.
  3. Перемішати вміст каструлі і варити в 2-3 прийоми по 5 хвилин, з проміжком між прийомами о п'ятій годині, постійно помішуючи і знімаючи пінку.
  4. При останній варінні додати натерту на дрібній тертці цедру лимона, а також віджатий з нього сік.
  5. Перед тим як зняти з вогню каструлю з готовим продуктом, в нього потрібно додати ванільний цукор і все перемішати.
  6. Перелити варення в банки і закатати.

важливо! у стиглих ягодах пасльону шкідлива речовина соланін практично відсутня, тому вживати в їжу допустимо лише повністю дозрілі плоди.

Варення з пасльону з айвою

Інгредієнти:

  • 1 кілограм ягід пасльону;
  • 1,5 кілограма цукру;
  • 1,5 склянки води очищеної;
  • 6 штук плодів айви середнього розміру;
  • 1 лимон;
  • 1 жменька ягід барбарису (за бажанням);
  • Ванілін на кінчику ножа.

Варенье из паслена с айвой

Покрокова інструкція:

  1. Ягоди перебрати, помити під проточною водою в друшляку і дати просохнути.
  2. Айву помити, почистити від шкірки, натерти на середній терці.
  3. Лимон помити і перекрутити на м'ясорубці разом з цедрою.
  4. Змішати паслін, терту айву, перекручений лимон і додати в суміш плоди барбарису.
  5. Залишити настоятися протягом 5 годин.
  6. Висипати цукор і влити воду, перемішати і варити 30 хвилин на середньому вогні.
  7. Зняти з плити і дати постояти ще 12 годин.
  8. Після закінчення зазначеного часу знову поставити на вогонь і проварити ще 30 хвилин.
  9. В кінці приготування додати ваніль.
  10. Розлити готовий гарячий продукт по банках і закатати.

З чим подавати

Варення за вказаними вище рецептами виходить в міру густим і ароматним. його можна вживати як в чистому вигляді, запиваючи чаєм або молоком, так і додавати в якості начинки в пироги, сирні запіканки, загортати в тонкі млинці і додавати в десерти і морозиво.

важливо! протипоказанням до вживання лікарських засобів з пасльону є індивідуальна непереносимість, дитячий вік до 5 років, вагітність і період лактації.

Таким чином, в медичних цілях застосовується не тільки свіжий паслін, а й солодкі десерти з його соковитих ягід. Спробуйте приготувати варення з цих ягід за нашими рецептами, і ви переконаєтеся, що його вживання буде підтримувати ваше здоров'я в хорошому стані.


Зараз читають
Цикада-це співаюча Комаха! Спосіб життя, середовище проживання
Цикада-це співаюча Комаха! Спосіб життя, середовище проживання
Цикади співочі: опис комахи, види; середовище проживання і поширення; ци ...
Курильський чай, або перстач: види і сорти рослини
Курильський чай, або перстач: види і сорти рослини
Курильський чай, або перстач: види і сорти растения
Особливості вирощування та догляду за незабудками
Особливості вирощування та догляду за незабудками
Особливості вирощування та догляду за незабудками
Золотисті кавуни з'являться у Великобританії до Різдва
Золотисті кавуни з'являться у Великобританії до Різдва
Рідкісні золотисті кавуни замість звичайних зелених вперше потраплять на ...
Вінницький фермер вирощує гігантські елітні гарбуза
Вінницький фермер вирощує гігантські елітні гарбуза
Житель Мурованокуриловецького району Вінницької області, екс-військовосл ...
Новое youtube видео