Назад
Бекмес: опис, корисні властивості, рецепти і способи приготування

Навигация по разделу

Що таке бекмес, в чому користь і як приготувати

БекмесСоки та інші продукти переробки ягід і фруктів з'явилися відразу ж, як тільки люди стали цілеспрямовано вирощувати фруктові дерева. Урожай не міг зберігатися вічно, що призводило до виникнення різних способів його переробки. Смачний патокообразний бекмес-це концентрований фруктовий сік, приготований без додавання цукру. Дуже популярний в районах розвитку виноградарства. Про те, як з'явився бекмес, способах його приготування і користь для організму і піде мова в цій статті.


Бекмес-що це

Слово бекмес тюркського походження, походить від bekmez і позначає виноградний сік. у міру поширення осілих племен в інші регіони слово bekmez зазнавало фонетичні зміни. Тому в східних районах Туреччини цей сік називається рекмез.

Бекмес готували з усіх плодів, які в достатку виростали навколо: винограду, тута, кавунів, динь, груш, айви, яблук та інших фруктів і овочів. Виноградний сік, приготований упариванием, називається дошаб. Після випарювання сік набуває густу медову консистенцію-це і є бекмес. Використовується бекмес як окремий десерт і в складі кондитерських виробів і напоїв. Бекмес

чи знаєте ви? майже половину страв східної кухні складають випічка та солодощі. При цьому бекмес використовується в 10% страв з категорії напої та солодощі.

Історія походження

5-7 тисяч років тому в Середній Азії, Закавказзі, Месопотамії та Єгипті процвітали перші центри виноградарства. Серед способів переробки винограду з'явилися виноробство і виготовлення солодких безалкогольних напоїв з винограду. Ймовірно, перший бекмес вийшов у недбайливої Перської господині, яка залишила випарений сік на сонці і забула про нього. Саме так вийшов «сонячний бекмес».

Способи приготування

Сьогодні існують два різновиди цього десерту:

  • Випаровується на сонці;
  • Випаровується на вогні.
Бекмес

Сучасна рецептура пропонує різні види приготування десерту з використанням динь, кавунів, плодів тутового дерева і винограду. Можна знайти рецепти приготування на сучасній кухні і старовинні способи приготування на багатті.

чи знаєте ви? При випаровуванні в соку відбуваються хімічні реакції: знижується рівень кислотності, зміняться кольоровість, частина сахарози розпадається з утворенням органічних кислот. Все це підвищує цінність випареного продукту.

Рецепт приготування

Для приготування бекмеса беруть все ягоди, з яких готуватимуть цей сік. Старовинний спосіб приготування бекмеса виглядав таким чином:

  1. Ягоди повинні були повністю дозріти і могли навіть переспіти.
  2. Плоди тутового дерева струшували на великий тканинний полотно.Плоды стряхиваем на тканевый холст
  3. Разом з плодами падали дрібні гілочки, листя.
  4. Всі разом складали в ємність, в якій готувався цей напій.Все складываем в емкость
  5. Ставили на повільний вогонь і нагрівали.Ставим на медленный огонь и нагреваем
  6. З моменту закипання суміш періодично помішували.Смесь периодически помешиваем
  7. Як тільки вода википала, суміш остуджували і викладали в полотняний мішечок, щоб віджати сік.Смесь выкладываем в мешочек
  8. Сік повертали на вогонь і продовжували варити до необхідної густоти.Сок возвращаем на огонь
  9. Потім суміш проціджували і розливали в ємності для зберігання.Смесь процеживаем
  10. Кінцевий продукт-густий сироп чорного кольору.Густой сироп черного цвета

З шовковиці

Плоди шовковиці, або тутового дерева, для приготування бекмеса збирають вже переспілими. Можна попередньо віджати сік з плодів, а потім починати виварювати сік. Приготування бекмеса з шовковиці:

  1. Промити ягоди.
  2. Віджати сік.
  3. Довести до кипіння.
  4. Відстояти сік і відцідити через подвійну марлю.
  5. Поставити на вогонь і уварити на 50%.
  6. Зберігати в чистих банках в прохолодному місці.
шовковиця-справжнє джерело вітамінів для нашого здоров'я. Дізнаватися користь і шкода шовковиці для здоров'я людини.
Шелковица

З винограду

Сучасна рецептура пропонує наступну інструкцію з приготування бекмеса з винограду:

  1. Зібраний стиглий виноград промити.
  2. Викласти в ємність для варіння.
  3. На дно ємності налити близько склянки води.
  4. Відварити виноград, помішуючи дерев'яною лопаткою.
  5. Процідити відвар разом з виноградом через сито.
  6. Знову проварити 5-10 хв.
  7. Помістити на водяну баню і уварювати до зменшення в обсязі в 2 рази.
  8. Готовий бекмес розлити по банках.
  9. Дати охолонути.
  10. Зберігати в чистих баночках.
готовий бекмес можна їсти окремо як варення і додавати в чай, а також в випічку замість меду.
Ви можете поласувати виноградом, приготувавши його різними способами. Читайте як приготувати родзинки, сік, біле сухе вино, чачу, наливку, варення і оцет з винограду в домашніх умовах.
Виноград

Корисні властивості

Властивості будь-яких соків або соковмісних продуктів обумовлені наявністю мінералів, органічних кислот і вітамінів в плодах, які використовувалися для його приготування. Відсутність цукру підвищує мінеральну цінність цього напою в порівнянні з цукровими сиропами. У 100 г продукту є 17 г вуглеводів і повністю відсутні білки і жири. Калорійність продукту - 68 кКал. Бекмес є джерелом енергії, тому рекомендується вживати 1 ложку цього напою на сніданок.

Виготовлений з винограду бекмес робить позитивний вплив на систему кровообігу, підвищує апетит, сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи. Тутовий зміцнює імунітет і є засобом, що запобігає респіраторні захворювання. Також може вживатися для нормалізації тиску.

Бекмес

Лікувальні властивості

Продукт має такі цілющі властивості:

  • Загальне зміцнення організму;
  • Підвищення рівня енергії;
  • Профілактика зараження вірусами та інфекціями;
  • Сприяє відновним процесам в організмі;
  • Бере участь в регулюванні роботи різних систем організму;
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Підвищує сексуальну активність.

Всі види бекмеса корисні у відновленні організму після хвороб, можуть застосовуватися в харчуванні людей, схильних до алергії. Є альтернативою бджолиному меду в медичному харчуванні.Бекмес

Шкода і протипоказання

Бекмес не має протипоказань і є гіпоалергенним продуктом. З обережністю потрібно вводити продукт в раціон тим, у кого є алергія на фрукти або ягоди, з яких виготовлений конкретний напій.

важливо! не рекомендується до застосування діабетиками через високий вміст фруктози. Діабетик може отримати різке підвищення цукру в крові за рахунок великої кількості фруктози.

Застосування в кулінарії

Оскільки бекмес є концентрованим випареним соком, то базове його вживання в кулінарії — це приготування різних напоїв на його основі: компотів, киселів, морсу та інших. Можливо вживання в рецептах випічки для заміни меду або цукру. У кондитерських виробах найчастіше застосовується в печиво, пирогах, кексах, щербетах, рахат-лукумі та інших солодощах. Як і з фруктових соків, з бекмеса роблять:

  • Варення;
  • Мед Кавуновий.
Мед арбузный

Правила зберігання

Правил для зберігання небагато, і вони практично такі ж, як у патоки:

  • Ємність для зберігання бекмеса обов'язково повинна бути чистою і бажано скляною;
  • Продукт повинен бути добре захищений від впливу прямих сонячних променів;
  • Оптимальна температура зберігання + 10 ° C може бути забезпечена в підвальних приміщеннях;
  • Термін зберігання - 12 місяців.
важливо! деякі види надзвичайно поживні і містять багато глюкози і фруктози. Використовувати в дитячому харчуванні потрібно дуже акуратно, так як у дітей можливе виникнення алергії на новий продукт.

У світі існує величезна безліч різних корисних напоїв. Розширюючи знання про корисні і лікувальні властивості, способи приготування і застосування, ви не тільки внесете різноманітність в щоденне меню, але і зможете регулювати діяльність організму природними засобами.

Відео: густий сироп бекмез-джерело енергії

Відгуки з інтернету про бекмес

зварила бекмес, точніше, намагалася зварити, тому що не все гладко пройшло. По-перше, у всіх рецептах написано, що уварювати треба до 1/3 обсягу. У мене було близько 18 л відфільтрованого соку, зараз від них залишилося не більше 5 літрів, рідина, в принципі, загусла, але до консистенції меду не дотягує. По-друге, в отриманому сиропі з'явилися якісь дрібні кристалики, в воді не розчиняються, на зубах скриплять. Я так розумію, це випали якісь солі. У зв'язку з цим два питання: 1) Чому у мене не вийшов густий сироп - виноград не той? (сорти не знаю, білий, столовий, судячи з усього), 2) Чи можна якось видалити ці кристали і чи не небезпечні вони для здоров'я оточуючих? А то я вже їх наїлася, поки пробувала. Викидати дуже не хочеться, тому що отримання цієї хріні передував величезний обсяг ручної праці. Робили так-віджали сік, відстояли, відфільтрували, уварювали на слабкому вогні годин 5. Підкажіть, будь ласка, що робити.
PROFILE
http://easycooks.livejournal.com/1640031.html
Люди!!!! Він не заготовлюється. Він тільки уварюється. Вже не знаю, чому. Наскільки мені відомо (ну, якщо помиляюся, - вибачте дуру) є тільки один спосіб заготівлі (крім соління) кавунів: уварювання соку. Називається бекмес. Або нардек. Не бийте ногами: в будь - який кухонної книзі СРСР було написано: "Бекмес і нардек-уварений виноградний і кавуновий сік" і рецепт. А хто з них хто-не знаю)))))))))))) рецепт цей був, по моєму, в тій самій книзі про Вквсной і здорової їжі (з красивими картинками). Удачі!
б@лтика2
http://www.mastergrad.com/forums/t1223-arbuznyy-sok/

Зараз читають
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: від чого допомагає і як застосовувати, народні реце ...
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Все про альтернаріоз томатів: опис захворювання, збудник, причини і перш ...
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли садити кабачки у відкритий грунт навесні: визначення дати, вибір мі ...
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Важкоупряжні породи, в народі звані «ваговозами», є однією з наймасивніш ...
Кращі поради по обрізці винограду восени
Кращі поради по обрізці винограду восени
Обрізання винограду-це традиція, але і технологія, що дозволяє збільшити ...
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
У січні 2020 р. ТОРГІВЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЮ та харчовою продукцією ЄС ...
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Протягом багатьох років Syngenta Flowers старанно працювала над міжвидов ...
Новое youtube видео